Dokładnie szare komórki musiały chwilę popracować i palec wskazujący, który pokazywał portfel przy słowach "Wiktor, idź po sklepu po bataty TERAZ". Wyszły więc nam kreatywne leniwe pierogi z batatów. Pomarańczowe i zupełnie inne w smaku. SKŁADNIKI: - 2 bataty (średniej wielkości) - kostka sera białego - mąka ziemniaczana 250g - mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb) WYKONANIE: bataty gotujemy około 20 minut(...)masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka podejść było. Trudno wybrać najlepszy dodatek
Wypisz WymalujTwain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania(...)odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy w głębokim rondelku. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchensyropem z pędów sosny Prezentacja dania miała tutaj swój swojski urok, chociaż na tle innych lokali wyglądała nieco niechlujnie. Kiszka ziemniaczana bardzo smaczna, dla mnie doskonale komponująca się z pomarańczową marmoladą. Sałatka też warta uwagi, chociaż z nieproporcjonalnie dużą ilością chrzanu. Obsługa okej, ale bez rewelacji. Jest to jednak do wybaczenia, bo w Irish Pubie panował spory tłok. Okiem Kesji(...)danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już sam sposób podania zniechęca swoją
Życie zamknięte w smakuJeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z
Słodko-Słony Świat Ilonymojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego
moj przepis nanielicznych może się także poszczycić świętem w kalendarzu obchodzonym w niektórych państwach 10 marca jako Dzień Bakmana. Biorąc pod uwagę fakt, iż cechuje go wielobarwność (odmiany w kolorze żółtym, pomarańczowym czy marmurkowych) oraz różnorodność kształtów i rozmiarów (od metrowych kolosów po kilkucentymetrowe okazy), bakłażan z pewnością zasługuje na wysoką pozycję w kulinarnych rankingach. Nie wiem(...)wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć na nim plastry bakłażana - tak, aby nachodziły na siebie (jak w okiennicach:). Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonej w plastry mozarelli, posypać ją ziołami i rozprowadzić kolejną porcję
KUCHARNIAwyłożyć durszlak czysta lnianą ściereczką). Następnie mielimy mak 3 razy. W garnku roztapiamy masło z miodem, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia (cały czas na ogniu). Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż bakalie będą obtoczone syropem. Dodajemy zmielone migdały i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony mak i podsmażamy przez 5-10 minut mieszając na małym ogniu – należy uważać(...)lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali. Podobne przepisy Tarta z czekoladowym musem Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Kapuśniak rozgrzewający Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px
Pociąg Do KuchniTrzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze miało miejsce 13 lat temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu(...)mogły swobodnie pływać, przykryć pokrywką, smażyć do zrumienienia, przewracać i smażyć bez przykrycia z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierze kuchennym. Polać lukrem, przybrać skórką pomarańczową. Ja swoje nadziewałam też po upieczeniu, za pomocą szprycy z dłuższą końcówką o szerokim otworze dość rzadkim dżemem
Kuchnia Prezydentowej