niemałą frajdę. Po pierwsze, dlatego, że blog zapewnia kontakt z Wami, naszymi czytelnikami, po drugie, dlatego, że, tak uważam, proponujemy Wam ciekawe przepisy, sprawdzone i zdrowe. Po trzecie wreszcie, pisanie bloga to przyjemny deser po dobrze wykonanej robocie, czyli po przygotowaniu jedzenia na cały najbliższy tydzień. Wiem, są tacy, którzy uważają, że trzeba być niezłym krejzolem, żeby gotować na cały(...)wspólną cechą jest bardzo duża prostota przygotowania, niewymagająca ani umiejętności, ani, co dla nas mega ważne, czasu. W zestawie są trzy dania wegetariańskie, jeden oryginalny fishburger i pieczony kurczak. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Pieczone udka z ziemniakami i pomidorkami Aż trudno uwierzyć jak proste jest to danie, a przy tym niesamowicie smaczne. Kluczowa jest tu bardzo prosta i bardzo
Niedzielny kucharzmakaron sięgam często. Najczęściej robię spaghetti carbonara , które uwielbia mój mąż. Równie często serwuję dania na bazie makaronu ryżowego. Najczęściej są to dania z owocami morza lub kurczakiem. Kiedy chce przygotować szybką sałatkę sięgam po makaron. Do sałatki z poniższego przepisu wykorzystałam makaron fusilli w wersji mini. W sałatce swoje miejsce znalazły również pomidorki koktajlowe, szpinak i orzeszki piniowe. Sałatkę(...)Fusilli 1 łyżeczka soli 10 dkg mini kulek mozzarelli 15 żółtych pomidorków koktajlowych 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki drobno tartego sera Parmezan 5 połówek suszonych pomidorów w zalewie szczypta soli Jak zrobić sałatkę z makaronem, pomidorami i szpinakiem . Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotować według przepisu
mecooksTORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY JAJKA FASZEROWANE AWOKADO Z ŁOSOSIEM I RZEŻUCHĄ BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ TACOS Z KURCZAKIEM I SALSĄ Z MANGO KANAPECZKI A’LA TACOS Z INDYKIEM QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NALEŚNIKI(...)chleba, dociskając w otwór w formie do muffinek. Tak z pozostałymi kromkami. 3. Do każdej muffinki włóż po plasterku polędwicy sopockiej lub szynki. 4. Wsyp w każdą po łyżce tartego sera lub w płatkach. 5. Na koniec powbijaj jajka. 6. Posól i popieprz do smaku. 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180° na około 15 minut
globuskulinarnysosie z papryką i pieczarkami możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu. Do sosu pieczarkowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast(...)kanał na Youtube Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: cebula lub mały por, czerwona
Lekcje w kuchnidanie ormiańskie, proste, ale ze starożytną historią w tle. Składniki Lavash Mąka 400 gram Woda letnia 250 ml Sól 1 łyżeczka Khorovats – zamarynować dzień wcześniej Filety z ud kurczaka 3-5 sztuk Oliwa z oliwek 10-12 łyżek Sok z cytryny 1 sztuka Wino białe wytrawne 25 ml Oregano suszone 1 łyżeczka Rozmaryn suszony 1 łyżeczka Iście laurowe(...)wymieszaj, wlej wodę i zacznij ugniatać ciasto. Po drugie kiedy ciasto będzie sprężyste, zwiń je w kulkę, włóż do pojemnika, przykryj ściereczka i pozostaw na jakieś 30 minut. Po trzecie, przełóż ciasto na powierzchnię roboczą, lekko podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Po czwarte podziel ciasto na 8-10 część z każdej uformuj kulkę i schowaj pod ściereczkę
RafalCookryżem, lecz popularnym dodatkiem jest także pieczywo takie jak chlebek naan , roti lub paratha. Ja curry uwielbiam w każdym wydaniu, a w domu najczęściej robię je z dodatkiem kurczaka bądź warzyw takich jak dynia, słodkie ziemniaki czy kalafior. Na pyszne warzywne curry z kalafiora zapraszam Was poniżej. Jak na curry przystało w daniu tym znajdziecie całe mnóstwo przypraw takich(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Curry Składniki na curry z kalafiora. 50 dkg różyczek z kalafiora 20 dkg cebuli 1 łyżka oleju 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczka tartego imbiru 5 suszonych liści curry 1/4 łyżeczka ziaren musztardy 1/2 łyżeczka ziaren kminu 5 ziaren kardamonu 1 duża papryczka chili 1 i 1/2 łyżeczka soli pęczek świeżej kolendry
MeCooksnaszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)dente” – powinna zostać zielona i jeszcze lekko chrupka. Na patelni rozpuszczamy masło, przeciskamy do niego ząbki czosnku i smażymy mieszając, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wsypujemy tartą bułkę i całość rumienimy. Wsypujemy posiekany koper, sól, pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Masłem dodatkami zalewamy fasolkę i dokładnie mieszamy. Rozkładamy fasolkę w naczyniu do zapiekania
Karo in the KitchenPierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem Jedno z moich ulubionych dań Składniki: 3 piersi z kurczaka 350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego 300 - 400 g kurek 200 ml śmietanki 18 % 100 g sera żółtego 1 - 2 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ostra, olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: Pierś myjemy i usuwamy zanieczyszczenia jeżeli takie(...)smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony smażymy go tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy czosnek, wlewamy śmietankę i lekko zagotowujemy, doprawiamy i wylewamy na kurki. Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać żywszych kolorów. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180°C przez
W Moim Magicznym DomuKobieca kuchnia makaronowa" to były moje trzecie w życiu warsztaty, i bardzo cieszę się, że mogłam wziąć w nich udział. Tu chciałabym podziękować ekipie z agencji PR Synertime, która o mnie pamiętała zapraszając uczestników oraz oczywiście Lubelli. Na całą fotogalerię zapraszam na FB . Powitali nas reprezentanci agencji i Lubelli - przemiłe, uśmiechnięte osoby. W pokoju czekał już na nas poczęstunek(...)oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik ( Różowa kuchnia ) Było kilka stanowisk, a na nich różne rodzaje mięsa: m.in.: pierś z kurczaka, łosoś, kaczka czy polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie z konkretnym mięsem i wybranymi przez siebie dodatkami, wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron
Pasja Smakuczosnkiem. Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na duży talerz wsypać bułkę tartą lub panierkę Panko. Krok 2. Na dużej patelni rozgrzać około 2 łyżki tłuszczu do smażenia. Filety z indyka panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Gotowe filety kłaść porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażyć po około 2 minuty(...)Kotlety schabowe duszone w sosie hoisin>>> Makaron z indykiem, groszkiem cukrowym i pesto>>> Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin>>> Kurczak Kung Pao>>> Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem>>> Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>> Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Moja Książka Kucharskapieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły(...)trochę bułki tartej. Masę na pasztet doprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprze, świeżo startą gałką muszkatołową, suszonym imbirem oraz ziołami (estragon, cząber i tymianek). Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce. Foremkę bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy
Gotujemy i jemypieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły(...)trochę bułki tartej. Masę na pasztet doprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprze, świeżo startą gałką muszkatołową, suszonym imbirem oraz ziołami (estragon, cząber i tymianek). Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce. Foremkę bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy
Korniszonkifiletować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło(...)gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła politykę 100% naturalnego smaku i usunęła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso z pozostałymi składniki na jednolitą(...)Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety. Najpierw obtocz w pieczywie i dociśnij aby w trakcie grzanki nie odpadały. Następnie dodatkowo obtocz delikatnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, około 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię
kuron.com.plnaładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych bardzo dobry, intensywny w smaku sorbet z rokitnika. Pasztet(...)oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne
królestwo garów