drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki i kroimy na skos. Posypujemy tartą czekoladą. Dekorujemy świeżymi listkami melisy aby uspokoić nerwy po tak ekscytującym posiłku Podajemy do popicia 2/3 szklanki soku pomarańczowego. A Ty zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie? Więcej pomysłów znajdziecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy, najlepiej z miąższem tarta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Jest banalnie proste Wystarczy ubić mikserem wszystkie składniki i gotowe Post Lukier pomarańczowy pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować(...)koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego patyczka, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy(...)łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo
Corner With Recipesdokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C. Rada: osobiście używam
Ciastka - domowe słodkościskórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą
Smaczne ZdroweCytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryjajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić
Mia Cucina SofietaDodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami(...)cukru pudru dodać sok z pomarańczy. Wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać soku. Wylać na zimną babkę i posypać ją skórką pomarańczową. Przepis z moimi małymi zmianami zaczerpnęłam ze strony www.ilovebake.pl
Mania Wypiekaniajogurtu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy
Kuchnia po mojemulekkie i orzeźwiające, zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Troszkę pracochłonne, ale smak wynagrodzi trudy związane z jego przygotowaniem SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kakao Zielona masa: 1,5 szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa(...)cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekPyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód ze strony Moje Wypieki rewelacyjny, wykorzystam jeszcze
Stare Garyotartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchniłyżek* mąka pszenna – 8 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM POMARAŃCZOWY :* masło – 200 g* cukier – 1 szkl* śmietana słodka 12% – 250 ml* galaretka pomarańczowa – 2 szt* słodkie mandarynki – 6 sztMASA ŚMIETANKOWA :* śmietana 30% – 200 ml* cukier wanilinowy – 1 op* śmietanfix – 1 op* herbatniki – ok. 20 sztDODATKOWO :* mandarynki do dekoracji(...)Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników
Ostra na Słodkowinnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto(...)pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy
Wanilia i Kardamon