Gładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku(...)takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej) 2 łyżki tartego koziego sera 2 łyżeczki suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: płaska łyżka cukru trzcinowego, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka, natka pietruszki Wykonanie
Zasmakuj Kuchniniestety nie każdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, octu i pieprzu przygotować(...)mięso układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy je po 3-4 minutyi z każdej strony. Mięso podałam z grillowanymi ziemniakami i fasolką szparagową zasmażaną z bułką tartą
Kuchnia w opałachmielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową. Nie są to tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz(...)Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń lub mam w planach jakąś sałatkę z brzoskwiniami (np tę z ryżem i wędzonym kurczakiem i porami) . Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania. 1/2 kapusty pekińskiej(...)łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka octu z białego wina sól, pieprz Rodzynki/żurawinę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy. Kapustę drobno siekamy. Obrane jabłko i marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z octem winnym, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Na koniec posypujemy rodzynkami/żurawiną
Smaki Na Talerzuziemniakami w formie puree lub z charakterystyczną niemiecką sałatką ziemniaczaną. W wielu austriackich restauracjach serwuje się jednak sznycle, które przyrządzone są z mięsa wieprzowego (schabu), a nawet z piersi kurczaka. Nazywane są one sznyclami w stylu wiedeńskim i ich podawanie gościom nie podlega restrykcyjnym przepisom. Warto pamiętać jednak, że nie jest to oryginalna potrawa, a jej nieco tańsza i prostsza(...)mięsem – delikatną, chudą cielęciną, którą następnie rozbija się młotkiem. Mięso doprawia się jedynie odrobiną soli i pieprzu, a następnie panieruje w mące, rozbitym i rozmieszanym jajku i bułce tartej. Najważniejszą częścią przygotowania potrawy jest smażenie – kotlety smaży się na dużej ilości mocno rozgrzanego smalcu, a w trakcie smażenia dodaje odrobinę masła klarowanego, dzięki czemu panierka zyskuje piękny
Kuchennyviral.plsosu szczypty cynamonu to istna magia Jeśli nie masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 ostrej papryczki posiekanej sól, pieprz, lubczyk, oregano, cząber, słodka papryka opcja: szczypta cynamonu łyżeczka cukru pudru oliwa do podania: makaron, natka, parmezan lub inny tarty ser PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Suszone pomidory razem z papryczką chili siekam na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam cebulę i czosnek. Po chwili dodaję
Zasmakuj KuchniWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupa dla całej rodziny. Ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z tartymi, surowymi buraczkami, czosnkiem i majerankiem. Zabielana gęstą, homogenizowaną śmietaną i podana z tłuczonymi ziemniaczkami. Ziemniaczki najpierw gotujemy, rozgniatamy na puree i mieszamy z podsmażoną cebulką. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler można drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i podawać w zupie. Aby barszcz(...)dużym ogniu, a tylko lekko mrugać. Pomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek
cool and mintyużyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę(...)zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym
Co na wege obiad?masła rozpuszczonego szczypta soli papryka ostra i słodka ( po szczypcie lub jak ktoś woli może dać więcej do smaku ) Składniki na farsz: 1 duża lub 2 małe ćwiartki z kurczaka 1 mała cebulka sparzona i podduszona na oleju sól, pieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu. 2. Mięso z rosołu(...)każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 4. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Smacznego
Gotowanie...to proste !płaska łyżeczka cukru opakowanie drożdży instant 7 g Sos do posmarowania ciasta: 80 ml oliwy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżeczka przyprawy gyros Składniki na pizze: pierś z kurczaka (około 40 dag) przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki(...)plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować, dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem
Poezja Smaków - blog kulinarnyzłożony na pół, panierowany i smażony na tłuszczu. Mój kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu (sznycel cielęcy) jest w wersji ze schabem. Obecnie zostaje przyrządzany ze schabu bądź filetów z kurczaka lub indyka. Kotlet szwajcarski to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. To świetny sposób przyrządzenia mięsa schabowego, które wychodzi niezwykle soczyste, miękkie i aromatyczne. Kotlet szwajcarski podasz z potrawami(...)przepis na kotlety szwajcarskie. Kotlet szwajcarski SKŁADNIKI: 8 plastrów schabu 8 plastrów szynki 8 plastrów żółtego sera sól, pieprz olej do smażenia Do obtoczenia kotletów: 2 jajka i bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam papierowym ręczniku. Mięso układam na desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety. Tak naprawdę grubość mięsa zależy od upodobań. Możesz je rozbić
Zasmakuj Kuchnioliwy. Oliwę możesz zastąpić olejem rzepakowym lub z pestek winogron. Idealnie nada się także olej/zalewa z aromatycznych suszonych pomidorów. Porada. Na warstwę mozzarelli możesz wysypać dodatkowo 2-3 łyżki tartego parmezanu. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Cukinię zapiekaną wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut. Danie dekoruję świeżymi(...)wtedy olejem z zalewy, nada daniu dodatkowego aromatu. Cukinię zapiekaną z mozzarellą podaję z kromką pieczywa, grzankami czosnkowymi lub chlebkami pita. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i pieczonym kurczakiem. Danie możesz podać także do kiełbasy lub innych mięs z grilla. Szaszłyki z kurczaka podane z sosem jogurtowym będą idealnie smakowały z cukinią zapiekaną z mozzarellą. Smacznego
Zasmakuj KuchniJeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese(...)łyżki bułki tartej – 2 jajka – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. SOS DO MAKARONU: Czosnek pokrój w cienkie plasterki, podobnie anchois i chilli. Na oliwie podsmaż krótko czosnek, chilli i anchois. Zmniejsz grzanie patelni i dodaj masło. Rozpuść masło i dodaj bułkę tartą
nietylkopasta.pl