dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese(...)szalotki – 5-7 pieczarek – 2/3 szklanki mrożonego groszku – 150 ml białego wytrawnego wina – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 l bulionu warzywnego dobrej jakości – pół szklanki tartego parmezanu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki masła lub masła klarowanego – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Bulion podgrzej, powinien być gorący. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę/szalotk
nietylkopasta.plSzufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych mega dobrym , my wolimy kurczaka , ale dobrze zrobiona jest oczywiście pyszna . Dietetyczne właściwości w połączeniu z zawartością białka i… tak dalej , o tym poczytajcie na blogach, dedykowanych zdrowemu odżywianiu Ja jestem od rzeczy pysznych(...)więc lepiej przejdę do przepisu Składniki na ok 4 osoby : 0,5 kg piersi indyczej 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżeczki czerwonego pesto 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy , pieprzymy
Ogrodnik w podróżyłyżki oleju kokosowego, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Przesmażamy aż cebula się zeszkli i dodajemy papryki - świeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami i ziołami(...)Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy
Cooking Monstertopionym serkiem. Zmiksowaną zupę jeszcze chwilę podgrzewamy – minimalnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą (delikatnie, spróbujcie czy zupa nie jest już wystarczająco słona od użytego selera), sporą ilością pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Zupa jest dzięki serkowi pysznie kremowa i szlachetnie jasna w kolorze. Nam najbardziej smakuje z czosnkowymi grzankami lub ptysiowym groszkiem. Ta zupa z selerów pełna jest błonnika(...)300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony 100g, u mnie Mlekovita Mazowiecki Kremowy mielona gałka muszkatołowa sól pieprz natka pietruszki do podania grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Karo in the Kitchendziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko kl. L 1 bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy(...)selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około
Gotowanie...to proste !kostkę cebulę, gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso. Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę i gotujemy(...)zagotowania. Gotujemy bez przykrycia ok.15 minut, co jakiś czas mieszając. Aż kasza pęczak zmięknie i powstanie gęsty sos. Podajemy z awokado, posypane obficie świeżą kolendrą... mniam... Można także posypać tartym serem lub polać kwaśną śmietaną. Smacznego
Smaczne Zdrowepycha..muszą tylko przynajmniej 24 godziny pobyć w tej zalewie,aby smaki przeszły.Polecam. ramionka z kurczka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta jajka bułka tarta Ramionka umyć, obgotować (około 10 min ) w wodzie z dodatkiem przypraw.Wystudzić.Panierować w roztrzepanych i doprawionych jajkach a następnie w bułce tartej.Smażyć na rumiano(...)łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu listek laurowy, ziele angielskie Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny
Moje domowe kucharzeniekremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy
Wanilia i KardamonDziś poniedziałek, a więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem
Dieta moja pasjaDo zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam
potrawyregionalnesubscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Ci także przepisy: Meksykańska lasagne Sałatka meksykańska z krewetkami Sałatka meksykańska z kurczakiem Jajka po meksykańsku – huevos rancheros Sałatka po meksykańsku NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 4-5 naleśników z tego przepisu na naleśniki(...)łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 łyżka płatków chilli (lub więcej) – oliwa do smażenia, sól i pieprz – 3-4 łyżki sera mozzarella lub sera cheddar (tartego) – 1/2 awokado – 1 mały pomidor – świeże listki kolendry do podania Przygotowanie : Przygotuj chilli con carne. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj
nietylkopasta.plUwielbiam wszystko z ziemniakami i ziemniaki w każdej postaci. Takie kluseczki są idealne do schabowego z surówką, kurczaka pieczonego itp. Polecam Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić ziemniaki przez praskę lub mocno ugnieść. Musi być idealna gładka masa. Ziemniaki ostudzić, mogą być letnie. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, masło, mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie(...)Lekko można podsypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, uformować rulon. Następnie pociąć na mniejsze kawałki i ugnieść masę coś na kształt podłużnych kluseczek. Każdą kluseczkę obtoczyć w bułce tartej. Można cały rulon obtoczyć w bułce tartej, a następnie pociąć ciasto i ugnieść kluseczki. Sposób formowania kluseczek możecie wybrać sami, co dla Was łatwiejsze Mocno rozgrzać olej
Kuchnia PokoleńPolędwiczki z kurczaka oczyszczone, dobrze doprawione, w serze obtaczamy i w ciasto francuskie zwijamy. Wierzch nacinamy i jajkiem smarujemy, a następnie wzorek za pomocą łyżeczek czarujemy. W piekarniku pieczemy i już po chwili jemy. Znakomita przekąska do zjadania, na imprezę z ulubionym dipem do podania, można do barszczu czerwonego zaproponować lub jako samodzielne danie serwować. Składniki(...)polędwiczek z kurczaka, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (ok. 2 x 300g), sol różowa do smaku, suszona chili do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 20 dram sera grana padano lub parmezanu, 2 jajka, ponadto: oliwki, kapary. Przygotowanie: Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik
Moniki Smakołyki