wszystkie składniki łyżką (polecam drewnianą), wstawić do piekarnika i ciasto gotowe. Odkąd mam bobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam! MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Składniki w temp. pokojowej: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy
Zasmakuj KuchniBiszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz 100% z owoców extra gładkie) ok. 50 g (kilka łyżek) Słonecznik: 80 g margaryny (tu: masło roślinne(...)Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać . Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30 min (do suchego patyczka) 2. Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, gdy się rozpuści dodajemy słonecznik, mieszamy i czekamy aż zbrązowieje
Malowane smakiemprzyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy(...)lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia Polewa czekoladowa: 150g czekolady np. deserowej 150ml śmietany słodkiej Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje
Smakowy Rajpyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową(...)trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę
Dieta bez mlekamleka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasol(...)kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut
Receptura smakuksiążkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną(...)Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.pldrugiej niesamowicie klasyczne i smakowicie brzmiące. W każdym razie na pewno wypróbuję wybrane przepisy i nie będę się bała zaznaczać ołóweczkiem i dodawać swoje notatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru(...)Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika
Przepysznik - BLW i nie tylkoMięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Walijskie PichcenieLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru(...)koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut. Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta. Mus malinowy: 400g malin
Walijskie PichcenieSzybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami
Zasmakuj KuchniObok tradycyjnych wielkanocnych bab i mazurków na świątecznym stole warto postawić słodkie, kruche tartaletki z musem z mango i pomarańczy, ozdobione złotymi słodkimi gniazdkami z czekoladowymi jajkami. Na pewno zaskoczą nie tylko małych gości, ale też tym starszym przypadną do gustu. TARTALETKI WIELKANOCNE z MUSEM z MANGO i POMARAŃCZY Składniki: spód: 300 g mąki, 150 g masła(...)Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy
Bon appetit mon amieJest to proste ciasto, a właściwie babka kokosowa krojona na kromki. Ciasto ze sporym dodatkiem wiórków kokosowych i moją ulubioną polewą czekoladową zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy przykryjemy je luźno folią aluminiową. W dłuższym zachowaniu świeżości pomaga również właśnie ta polewa, nie pozwalając ciastu na szybkie wyschniecie. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest sypkie, jak babka piaskowa(...)kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 175°C . Obie mąki, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku
Posadzone i zjedzonedzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą. To ciasto typu babkowego i jest pyszne samo w sobie, lecz gdy posmarujemy kawałek tego ciasta kremem czekoladowym, dżemem, twarożkiem lub bitą śmietaną, szybuje ono od razu o klasę wyżej :) Właśnie takim ciastem z warstwą nutelli zaczynałam każdy dzień w zeszłym tygodniu :) Polecam, bo naprawdę jest pyszne! Ciasto(...)Mleko zakwasić wlewając do niego sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek, sodę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odstawić. Masło zmiksować z cukrem do białości. Dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Dodać melasę. Zmiksować
Posadzone i zjedzonerabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka(...)połączenia składników. Odłożyć cztery łyzki rabarbaru, a resztę wymieszać z ciastem. Pozostałą część rabarbaru ułożyć na cieście. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemmojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami
moj przepis nabardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami 50 g posiekanych suszonych(...)sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej ok 30 minut. Studzimy. Mieszamy serek z nutellą i alkoholem wykładamy na wierzch
sierotka maRysia w kuchni