Kotleciki z Ciecierzycy, czyli popularny falafel w mojej wersji. Mają troszkę inną konsystencję niż te wszystkim znane, są lżejsze i były smażone na małej ilości tłuszczu
rabarbarowoW urodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam
Życie zamknięte w smakuKażdy rodowity poznaniak wie, że najlepsze zapiekanki można dostać w zielonej budce na teatralce. Co ja gadam.. właściwie każdy kto w naszym mieście mieszka
Kolizje Smakówstarganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre. Korzystamy więc z tego co dała matka natura i gotujemy pyszny gulasz, uwielbiam takie jednogarnkowe rozgrzewające dania z bogactwem warzyw no i mięsa, bo jakoś nie umiem z niego zrezygnować. Niech nie ogranicza Was wyobraźnia, bo do takiego garnka można wrzucić niemal wszystko. Gulasz ugotowałam(...)jest wart swojej ceny. Solidny, trwały co widać już po rozpakowaniu, mi z pewnością będzie służył długie lata. Duży plus za nienagrzewające się uchwyty, co w tanich garnkach jest dosyć częste. Dlatego można go przenosić z kuchenki nawet bez ściereczki. Serio! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili
Wanilia i Kardamonpudełko jednokomorowe. - Gdy na śniadanie mam kanapkę to wybieram pudełko śniadaniowe, a np. na płatki do jogurtu wybieram małe zamykane pudełeczko. - Do potraw, które mają intensywny zapach (dania z dodatkiem ryb czy jajek) warto wybrać pudełka z komorami i szczelnym zamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się, gdy lunch składa się z kilku oddzielnych produktów. - Na zupę(...)szczelności zakrętki lub nawet… słoik. - Jeśli chcesz swoje jedzenie podgrzewać bezpośrednio w mikrofalówce to koniecznie dowiedz się, czy wybrany przez Ciebie pojemnik na to pozwala. Większość dostępnych (i tanich) pudełek raczej nie wytrzyma wysokiej temperatury, na która je narazisz. Kilka przykładowych pojemników TUTAJ.Przy okazji przedstawię Wam jeszcze kilka pojemników, które biorę pod uwagę przy zakupie czegoś "na długo
Pasja SmakuKiedy nadchodzą upalne dni to szczerze powiedziawszy nie mam ochoty na jedzenie. Jest za ciepło i za duszno, żeby jeszcze grzać się przy kuchni ;/ Też tak
PatiGotujeShakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym
Karo in the KitchenPierwszy raz dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją
Życie zamknięte w smakuRyby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło
Wanilia i KardamonHej kochani :) Kilka dni przerwy sorry :) Niestety grypa była potężniejsza od nas. A wiecie zapewne jak nie chce się robić czegokolwiek, jeśli leżymy z gorączką. Wszystko
vegetanieokazja, by poznać kulinarną mapę restauracji i knajpek, gdzie można dobrze zjeść. Siłą rzeczy - blogerzy kulinarni nie jadają byle czego i w byle jakich lokalach. Jesteśmy siłą, której nie da się pokonać. Co blogerom się nie podoba, to piszą. Możemy pomóc, rekomendując pozytywnie, albo i zaszkodzić. Współpraca z firmami. To dość newralgiczny punkt. Niektórzy współpracują, inni nie. Jedni dostają oferty(...)naprawdę, można zarobić. Ale też zależy, gdzie się trafi. Wszystko ma dwie strony jak i kij ma dwa końce. Niestety jest nadal wiele firm, które uważają blogerów za "tanią siłę opiniotwórczą i reklamodawczą". Myślą, że za paczkę makaronu, butelkę wina czy magnes na lodówkę można z nas wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy
W kuchni Karmel-itkiSzukałam idealnego, prostego no i oczywiście w miarę taniego przepisu na rurki z kremem. No i oczywiście grzebiąc w internecie znalazłam wiele identycznych przepisów tak wiec zrobiłam według najsłynniejszego przepisu na rurki z kremem. Powiem wam ,że jak już kupować "formy" do rurek z kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą(...)ilość rurek, proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła ) 250 g gęstej śmietany szczypta soli Krem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania
W Moim Magicznym DomuRynek 9 Mandragora zaprasza na śniadania, ale co ciekawe, dopiero od godziny 12:00. Raczej będą korzystać z nich turyści i nocne marki, którzy lubią się wyspać. Tanio nie jest, ale kto chce spróbować żydowskiego śniadania to powinien być zadowolony. Ceny od 12 zł. źródło: strona www Mandragory Spinacz Cafe, ul. Ewangelicka 6Duży wybór kanapek, a do tego(...)śniadaniową. Lokal przyjemny, tylko pracę rozpoczynają dopiero o 10:00. Niestety większość śmiertelników już wtedy pracuje. Ale dla pozostałych śniadania dostępne na miejscu i na wynos. Cen jakoś nie dałam rady się doszukać. źródło: fanpage Spinacz Cafe Zielony Talerzyk, ul. Królewska 3 Ciekawy wegetariański lokal na kulinarnej mapie Lublina. Codziennie inne menu, a w nim śniadania: pasty do pieczywa
Pasja SmakuSą tu wielbiciele ruskich pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki
Ostra na Słodko