Kolejna wersja moich mini mazurków. Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.objętościowo też wyjdzie ich więcej – może się okazać że dwa białka masie bezowej to za mało i trzeba dodać do nich jeszcze jedno białko żeby dobrze się zlepiły. Trzecie białko po prostu do masy wlewamy, nie trzeba go osobno ubijać, a po dodaniu dokładnie wrabiamy je w masę. Sekretem kokosanek jest konsystencja – masa nie musi być napowietrzona, nie musi być(...)cukru 2 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) dowolnej mąki – pszennej, kokosowej, ryżowej 1/4 łyżeczki soli ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego DO DEKORACJI 2/3 tabliczki czekolady, rozpuszczonej płatki migdałowe płatki czekoladowe
Karo in the KitchenCiasta kruchego wyszła mi dość spora porcja, dlatego pozostałą część ciasta wyłożyłam na wierzch. Można również wybrać inny wariant i już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej(...)wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.comwykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową. Proste ciasto piernikowe składniki na dwie formy Heritage z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm 120 g masła 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki(...)soli na sztywną pianę, stopniowo nadal miksując dodawać żółtka. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut albo do suchego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady, a także z różnymi dodatkami smakowymi. Ganache może być także samodzielnym deserem. Przygotowane(...)smarujemy kremem. Gdy pokryjecie cały tort, a jeszcze trochę Wam zostanie, możecie zrobić z kremu dekoracje (o ile macie szprycę, ja chwilowo nie posiadam). Gotowy tort ozdabiamy np. tartą czekoladą i wiśniami. Przed podaniem koniecznie schładzamy w lodówce minimum 2-3 godz. Dobrze jest go zrobić dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia o wiele lepiej będzie się kroił
Ratunku obiadZastanawialiśmy się z mężem, ale brakowało nam już miejsca. Czyli sprawa jest prosta, musimy wrócić do Cytrynowego Pieprzu na deser, zwłaszcza, że w menu wyłowiłam taką słodycz jak: lody czekoladowe z nadzieniem zabajone. Przynajmniej z nazwy zapowiada się pysznie. Argon i wino czyli świetny, innowacyjny pomysł Wspominałam wam już coś o winach, a teraz rozwinę ten wątek. Pierwszy raz spotykam(...)czystym sumieniem polecam wam restaurację Cytrynowy Pieprz. Po pierwsze jest to bardzo przyjemne miejsce, po drugie bardzo sympatyczni ludzie (od kuchni po Panią która nas obsługiwała), a po trzecie i chyba najważniejsze znajdziecie tam naprawdę pyszne i świeże potrawy. Musicie odwiedzić Pana Marcina i Pana Krzysztofa, a na pewno nie wyjdziecie z Cytrynowego Pieprzu głodni Zdecydowanie jest to miejsce tworzone
RelaxtimeTematu babki ciąg dalszy. Tym razem na warsztat poszła pyszna i bardzo, bardzo wilgotna babka serowa. Przepis łatwy i prosty. Babka serowa przez długi czas zachowuje
Ciasta z tradycjamiObłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie. Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu. Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące, wlać do masy serowej i ponownie zmiksować, na koniec wsypać tartą czekoladę i wymieszać łyżką . Masę rozprowadzić na ciasteczkach. Wierzch: Pokrojony na plasterki rabarbar zasypać cukrem wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć z ognia
Wanilia i Kardamoninnych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole zagościło coś smacznego i nie ukrywam oryginalnego. Zdrowe bakalie , marchewka, pełnoziarnista mąka i.... możemy świętować. 2 szklanki tartej marchwi 1/3 szklaki cukru brzozowego 3 jajka kilka suszonych moreli rodzynki sułtańskie suszona żurawina pistacje bez soli szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki ciemnego kakao(...)należy ciasto wyjąć z formy. Główne składnik, a więc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już powtarzałam, jak grzeszyć
Dieta moja pasjaDo tego ciasta zabierałam się od jakiś 2 miesięcy i zawsze coś mi w tym przeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to
Z miłości do słodkościpiany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć(...)motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smakuznalazłam żadnych wafli ... nie wierzyłam własnym oczom, że nie było żadnych! Wokół były inne sklepiki, tyle, że pozamykane ... Cóż, kupiłam biszkopciki, a mój syn przełożył je masą czekoladową z dodatkiem mleka w proszku. Powstały pyszne markizy, ale ja chciałam pischinger! Nazajutrz, korzystając z okazji, że i tak muszę pochodzić po sklepach za butami , w pierwszym większym napotkanym sklepie kupiłam andruty(...)Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł. Nie trzeba go trzymać w lodówce. * ten pischinger najlepiej smakuje, gdy orzechy są grubo zmielone. Ja mielę ręczną maszynką do tarcia czekolady
Posadzone i zjedzoneZebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę
Ostra na SłodkoMurzynek pełen wiśni tak naprawdę powstał poprzez inspiracje przepisem z bloga przepisyjoli.com . Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać do murzynka pełnego wiśni
Ciasta z tradycjaminajlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę(...)śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji: Pięknie było... na dzisiejszym koncercie w Filharmonii : utwory Franka Sinatry w wykonaniu
Qlinarnie i Qlinarnie