Murzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i
Ciasta z tradycjamiZapraszam na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem upiekłam ciasto pleśniak ze śliwkami. Uwielbiam ciasto pleśniak ale dawno nie piekłam. Co prawda typowy pleśniak to pleśniak
codojedzeniapodjadania coś co pasuje do repertuaru na dany wieczór. Wersja druga - przygotowujemy maraton filmowy. Tutaj też można pokusić się o tematyczne przekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać o przekąski bardziej sprzyjające filmowym maratonom, czyli popcorn, warzywne frytki czy świeże warzywa z hummusem. To też fajny pomysł dla introwertycznej części(...)wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie
W kuchni wieczoremMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych
Monia miesza i gotujeDziś proponuję Wam mały powrót do przeszłości... Upiekłam dla Was ciasto, które robiło prawdziwą furorę w latach 80 - tych... Metrowiec, dzisiejszy bohater, to dwa wilgotne i
Słodko-Słony Świat IlonyCo prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego
moj przepis nasłodkiego nie znaczy, że nie mogę przygotować czegoś pysznego osobie, którą kocham. Tym razem postawiłam na ulubione smaki Młodego i tu prostokątna forma do tarty idealnie się przydała. Jej rozmiar idealny, bo sernik miał być dla jednej osoby, więc i wysokość i wielkość była odpowiednia. Sama forma jest bardzo stabilna, wykonana ze stali węglowej, wyjmowane dno świetnie przylega(...)kremówce. W rondelku śmietankę doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuściłam ją w śmietance. Lekko przestygniętą czekoladę wylałam na masę serową, posypałam drobinkami czekoladowymi i czekoladowymi kulkami z białej czekolady. Sernik robiłam wieczorem, więc do lodówki trafił na całą noc, ale myślę, że czas chłodzenia może być krótszy, na przykład
Blondynka Gotujemojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis natylko dlatego, że nie wymagają laboratorium, wagi, tańców przeciwko demonom i całej tej alchemii z odważaniem, mierzeniem i pilnowaniem czasu. Znajomy cukiernik nazwał mnie dziwadłem, bo taki np. suflet czekoladowy wychodzi mi idealnie, a potrafię spieprzyć koncertowo szarlotkę. I to w taki sposób, że proszę siadać i podziwiać. Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni(...)konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka układamy po jednym goździku. Wstawiamy do pieca na godzinę. Ciasto rośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne
ladykitchenlubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu: czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik
KUCHARNIAzostał przygotowany mus czekolady. Ale pisząc mus czekoladowy, to trochę tak jakbym obraziła to danie. To wyśmienite danie- jakim był ten deser! Fenomenalny i obłędny! Przepyszny mus czekoladowy, który pozostawiał ostatni smak na języku, który kojarzył mi się z latami dzieciństwa, i landrynkami jakie wtedy kupowałam w takich małych torebeczkach. Zawsze po otwarciu tej torebeczki szukałam tej jednej(...)zdjęcie, zbyt ciemne i niewyraźne. Poprawiłam kilka parametrów na aparacie i drugi strzał okazał się trafiony! Ładne, czyste i o odpowiedniej tonacji zdjęcie. Wykonane tylko przy sztucznym świetle. Jako trzecie danie fotografowaliśmy pyszne Rigatoni Barilla z włoską mozarellą, nasze danie główne podczas kolacji. Znowu wróciliśmy do pierwszego stanowiska i pracy przy jasnych tłach, biała paleta, która widzieliście. Zachęcona fotografią
SMYKWKUCHNI