tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:7/37)

MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 261

Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia

W kuchni Karmel-itki
Marchewkowe rogaliki 112

cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* dżem brzoskwiniowy – ok. 150 g * cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).Wycinamy trójkąty średniej wielkości.Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie

Ostra na Słodko
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 159

Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTODostałam tak mnóstwo bakalii do testowania i od razu wziełam się do pracy.Na pierwszy ogień poszła  żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika.Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to  poezja

Kuchnia Danusi
Pomarańczowa szarlotka sypana 200

skórki pomarańczowej kandyzowanej u mnie ze sklepu  SKWORCU -garstka rodzynek Jumbo  Skworcu cynamon około 1 łyżeczki -3 łyżeczki galaretki pomarańczowej- proszku Ponadto będziemy potrzebować masła 82% tłuszczu, zamrożonego najlepiej dzień wcześniej- będziemy je trzeć na tarce o dużych oczkach. Umyj jabłuszka i zetrzyj na dużych oczkach, możesz skropić sokiem z cytryny.Jeśli jabłka puszczą sok- odcedz.Dodaj skórkę pomarańczową

Z Kuchni Do Kuchni
Curry krem z dyni z lubczykiem. Z domowego ogródka i wcale nie na Halloween 196

Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony)  1 kostka rosołowa drobiowa

Kuchnia po mojemu
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 171

przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą pomarańczySkładniki: 1 szklanka soku pomarańczowego¼ szklanki miodu1/8 łyżeczki białego pieprzu3 łyżki, tartego imbiru2 łyżki oleju roślinnegoszynka gotowana, 2 kg½ szklanki konfitury morelowej¼ szklanki musztardy DijonPrzygotowanie: Na szynce wykonać nacięcia, tak aby uzyskać strukturę diamentu. W dużej zamykanej torbie

naRuszcie
BABKA SEROWA 391

wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ

Walijskie Pichcenie
Prażone pestki dyni 166

upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa

Kulinarne przygody Gatity
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 146

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Do zmielonego mięsa dodać  bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej  skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek.  Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików. Rozgrzać olej w dużej patelni

Stare Gary
Miodownik z nutą pomarańczową 160

panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie

Zainspirowana w kuchni
Babka pomarańczowo-cytrynowa 158

pudru; 4 jaja; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cytryna; 1 pomarańcza; 4 łyżki dżemu pomarańczowego; 50 g rodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę(...)owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny.  Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć

In my kitchen
Sernik ze śliwkami 159

zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową

Kuchnia Prezydentowej
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 199

KRESTO  70 ml gorącej wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]  50 g cukru  Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić(...)minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.Piekarnik rozgrzać

Moje domowe kucharzenie
Sernik wiedeński 166

szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki mąki krupczatki  1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy

Bajeczna Kuchnia
Amur z patelni 111

ryba Amur ok 1600 g (przed patroszeniem) sól pieprz pieprz pomarańczowy suszona trawa cytrynowa sok z cytryny oliwa mąka bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Rybę oczyścić, usunąć łuskę, wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonka, Posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, Odstawić na 2-3 godziny. Jajka rozmącić, mąkę i bułkę tartą wsypać

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania