Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z
Kulinarne przygody Gatitywłaściwie usprawiedliwić należy Męża mego kochanego - ja miałam zajęte ręce) mogę powiedzieć, że w mojej kuchni, która jest tz. aneksem nie ma okna!!! Zatem brak naturalnego światła równa się "pomarańczowe" fotki - wiem, wiem... można by je poprawić... Ale przecież już za pasem święta i nie ma na to czasu :) Uszka z pieczarkami. Składniki na ciasto:1/2 kg mąki; około(...)łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej
Miksturownikjajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu 200 g startej marchewki na drobnych oczkach 1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 2 łyżeczki proszku(...)około 35/40 minut do suchego patyczka . Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie ciągle mieszając dodawać śmietanę fix. Krem przełożyć na zimne ciasto . Na wierzch ze trzeć czekoladę . Odstawić na kilka godzin do lodówki Ude korow ać marcepanowymi marchewkami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikwaśną śmietaną Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną Makowiec pełen bakalii Kruche waniliowe ciasteczka Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe Pyszny sernik na kruchym bezglutenowym spodzie- mój ulubiony Pierniki korzenno-pomarańczowe Pierniczki Świąteczne Korzenne ciastka z migdałami Makowa choinka Pierniki Bożonarodzeniowe Pijana śliwka Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami Cynamonowe ciasteczka maślane Markizy orzechowe Waniliowe sakiewki z marmoladą Miodownik kajmakowy Makowiec(...)marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie ciastka migdałowe Świąteczne choinki Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych i czekoladą (bezglutenowe) SZARLOTKA sypana- ekspresowa bez zagniatania ciasta
My Culinary Artarborio około 0,5 kg krewetek 40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego około 10 sztuk paluszków surimi (opcjonalnie(...)dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą. Sosy i bulion były już wystarczająco słone. Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu. Wymieszałam. Kolej na krewetki. Pomarańczowe są już ugotowane i wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Na patelni starte ząbki czosnku wymieszałam z rozpuszczoną jedną łyżką masła. Wsypałam krewetki. Przyprawiłam
potrawyregionalneśliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA(...)pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Rozpustne gotowanieukropie (a przecież nawet pięciolatki wiedzą, że w piekarni biegać nie wolno!), nie krzyczy i nie popędza. Spokojnie uzupełnia się nadszarpnięte w weekendowym ferworze zapasy; a to tarty się zrobi, a to czekoladowe dekoracje, a rano jest mnóstwo czasu na przygotowanie raptem stu dwudziestu festelavnsboller . No bajka, mówię Wam! Poza tym wtorki mam wolne; taki przedsmak weekendu, chwila(...)się oprzeć coraz to nowym kombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz po prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola
Pożeraczka, czyli raz adobrzeryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz- mąka do panierowania- olej kokosowy (zamieniłam w ostatniej chwilirzepakowy na kokosowy) Ryż, który miałam do zużycia, tym razem(...)łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego
mojewypiekiinietylkociasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty(...)marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką w proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia
Kuchnia Prezydentowejdbałością o każdy szczegół niż całą blaszkę ciasta, które jest po prostu dobre i nic poza tym. Jeśli doceniacie eleganckie połączenia smakowe polecam gorąco makowiec w takiej wersji. Jako tarta, ładnie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością przypadnie również do gustu wielbicielom tradycyjnej wersji. Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru(...)odstawiamy. Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować
Chocolate Muffin Bloglistkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne(...)marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej
Weekendy w domu i ogrodziewyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam(...)skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto z lodówki. Smacznego
Mia Cucina Sofieta150g śmietany 18% 8 jajek + 1 białko 250g cukru 100g masła 2 łyżki cukru waniliowego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie(...)później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej
Mania Wypiekaniaowoce zawarte w smoothie, którego dodałam do masy serowej. Koniecznie też użyjcie prawdziwej gorzkiej czekolady. Po pierwsze, to jedyna właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje: Kruszonka 40 g mielonych migdałów 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g cukru trzcinowego zmielonego(...)serową. Wyrównać, posypać pozostałą kruszonką. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Marchewki 8 mini marchewek Marwitki (zawsze mi wyjadają więc robię więcej niż deserków (: ) 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego Marwit 1 niepełna łyżka miodu kilka gałązek mięty lub melisy Marchewki zalać sokiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut (prawie cały płyn powinien wyparować). Dodać miód. Wymieszać, żeby wszystkie
Pełny talerzzmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce(...)kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki na powierzchni, możemy lukier posypać tartymi orzechami lub większymi kawałkami orzechów, ja posypałam cukrem waniliowym i karmelem Smacznego. The post Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię