tarta z kurczakiem - 4693 przepisów (strona:228/313)

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 186

keksówki pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki(...)łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad 168

osoby : 3 duże podudzia , pałki drobiowe 6 pieczarek 1 cebula 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku tarty żółty ser , około 1 dużej łyżki 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku Pieczarki i cebule drobniutko siekamy . Doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku Smażymy na małej ilości tłuszczu , aż zmiękną i się zezłocą . Odstawiamy(...)lodówki na godzinę , żeby przy smażeniu się nie rozpadały . Smażymy na głębokim tłuszczu , aż zrobią się złote . Ogień nie może być zbyt duży gdyż panierka szybko zbrązowieje , a kurczak się nie dopiecze . Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy na gorąco . Smacznego !   Artykuł Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pesto 84

Pyszne danie z piekarnika, które powinno zadowolić każdego smakosza :-) Już robiłam je kiedyś ( KLIK ), ale tym razem użyłam innych serów oraz przypraw. Wyszło pysznie :-) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka oliwa z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku ok 100g sera twarogowego 1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie z rukoli) ser mozzarella lub cheddar - u mnie trzy pasterki tego(...)mięso.  2. W misce rozdrobnić twaróg, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pesto, doprawić wedle uznania solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ser wyłożyć na mięsie.  3. Całość posypać tartym serem.  4. Zapiec w piekarniku w 180*C przez 30 minut, aż ser z wierzchu się zarumieni. Podawać wedle uznania, u mnie ryż z przyprawą curry, sałatka

Kuchnia domowa Ani
Gnocchi bolognese 106

makaron z boczkiem –  makaron z kurkami –  makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką –  domowy makaron GNOCCHI BOLOGNESE PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: –   400 -500 g mielonej wołowiny – 200 ml passaty pomidorowej(...)łyżki oliwy z oliwek – 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić. Przełóż podsmażone warzywa do miski

nietylkopasta.pl
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole 105

łyżek startego żółtego sera albo parmezanu. Zapiekankę możecie też przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięso mielone pieczarkami i warzywami. Zamiast mięsa mielonego w zapiekance ziemniaczanej dobrze sprawdzi się tez kurczak lub łosoś. Tak czy inaczej sezon na zapiekanki uważam za otwarty:)  A jaką zapiekankę ziemniaczaną Wy polecacie albo jaką chcielibyście zobaczyć na blogu?  Smacznego:)  PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ(...)sera pleśniowego z niebieską pleśnią lub innego ulubionego sera, 200 ml śmietanki 30%, 50-75 ml mleka, 5 dużych ziemniaków, ok. szklanki startego żółtego sera, kilka łyżeczek bułki tartej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą

Lekcje w kuchni
Kąski drobiowe 194

Składniki: 0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera żółtego 3 jajka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej po szczypcie tymianku, kurkumy sól ,pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Por czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy(...)rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Filet opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka dodajemy przyprawy, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokrojone mięso, por z czosnkiem i starty ser. Wszystkie składniki łączymy

kgwjanczewo
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 243

kilka lat temu dostałam ją od znajomego. Od tamtej pory używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby) : Kotlety : podwójna pierś kurczaka słodka papryka sól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego(...)odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko posłodzić. Latem pokropić starty seler sokiem z cytryny, lekko posłodzić. A potem dodać resztę składników. Panierka: jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki wiórków kokosowych czubata łyżeczka zataru olej do smażenia Jajko roztrzepać w szerokiej miseczce. Na talerzyku wymieszać bułkę z wiórkami i zatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a następnie suchych

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 218

wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi(...)miski i delikatnie mieszamy całą miksturę na gładką i puszysta masę. Przekładamy surowy jeszcze pasztet do naczynia o głębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką

Right Behind The Kitchen
Suszone grzyby, brokuły i kasza gryczana… Będzie zupa! 120

pasuje w potrawach z leśnych grzybów, nie mniej w grzybowej. Bardzo często gotuję grzybową z brokułami. Bardzo mi odpowiada połączenie grzybów z brokułami nie tylko w zupie. Piekę często tartę z grzybami i brokułami . Ciekawym dodatkiem w tym przepisie jest również kokosowa śmietanka. To taka propozycja dla osób uczulonych na mleko. Dodatek śmietanki zagęszcza zupę i dodaje jej smaku. Innym(...)kiedy gotuję zupę bez ziemniaków. Zupa to tani obiad. Niewiele potrzeba aby ugotować smaczną i pożywną zupę. Grzybowa z suszonych grzybów 4 porcje Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka 20 g suszonych grzybów, u mnie prawdziwki 1 pasternak 1 marchewka 100 g selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g brokułów 5 łyżek kaszy gryczanej palonej

codojedzenia
Porowe kotleciki 143

Porowe kotleciki Drobiowe kotleciki w aromatycznym sosie porowym. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        25 dag sera żółtego ·        2 jajka ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dużych oczach ser, wbijamy jajka, wsypujemy mąki, następnie dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz papryką. 2.   Dokładnie mieszamy, robimy duże kotlety i rozpłaszczamy. 3.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4.   Po usmażeniu układamy w naczyniu. 5.   Pozostał nam do zrobienia sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojonego

Kulinarna Chwila
Pasztet z resztek 195

idealny, jest pyszny, nie marnujemy żywności, a że marnujemy jej dużo, to wiemy. O tym ile wyrzucamy jedzenia, przeczytacie TUTAJ. Pasztet z mięsa z rosołu Standardowo gotujemy rosół z kurczaka, wołowiny, indyka, kaczki, gołębia, perliczki czy innego pterodaktyla. To, co nam zostaje, obieramy dokładnie. Wykorzystujemy warzywa, które się gotowały w rosole. Ja używam wszystkich warzyw oprócz cebuli. Jedyne co musimy(...)chcecie zrobić taki pasztet, to najpierw zróbcie bulion warzywny, czyli warzywa, opaloną cebulę i przyprawy zagotujcie i do tego wsadźcie mięso. Mięso mielimy ostudzone. Pasztet nie ma bułki tartej, bułki moczonej w mleku, chleba i innych rogalików, więc jest bezglutenowy. Potrzebujemy: ugotowane mięso w dowolnych proporcjach drobiu, wołowiny lub wieprzowiny – 1 kg 2 ugotowane marchewki 1 ugotowaną pietruszkę ½ ugotowanego

ladykitchen
TOP 10 Przepisów ze szparagami w roli głównej 877

Oczywiście Jadłonomia ! - i jej kuchnia roślinna.     Krem szparagowy z kokosowym bekonem tak tak z bekonem..wejdźcie koniecznie zobaczyć jaki Jadłonomia przygotowała Bekon 6.  Pyszna Krucha tarta ze szparagami porem i parmezanem od Zosi Cudny z MakeCookingEasier uwaga! uzależnia.  nawet jak nie chcecie jej robić wejdźcie do Zosi obejrzeć zdjęcia! 7. Szparagowy klasyk czyli Szparagi(...)widzieliście już najnowszą książkę Marty?  9 . Ponownie  MadamEdith, tym razem z sałatką bardzo wiosenną znajdziecie w niej cały Maj :) 10. Szybka, zdrowa i bajecznie pyszna zapiekanka z kurczakiem, zielonymi szparagami  i oczywiście czosnkiem ! od Anny CzosnekWPomidorach Wszystkie zdjęcia pochodzą bezpośrednio z blogów wspomnianych wyżej autorów.  Przepisów na szparagi jest cały milion,,,szukajcie  a znajdziecie swoje

Wylizany Rondel
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 192

które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem . Jest to bardzo aromatyczne i pełne smaków danie. Suszona limonka ma intensywny zapach. Mój mąż używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej. Gulasz wieprzowy Składniki: na 6 porcji 600 g wieprzowej łopatki(...)pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj

codojedzenia
16. Makaron razowy z kurczakiem i warzywami 356

kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki. Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na mniejsze różyczki. Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli(...)małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco roztopi. Na talerz nakładamy najpierw makaron, na niego warzywa i posypujemy tartym Parmezanem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą zapiekane z serem 786

słodko, czy wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację zawsze znajdą się na nie chętni. Dziś pokażę Wam mój ulubiony sposób, z wytrawnym farszem. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Idealne połączenie. Aromatyczne kawałki kurczaka, pikantna, słona feta i wyrazisty w smaku  szpinak. Wszystko to zawinięte w cieniutki naleśnik i zapieczone z serem. Po prostu pysznie. Polecam :)    Składniki(...)sztuk )  Naleśniki  - 2 i 1/2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru Farsz -  2 pojedyncze piersi z kurczaka ( ok. 500g ) - 200g świeżego szpinaku - 200g sera feta - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sól, pieprz do smaku - olej Dodatkowo - 100g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie Wszystkie składniki ciasta

Kuchnia z widokiem na ogród