tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:16/37)

Krem pomarańczowo- miętowy 165

Nietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów.  Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocne babeczki z pisankami 146

Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i czekoladowe dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły

Ciastkozercy
Tradycyjna babka z lukrem 292

robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut. Piec

Słodkości i nie tylko
BABKA POMARAŃCZOWA 140

przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec

Ciastka - domowe słodkości
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 205

marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki majeranku sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowa tarta ze śliwką od serca! 170

Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko

SMYKWKUCHNI
Babeczki stokrotki 174

misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły

Ciastkozercy
Tarta hokkaido 108

mąki kukurydzianej aromat pomarańczowy 1/3 tabliczki czekolady Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić. Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp

Gotowanie jest łatwe
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 178

Przed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już jak smakował. W tym roku zrobiłam mazurka z żelką ajerkoniakową, również od Doroty , który na pewno zapadnie długo w mojej pamięci. Jest świetny. Jest(...)trzeciego mazurka przyłożę się o wiele bardziej :) PS Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę – przygotowane według przepisu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nie wiem czy nadal mazurek będzie mazurkiem, czy po prostu zwykłą tartą, ale na pewno zaoszczędzisz trochę czasu :) Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy

wcinaj to
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 98

bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka pomarańczowa 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec(...)puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 149

drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście(...)marchew, dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą .   Kandyzowaną skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z cukru, soku oraz zdartej ze świeżych pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć

Grunt to przepis!
Czekoladowe muffiny ze skórką pomarańczy 105

łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 170 ml mleka Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę trzemy w rękach na pył), cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka

Pobite gary Barbary
Ciasto z buraczków i marchewki :) 120

szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo(...)dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi. Mam nadzieję

Jemy Pijemy
Baba wielkanocna. 186

puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Morelowo mi! 194

Mamy właśnie sezon na morele, brzoskwinie i nektarynki. Śliczne to owoce - okrąglutkie, żółto-pomarańczowe, często z intensywnie czerwonym rumieńcem. Kuszą ze straganów i naprawdę rozumiem, jak ciężko przejść obok nich obojętnie. Ja jednak najczęściej tak właśnie robię; morele wydają mi się mdławe, a drobne włoski na brzoskwiniowej skórce skutecznie mnie odstręczają. Z całej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie(...)zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania