tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:102/142)

"W krainie miodem płynącej" - podsumowanie akcji 151

udział  i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej (zimowej) edycji akcji :) A oto zgłoszone przepisy: Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: peanutbuttermonster | blog: PEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni. Arbuzowa lemoniada z imbirem, cytryną i miodem autorka: siarenka  | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka(...)autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole  | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Blok sezamowo-orzechowy autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Jogurtowy deser z malinowym chia żelem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kinder Pingui 233

tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany to tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek(...)samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie

Aga w kuchni
Snikers 366

st.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: 75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal(...)koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu

In my kitchen
Babka murzynkowo - kokosowa 145

Babka murzynkowo  - kokosowa  Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka 98

które chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs Kruche ciasteczka z rozmaitymi smakowitymi dodatkami Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g białego(...)które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz także podzielić ciasto i do drugiej części dodać kakao, tak by nabrały czekoladowego ciemniejszego koloru. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Mają mieć lekki ciepły kolor ciasta, zbyt ciemne

Zasmakuj Kuchni
Śniadaniowe tarteletki z cytrynowym curdem 182

Dzisiaj przepis na pyszne tarteletki z orzeźwiającym curdem cytrynowym, na chrupiącym czekoladowym spodzie, smakują wyśmienicie, i do tego sycą na bardzo długo, spód wykonany z dodatkiem płatków śniadaniowych i mąki orkiszowej, pokazujący, że płatki można jeść na wiele różnych sposobów, nie tylko w nieśmiertelnej wersji z mlekiem, do tego lekki i puszysty krem cytrynowy, na wierzchu śmietanka kokosowa i obłędny(...)którymi są pokrywne 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na wierzch :  śmietanka kokosowa (opcjonalnie) Przygotowanie :  Wszystkie składnki na tartę zagnieść, ewentualnie dodać więcej mąki lub wody tak, żeby uzyskać zwartą kulę, włożyć na 10 minut do zamrażarki, następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru i wyłożyć na foremki, ponakłuwać spód

zdrowa vege kuchnia
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 138

jasna i puszysta. Cały czas mieszając, przelewamy ją do masy maślanej. Na koniec, stopniowo dodajemy mąkę, bezpośrednio przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek.  Dodajemy tartą marchewkę i  delikatnie mieszamy. Masę przekładamy  do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika(...)masło. Mieszamy do połączenia składników w jednolitą i aksamitną masę. Po całkowitym ostudzeniu, piernik kroimy na pół i przekładamy masą  marcepanowo-śliwkową.  Wierzch złożonego piernika dekorujemy polewą czekoladową

cool and minty
Prosta pomarańczowa babka 146

ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru(...)pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 201

gdzie cena raczej odstrasza) warto zajrzeć do Tesco, Lidla czy Almy. Ostatnio borówki pojawiają się także od czasu do czasu w Biedronce. Polecam Wam je gorąco jako dodatek do czekoladowych babeczek, nie tylko świetnie prezentują się na kremie, ale także idealnie pasują do czekolady i mają dużo witaminy C - w sam raz na zimowy podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki(...)pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i za pomocą drucianej trzepaczki delikatnie łączymy z masą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom

Ciastkozercy
Metrowiec. 185

Zmiksować, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.Wymieszać. Dwie keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do jednej wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i wymieszać, następnie wyłożyć do drugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około(...)się rozpuści. Wystudzone ciasto pokroić na kromki, smarować ciepłą masą i układać na przemian jasne i ciemne. Gotowe ciasto posmarować z wierzchu pozostałą masą. Na koniec polać polewą czekoladową. Polewa: 100 g. margaryny 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka szczypta mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygnie polać ciasto. Ciasto

Agusiowe smakołyki
Sernik czekoladowy 114

bezglutenowy i wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan(...)dodatkiem masła i mąki tortowej. Jeśli macie podobnie to zapiszcie ten przepis bo wart jest grzechu :) Upiekłam go na 10 rocznicę naszego ślubu. Publikuję dopiero teraz. Jest czekoladowy spód, czekoladowy ser, czekoladowa polewa i dwa miliony kalorii ;) Ciasto: na tortownicę o średnicy 25 cm spód można też zrobić z ciasteczek Digestive i masła 300 g mąki 80 g cukru

bistro mama
Czekoladowa babka jak ta lala 150

zobaczycie już wkrótce, myślę że będziecie zachwyceni, podobnie jak ja!  Mam nadzieję, że wybaczycie mi tą chwilową absencję - na przeprosiny mam dziś za to dla Was przepis na czekoladową babę ... W sam raz do kawki i herbatki, przepis szybki i łatwy - czyli taki, który lubicie najbardziej! :) Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. :) U mnie jest to polewa(...)masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę.  Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto odstaw

Garniec Magalie
Ciasto z kukurydzianych chrupek z kremem, owocami i galaretką (bez pieczenia, wegańskie) 187

Kiedy przychodzą cieplejsze dni, często mam ochotę na ciasta z owocami i galaretką – najlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne(...)podgrzej, a następnie pokrusz do niego kukurydziane chrupki lub pałki. Do całości dodaj również mąkę kokosową i cukier. Wymieszaj, a następnie wyłóż na tortownicę (ja podsypałam ją bułką tartą, ponieważ ciasto było lepkie – dzięki temu nie przywarło do formy). Łyżkę, którą rozsmarowujesz ciasto co jakiś czas maczaj w zimnej wodzie – dzięki temu lepiej będzie Ci wykonać

Via Gusto
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 147

formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej.  Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero w XVIII wieku trafiły do Francji za sprawą królowej Marii Antoniny, z pochodzenia Austriaczki.** CROISSANTS CZEKOLADOWE ETAP 1 Ciasto podstawowe: 28 gr świeżych drożdży 3 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 szklanka letniego mleka  Do miksera wsypać mąkę, cukier, sól(...)nakryć pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, wykonując dokładnie te same czynności. Drugie i trzecie składanie: Schłodzone ciasto wykładamy na blat, przekręcając o 90 stopni tak, aby przed nami leżał prostokąt o krótszym boku podstawy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 90 x 20 cm, pędzelkiem

KUCHARNIA