ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz- mąka do panierowania- olej kokosowy (zamieniłam w ostatniej chwilirzepakowy na kokosowy) Ryż, który miałam do zużycia, tym razem(...)łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego
mojewypiekiinietylkociasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty(...)marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką w proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia
Kuchnia Prezydentowejdbałością o każdy szczegół niż całą blaszkę ciasta, które jest po prostu dobre i nic poza tym. Jeśli doceniacie eleganckie połączenia smakowe polecam gorąco makowiec w takiej wersji. Jako tarta, ładnie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością przypadnie również do gustu wielbicielom tradycyjnej wersji. Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru(...)odstawiamy. Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować
Chocolate Muffin Bloglistkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne(...)marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej
Weekendy w domu i ogrodziewyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam(...)skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto z lodówki. Smacznego
Mia Cucina Sofieta150g śmietany 18% 8 jajek + 1 białko 250g cukru 100g masła 2 łyżki cukru waniliowego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie(...)później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej
Mania Wypiekaniaowoce zawarte w smoothie, którego dodałam do masy serowej. Koniecznie też użyjcie prawdziwej gorzkiej czekolady. Po pierwsze, to jedyna właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje: Kruszonka 40 g mielonych migdałów 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g cukru trzcinowego zmielonego(...)serową. Wyrównać, posypać pozostałą kruszonką. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Marchewki 8 mini marchewek Marwitki (zawsze mi wyjadają więc robię więcej niż deserków (: ) 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego Marwit 1 niepełna łyżka miodu kilka gałązek mięty lub melisy Marchewki zalać sokiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut (prawie cały płyn powinien wyparować). Dodać miód. Wymieszać, żeby wszystkie
Pełny talerzzmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce(...)kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki na powierzchni, możemy lukier posypać tartymi orzechami lub większymi kawałkami orzechów, ja posypałam cukrem waniliowym i karmelem Smacznego. The post Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki(...)skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki
Smakowy Rajwspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem. Jeszcze tylko 4,5 dnia! A dziś na osłodę ciężkich dni proponuję gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym. Moje serce już skradły, ciekawe jak będzie w Waszym przypadku! Czy wiedzieliście, że jabłka są skarbnicą wielu bardzo potrzebnych składników i mają ogromne działanie prozdrowotne? Powiem Wam o kilku, moim zdaniem(...)łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę "U" czy uśmiechy) obieramy obieraczką ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Jabłka również myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy
Be Fit Be StrongBABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszaj (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Najlepiej zrób to ręcznie i delikatnie, wtedy muffiny będą bardziej puszyste. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych
Calzonella.comoliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam. Składniki: oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, 8 podudzi z kurczaka, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego(...)łyżki oliwy i za pomocą blendera miksujemy na puree (jeśli po ugotowaniu warzyw, jest za dużo soku należy część odlać). Pomarańczę filetujemy, czyli pozbywamy się białej skórki. Pomarańczowe puree podajemy z podudziem z kurczaka i dodajemy pomarańczę, krem na bazie octu balsamicznego. Smak puree podkreślamy przez polanie ich oliwą z oliwek. Smacznego
Moniki Smakołykipieczenia 1/2 łyżeczki sody Przepis : Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao(...)świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyczeka na nas ciepło i stary, dobry porządek. GRATIN Z JARMUŻEM /przepis własny/ duża wiązanka liści jarmużu 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w cieniutki plasterki 3/4 szklanki tartego sera /użyłam delikatnego cheddara/ 400 ml śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa kilka ząbków czosnku 2 łyżki masła + dodatkowo do wysmarowania naczynia Plasterki ziemniaków(...)pierwsze z serii palety kolorowych warsztatów kulinarnych, jakie prowadzone będą cyklicznie w Pracowni Manualnej (klik) Tematem warsztatów, które odbędą się w dniach 19-20 października będzie kolor POMARAŃCZOWY. Warsztaty skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz
KUCHARNIAspłaszczonych kuleczek (nóżek), 5 par jajowatych podkładów pod oczka, 5 par małych kuleczek (elementy oczek) oraz 21 krótkich, podłużnych elementów czuprynki bałwanków (po 3 na jedną głowę). Z pomarańczowego lukru robimy 5 ‘marchewkowych’ nosków. Pozostałą część białego lukru barwimy na niebiesko i robimy z niego małe niebieskie kuleczki. Wykorzystamy je później do przyozdobienia tych babeczek, na których(...)robienie babeczek. BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i delikatnie posypcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko
Domowe Torty