przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem W naczyniu żaroodpornym (naczynie o wymiarach 16x30cm) układamy białą(...)pieczemy bez przykrycia przez około 25min. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakurobi się risotto, czyli poprzez systematyczne podlewanie pęczaku wodą (lub bulionem), aż do mementu, gdy nasyci się wilgocią i zrobi al dente. Tydzień temu przygotowaliśmy pęczotto z kurczakiem i zastosowaliśmy metodę z pieczenia. W sobotę za oknem było ponad 30 stopni i woleliśmy nie nadużywać piekarnika. Stąd pęczotto powstało w klasyczny sposób. Właściwie nie było to gotowe pęczotto, ale pół(...)pęczaku zajmuje około pół godziny), zrobiliśmy burgery i pulpeciki do zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy odrobinę zimnego masła, żeby pęczotto, jak należy uzyskało kremową konsystencję – i gotowe. Jak widzicie, wystarczy zrobić dwie
Niedzielny kucharzZobacz przepis Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry To danie to zawsze stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem(...)rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy
Niedzielny kucharztakże z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze(...)łyżki posiekanej natki pietruszki – ½ szklanki startego sera cheddar lub parmezanu – ½ szklanki tartej bułki – ¼ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: W misce ubij lekko jajka, do masy jajecznej dodaj dymkę, pietruszkę, miętę i sól. Następnie dodaj 2 szklanki ugotowanej quinoi oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie2 całość. Jeśli Twoja masa jest zbyt mokra dodaj jeszcze nieco bułki tartej
nietylkopasta.plmakaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo(...)ząbki czosnku – pół dużej cebuli – 300 ml passaty pomidorowej – 1 papryczka chilli – pół szklanki orzechów nerkowca – oliwa do smażenia – sól, pieprz – tarty parmezan – kiełki do podania: różne rodzaje Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem
nietylkopasta.plrobi. Take karminadle, abo nawet idzie pedzieć 11 karminadelki, to fajnie by tyż wyglōndały na jakim fajerze 12 na przegryzka 13 . Co potrza? 500 g mielōnego miysa ze kurczaka 1 szolka 14 (tako na kafyj) kaszy bulgur- moge być tyż jakołś inkszo, yno, że ze tōm 15 je nojmani 16 roboty 3 łeżki majōnezu 1 jajco 1 łeżka czubrycy(...)smakowało inakszy, ale przeca my sie niy bojymy eksperymyntōw przi warzyniu 17 ) 1 łeżeczka pasty paprykowyj (moge być tyż łeżeczka papryki suszōnyj, yno, żeby niy bōła za ôstroł 18 ) tarto bōłka sōl i pieprz ôlyj do pieczynia (a nojlepi, kebyjście mieli kokosowy, bo je nojzdrowszy i niy robi sie z niego… takoł srogo opōna ) Kasza bulgur zalyjcie
Chop w kuchnirównież można delektować się smakiem tak przyrządzonej kaszy, jako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę(...)minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego
kgwjanczewoFood Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1 jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony(...)łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru do podania 3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmati przygotowanie
Stare Garysamego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym(...)ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
prawdziwe jedzeniezalewy, a plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa(...)chrupiące. 7) Na koniec rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i energicznie mieszając dodać do sosu. 8) Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem. RADA: Jeżeli wolicie dania mięsne, wystarczy podsmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki lub krewetki i dodać do sosu. Artykuł Sos słodko-kwaśny z ryżem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.memakaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z BROKUŁAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką(...)łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – 80-100 gorącej wody (możesz użyć wody z gotujących się tortellini) – listki świeżej bazylii do podania – świeżo mielony czarny pieprz – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Brokuła pokrój w małe różyczki. Ugotuj różyczki przez 4-5 minut w wrzącej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli kupisz
nietylkopasta.plRozpływające w ustach roladki Delikatne mięso drobiowe z dodatkiem aromatycznego masła połączonego z serkiem. Składniki: · 2 filety z kurczaka · ½ kostki masła · 2 serki topione śmietankowe · Sól · Pieprz(...)taki sposób żeby zabezpieczyć masło przed wypłynięciem. 4. Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy w roladki. 5. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilatygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść(...)łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok
Niedzielny kucharzzalewy, a plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa(...)chrupiące. 7) Na koniec rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i energicznie mieszając dodać do sosu. 8) Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem. RADA: Jeżeli wolicie dania mięsne, wystarczy podsmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki lub krewetki i dodać do sosu. Artykuł Sos słodko-kwaśny z ryżem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.memakaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z BOCZKIEM I SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych(...)białego wina – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – 150 g wędzonego boczku – 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki – 6-7 suszonych pomidorów – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Boczek okrój na małe kawałki i zacznij smażyć na patelni bez dodawana tłuszczu, wytopisz go sporo z boczku. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek razem
nietylkopasta.pl