tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:105/142)

SERNIK TIRAMISU – najlepszy! 626

mąka ziemniaczana – 3 łyżki * śmietana kremóka 36% – 125 ml * jajko – 5 szt * ziarna lub ekstrakt z wanilii – do smaku * Amaretto – 2 łyżki „PIANKA CZEKOLADOWA” * śmietana gęsta 18% – 250 g * cukier puder – 3-4 łyżki * kakao – 1 łyżki * Amaretto – 2 łyżki * żelatyna – 1 czubata łyżka * czekolada mleczna(...)cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto. Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”. Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów

Ostra na Słodko
Keks czekoladowy 176

Najlepsze czekoladowe ciasto, jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze(...)pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu i wystudzeniu

Na słodko lub wytrawnie
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1386

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie

moj przepis na
MARCEPANOWY MURZYNEK 151

 Taki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 186

kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców!  I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)  A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,  a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami(...)pieczenia oraz kakao i całość blendujemy do połączenia składników.  Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką.  Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Już po chwili czuć wspaniały zapach czekolady

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 245

Jak mogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż

Blondynka Gotuje
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32898

Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet(...)lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Masło

Moja Delicja
Sernik 909

kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu(...)prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 o C przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić.  Obniżyć temperaturę piekarnika

coolinarnastrefa.blogspot.com
PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE 151

   Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję

cukrem pudrem posypane
Lody morelowe z lekkim twistem 138

Kręcenie domowych lodów strasznie mnie wciągnęło. Ciągle mam ochotę na nowe - przede mną truskawkowe, czekoladowe, rabarbarowe (koniecznie!). Póki co jednak decyduję się na smaki raczej nietypowe - takie, których nie spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów pomidorowych(...)godziny zajmuje nieco czasu. Jednak warto, efekt bowiem jest fantastyczny! Te lody są mocno owocowe, same w sobie może nawet troszkę za mało słodkie. My jedliśmy je z tartą rabarbarową, którą wspaniale ożywiały. Delikatna nuta rozmarynu gdzieś w tle nadaje lodom ciekawego, oryginalnego charakteru. Jeśli boicie się się spróbować tych, gdzie rozmaryn gra pierwsze skrzypce, koniecznie zacznijcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy korzenny 149

Tort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam(...)serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy ciasto: Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka

królestwo garów
Tiramisu na biszkopcie 216

tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt: 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego(...)łyżką do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180* C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić przez około 5 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić

Opowieści z piekarnika
BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1358

zrobienia na Wielkanoc, jak również i na co dzień 🐇🐥 Wystarczy miska i drewniana łyżka - wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych(...)pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam

Słodko-Słony Świat Ilony
MURZYNEK CIASTO 127

Murzynek  To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem  i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję

potrawyregionalne