tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:22/37)

Pieczone pączki z ziemniakami 161

mojprzepisna.pl | Pieczone pączki z ziemniakami A już myślałam, że Tłusty czwartek mam zaliczony w ubiegłą niedzielę … ale nieee mój kochany mąż poprosił mnie abym przygotowała

moj przepis na
piegusek ze śliwkami 116

ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta cytrynowa / Lemon tart 103

Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na tartę, dodajemy plasterki cytryny

Projekty ze smakiem
Panforte di Siena. Włoskie ciasto pełne bakalii. 146

pomarańczowej, 1/2 szklanki miodu, 5 łyżek mąki, 2 łyżki masła. Przygotowanie:    Wszystkie bakalie i orzechy mieszamy razem. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy drobno. Obtaczamy wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej

Aga w kuchni
Pianka w trzech smakach 308

galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać.Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko wciskając w ostatnio wylaną warstwę. wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia.Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę i folię. Można udekorować tartą czekoladą

Mix smaku
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 181

órki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto

Walijskie Pichcenie
łatwy,kokosowy sernik pieczony i z galaretką... 161

sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki kokosowe, budyń i mikserem wymieszać na koniec dać ubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowo-bananowe 152

pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto

Monia miesza i gotuje
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 169

makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie  z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca(...)zmielonego twarogu 4 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam

potrawyregionalne
Babka sernikowa 124

pomarańczową wymieszać z mąką, wysypać na masę serową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

królestwo garów
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 180

pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego

AZgotuj!
Kolorowa babka piaskowa 134

pomarańczowy) Sposób wykonania: Margarynę roztopić na ogniu i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z cukrem, szczyptą soli  na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku, a następnie  przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę, kisiel i zapach. Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik żydowski 191

pomarańczowy, jajka. W drugim naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól. Do suchych składników dodać mokre i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę

Na słodko lub wytrawnie
Makownik na migdałowym cieście 325

minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy(...)rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Babka z ajerkoniakiem 156

pomarańczowa i rodzynki do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 192

łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy

Bon Appetit Małgorzaty
Babka drożdżowa 192

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce babka wyszła bardzo aromatyczna!Składniki:50 dag mąki5 dag świeżych drożdży3 żółtka1/2 szklanki oleju1/4 litra mleka3 łyżki cukrurodzynkipomarańczowa skórka kandyzowanaszczypta soliSposób przygotowania:1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka(...)podrośnie, przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez

Kuchnia domowa Ani