tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:115/142)

Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 160

tylko dlatego, że nie wymagają laboratorium, wagi, tańców przeciwko demonom i całej tej alchemii z odważaniem, mierzeniem i pilnowaniem czasu. Znajomy cukiernik nazwał mnie dziwadłem, bo taki np. suflet czekoladowy wychodzi mi idealnie, a potrafię spieprzyć koncertowo szarlotkę. I to w taki sposób, że proszę siadać i podziwiać. Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni(...)konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka układamy po jednym goździku. Wstawiamy do pieca na godzinę. Ciasto rośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne

ladykitchen
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 142

lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik

KUCHARNIA
KLUB KOLACYJNY BARILLA, RELACJA Z WYDARZENIA 115

został przygotowany mus czekolady. Ale pisząc mus czekoladowy, to trochę tak jakbym obraziła to danie.  To wyśmienite danie- jakim był ten deser! Fenomenalny i obłędny!  Przepyszny mus czekoladowy, który pozostawiał ostatni smak na języku, który kojarzył mi się z latami dzieciństwa, i landrynkami jakie wtedy kupowałam w takich małych torebeczkach. Zawsze po otwarciu tej torebeczki szukałam tej jednej(...)zdjęcie, zbyt ciemne i niewyraźne. Poprawiłam kilka parametrów na aparacie i drugi strzał okazał się trafiony! Ładne, czyste i o odpowiedniej tonacji zdjęcie. Wykonane tylko przy sztucznym świetle. Jako trzecie danie fotografowaliśmy pyszne Rigatoni Barilla z włoską mozarellą, nasze danie główne podczas kolacji.  Znowu wróciliśmy do pierwszego stanowiska i pracy przy jasnych tłach, biała paleta, która widzieliście. Zachęcona fotografią

SMYKWKUCHNI
Snikers trochę inaczej 935

Zapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt  8 jajek

Monia miesza i gotuje
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 285

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę 210

portalu Hintigo. 1. Lemoniada cynamonowa Raczej nie wypilibyśmy tradycyjnej lemoniady przy minusowej temperaturze za oknem. Ale to wersja na ciepło, z cynamonem i na dodatek zdrowsza. Napój o smaku tarty cytrynowej, czyli hot buttered lemonade, ale ze zdrową kurkumą. Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza, a każda potrawa(...)Spróbujcie wymyślić własną wersję dekoracji korzystając z ulubionych kupnych słodyczy! Składniki: łyżka masła orzechowego 200 g mrożonych truskawek banan kefir (tyle ile mieści się do Waszego słoika) kupny sos czekoladowy bita śmietana w sprayu pączek z dziurką (większy niż wlot słoika) wafelek czekoladowy słomka, słoik Kefir zmiksuj z masłem orzechowym, truskawkami i bananem. Słoik udekoruj zaciekami z sosu czekoladowego. Wlej

Ugotowane pozamiatane
Wuzetka na osiemnastkę 153

Jakiś czas temu świętowaliśmy pierwszą osiemnastkę Tosi, czyli ukończone półtora roku (18 miesięcy). Nie jest to może najbardziej wyjątkowy dzień w życiu, ale postanowiliśmy troszkę poświętować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zielona zupa cukiniowa 186

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 483

Pierwszy raz zobaczyłam to ciasto w Coffee Heaven i od tej pory nie mogłam przestać o nim myśleć. Zawsze kiedy kupowałam kawę przyklejałam się do szyby

Mania Gotowania
Kostka orzechowa 157

Co powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5

Relaxtime
„Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries) 190

Miś” reż. Stanisław Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła(...)stir. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta biszkoptowego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Add whipped egg whites. The pulp shouldn’t be thicker than a pulp used for a sponge cake

Jacob Tastes
Szybkie ciasteczka wg Aleex 153

Pierwsze dni czerwca spędziliśmy u Gwiazdeczki i Dominika. Dario pomagał Młodym w dopieszczeniu ich nowego mieszania. Wieczory spędzaliśmy wspólnie na tarasie, przy pysznym jedzeniu, rozmawiając o

W mojej kuchni
Dietetyczny koktajl truskawkowy 256

Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalabria – przewodnik kulinarny 163

lodowego, który przekrojono na 4 części. Jest też wersja dla osób, które boli gardło – jako ciastko, które przypomina dużego profiterola z kremem karmelowym w środku i okruchami ciasta czekoladowego na zewnątrz. W końcu 2 smaki muszą być. Z nietypowych słodyczy jest też torrone (najlepsze pochodzi z miejscowości Bagnara) i lukrecja, która też rośnie na miejscu. Najlepszy adres na lody(...)Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami, czarnymi oliwkami i ostrą papryczką. Fileja przypomina nieco dostępne w Polsce cesarece Barilli. Dokładniej widać ją na zdjęciu.   Najlepszy adres: Quei Bravi Ragazzi Via Vittorio Veneto

Ugotowane pozamiatane
Makaroniki pistacjowe 205

mojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania