Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki(...)skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki
Smakowy Rajwspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem. Jeszcze tylko 4,5 dnia! A dziś na osłodę ciężkich dni proponuję gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym. Moje serce już skradły, ciekawe jak będzie w Waszym przypadku! Czy wiedzieliście, że jabłka są skarbnicą wielu bardzo potrzebnych składników i mają ogromne działanie prozdrowotne? Powiem Wam o kilku, moim zdaniem(...)łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę "U" czy uśmiechy) obieramy obieraczką ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Jabłka również myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy
Be Fit Be StrongBABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszaj (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Najlepiej zrób to ręcznie i delikatnie, wtedy muffiny będą bardziej puszyste. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych
Calzonella.comoliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam. Składniki: oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, 8 podudzi z kurczaka, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego(...)łyżki oliwy i za pomocą blendera miksujemy na puree (jeśli po ugotowaniu warzyw, jest za dużo soku należy część odlać). Pomarańczę filetujemy, czyli pozbywamy się białej skórki. Pomarańczowe puree podajemy z podudziem z kurczaka i dodajemy pomarańczę, krem na bazie octu balsamicznego. Smak puree podkreślamy przez polanie ich oliwą z oliwek. Smacznego
Moniki Smakołykipieczenia 1/2 łyżeczki sody Przepis : Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao(...)świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyczeka na nas ciepło i stary, dobry porządek. GRATIN Z JARMUŻEM /przepis własny/ duża wiązanka liści jarmużu 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w cieniutki plasterki 3/4 szklanki tartego sera /użyłam delikatnego cheddara/ 400 ml śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa kilka ząbków czosnku 2 łyżki masła + dodatkowo do wysmarowania naczynia Plasterki ziemniaków(...)pierwsze z serii palety kolorowych warsztatów kulinarnych, jakie prowadzone będą cyklicznie w Pracowni Manualnej (klik) Tematem warsztatów, które odbędą się w dniach 19-20 października będzie kolor POMARAŃCZOWY. Warsztaty skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz
KUCHARNIAspłaszczonych kuleczek (nóżek), 5 par jajowatych podkładów pod oczka, 5 par małych kuleczek (elementy oczek) oraz 21 krótkich, podłużnych elementów czuprynki bałwanków (po 3 na jedną głowę). Z pomarańczowego lukru robimy 5 ‘marchewkowych’ nosków. Pozostałą część białego lukru barwimy na niebiesko i robimy z niego małe niebieskie kuleczki. Wykorzystamy je później do przyozdobienia tych babeczek, na których(...)robienie babeczek. BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i delikatnie posypcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko
Domowe TortyŁosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby około 700-800 g łososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. 4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony
Jadło i czytadłopoczątkowo skorzystać z przepisu KUCHARZA , jednak nie do końca odpowiadał temu na co miałam ochotę. A miałam ochotę na połączenie dyni z czekoladą, na inną niż znane mi dotąd tarty, bardziej wyrazistą i z charakterem. I znalazłam taki przepis, który po dokonaniu drobnych zmian idealnie się sprawdził. Zapraszam na dyniowe tartaletki z rumem i czekoladą , do których dodałam(...)łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić na ogień. Gotować cukier do momentu aż powstanie karmel
KUCHARNIApadło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą(...)samą dynią, odcięłam sobie kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach. My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie(...)brzegiem foremki. Wstaw do lodówki na 60 minut. Piecz 15 minut w 200 stopniach, wystudź. Foremki napełnij masą orzechową z kawałkami orzechów do 3/4 wysokości. Agar zalej sokiem pomarańczowym lub wodą, odstaw na 5 minut. Podgrzej mieszając do całkowitego rozpuszczenia, dodaj wydrążone pestki marakui i syrop klonowy, wymieszaj, odstaw na blat na kilka minut. Tężejącą galaretkę wylej
SzczyptaSmaQpowodu miałam wczoraj gigantyczny ból głowy- widziałam dźwięki. Dziś przeprosiłam się z kozakami, szalikiem i rękawiczkami. Trzeba się bronić. Ale w tej całe ohydnej szarości był jeden pozytywny, intensywnie pomarańczowy element- dynia. Zaczęło się od puree, które z dyni Hokkaido robi się bajecznie prosto. Jak już pisałam w lazaniowym poście, wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym(...)zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy na patelnię, na równomiernie rozłożone ziemniaki. Smażymy na niewielkim ogniu, bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę na ciepło i na zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego
les mirabellescukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy; bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa); kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowego (opcjonalnie); Ser zemleć dwa razy. Przy drugim mieleniu sera zemleć również ugotowane i wystudzone ziemniaki. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i całość zmiksować. Następnie dodać ser, ziemniaki, grysik(...)sernika idzie bardzo dużo sera i ziemniaki, zatem sernik nie jest za słodki. 4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy
In my kitchencukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec, który znalazłam na blogu magoldie. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki i odstawić(...)piekarnika i piec aż będa rumiane, tj. przez około 30 - 40 minut. Pozostawiamy je do wystygnięcia w lekko uchylonym piecyku. Lukrujemy jeszcze lekko ciepłe, posypując makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową! Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi tradycyjny makowiec - dla nikogo już nie będzie niewykonalnym wyzwaniem
Świat Ciastamojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w
moj przepis na