tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:10/37)

Lukier pomarańczowy 100

również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy, najlepiej z miąższem tarta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Jest banalnie proste Wystarczy ubić mikserem wszystkie składniki i gotowe Post Lukier pomarańczowy pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 145

ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować(...)koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego patyczka, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 155

wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami   Owsiane muffiny truskawkowe   Asymetryczne galaretko-pianki   Koktajl truskawka-kiwi-banan   Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym   Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* -  200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy(...)łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo

Corner With Recipes
BABKA POMARAŃCZOWO - KAKAOWA 130

dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe.  Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C. Rada: osobiście używam

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 343

skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą

Smaczne Zdrowe
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) 563

Cytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Babkowa Pani Dynia 156

jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić

Mia Cucina Sofieta
Babka pomarańczowa 141

Dodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Ciasto piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami(...)cukru pudru dodać sok z pomarańczy. Wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać soku. Wylać na zimną babkę i posypać ją skórką pomarańczową.  Przepis z moimi małymi zmianami zaczerpnęłam ze strony www.ilovebake.pl

Mania Wypiekania
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 146

jogurtu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy

Kuchnia po mojemu
BANANOWY SONG 152

lekkie i orzeźwiające, zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Troszkę pracochłonne, ale smak wynagrodzi trudy związane z jego przygotowaniem   SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kakao Zielona masa: 1,5 szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa(...)cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

słodki bratek
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 179

Pyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód ze strony Moje Wypieki rewelacyjny, wykorzystam jeszcze

Stare Gary
Babka pomarańczowa 145

otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Szachownica mandarynkowa 365

łyżek* mąka pszenna – 8 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM POMARAŃCZOWY :* masło – 200 g* cukier – 1 szkl* śmietana słodka 12% – 250 ml* galaretka pomarańczowa – 2 szt* słodkie mandarynki – 6 sztMASA ŚMIETANKOWA :* śmietana 30% – 200 ml* cukier wanilinowy – 1 op* śmietanfix – 1 op* herbatniki – ok. 20 sztDODATKOWO :* mandarynki do dekoracji(...)Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników

Ostra na Słodko
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 204

winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto(...)pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 243

sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już

Walijskie Pichcenie
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 131

mielonego pieprzu łyżka zielonego pesto kilka listków świeżej bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny

KreatywnePiny
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną 424

kawiarni w moim mieście :)Składniki (na blaszkę 36x24 cm):Biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaOwoce:1 puszka brzoskwiń2 galaretki pomarańczowe + wodaWierzch:600 ml śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru3 śmietan-fixytarta gorzka czekoladaSposób wykonania:1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy(...)Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makowiec na kruchym cieście 454

folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania