dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy po niewielkiej garstce wybranych bakalii oraz łyżeczkę skórki pomarańczowej i mieszamy całość.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy(...)babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie lukru.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Pomarańczowe babeczki z bakaliamiWystudzone babeczki dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Możecie też wybrać prostszy wariant i podawać jeposypane cukrem pudrem.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyKolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli(...)korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota
Kuchenne WariacjeZacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.W
Chilli Czosnek i OliwaSiostry :) Składniki: 300 g niebieskiego maku 270 g drobnego cukru do wypieków 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno (temperatura pokojowa) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia 3łyżeczki ekstraktu z migdałów 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy szczypta soli konfitura z pomarańczy 200g 750g serka mascarpone(...)śmietany 36 % 5 dużych łyżek cukru pudru (dałam mniej) 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii sok z 2 dużych pomarańczy 2 kieliszki wódki o smaku pomarańczowym gorzka czekolada Przygotowanie: Przygotowanie tego tortu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, aby blat mógł dokładnie przestygnąć. Mak wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Zakrywamy i odstawiamy
ChilliJemypieprz sól 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa bułka tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę(...)solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny
Przepisy i porady kulinarnebłękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem
Weekendy w domu i ogrodziewyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się
Piekę, bo lubiępomarańczy 10 dag rodzynek 1 olejek pomarańczowy Kruszonka: 1 / 2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 8 łyżek mąki 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto drożdżowe - cukier i drożdże rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościroztopione ciepłe (ale nie gorące) masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy i kakao. Mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem
Moje Kuchenne Rewelacjepomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według
Kuchnia Pokoleńposiekanych migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia makowca Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez(...)odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego
Nastoletnie Wypiekaniepoziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy(...)przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego
charlotte gotujełyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Post Tarta z musem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnicytryny i pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejek pomarańczowy/cytrynowy lub waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do babki wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st. Do miski przesiać mąki oraz proszek(...)content='5 jajek (rozmiar M) lub 4 rozmiar L 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z cytryny i pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejek pomarańczowy/cytrynowy lub waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe kiwi (do lukru) 2-3 kiwi do dekoracji
moj przepis nałyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta
Pociąg Do Kuchni