całkiem tani i wydajny. Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem. Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie na bazie pieczonej dyni, pomidorów i papryki :) Do tego jeszcze wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka! Sycące danie w kolorach jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;) Bardzo proste i naprawdę pyszne! Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni Potrzebujesz: 400g makaronu penne 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa prowansalska) 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu?! Nie ma mowy żeby się zmarnowały. Zamieńcie je w pyszne babeczki z ziemniaków i sera. Wystarczy odrobina sera żółtego i
rabarbarowotania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania
Poezja smakutanie i na prawdę z kilku składników. Książka nie jest duża, ma format zeszytu szkolnego, więc łatwo ją ze sobą zabrać. Każda strona zawiera jeden przepis, obok jest fotografia. Czyli to co lubię- przepis i zdjęcie...nie wszystkie książki tak mają. Jak wiadomo przekąska i przystawka to bardzo ważna sprawa i niejednokrotnie sprawdza się również jako samodzielne danie. Warto ją mieć w domowej biblioteczce lub na szafce kuchennej. I sięgać tak często , jak często będziemy potrzebowali pewniaka-by zaskoczyć i pogilgotać podniebienia naszych gości. Wszystkie przepisy są pracą zbiorową- książkę tworzyły gospodynie, zwykli ludzie. Są to przepisy sprawdzone i wyśmienite. Jak tylko wrócę z sanatorium , to przygotuję coś pysznego z tej książeczki. Trudno się
Z Kuchni Do Kuchnitanie. Najważniejsza jest różnorodność bo każdy owoc ma inny zestaw dobroczynnych składników. Różnorodność też wpływa na lepszą wchłanialność witamin i minerałów, poczytajcie sobie o połączeniach takich jak np. żelazo z witaminą C. Jak wiadomo w chorobie kiepsko z apetytem dlatego mus będzie zbilansowany. W naszym musie znajdziemy avocado z dużą porcją witaminy E, białka, cynku i potasu, da
Kuchnia PROzdrowotnawierzch ułożyć jajko.Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek. Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska danie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przezJulię Child- popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko; tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie zsurowychwarzyw(...)gotowanym składnikiem mają być jajka; obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem, ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo); zadressing wystarczy dobra oliwa z oliwek
Grunt to przepis!miesiące), na której jem słone przekąski zaraz przed snem i… na której schudłem. Zaciekawiłem Was? Dziś opowiem Wam o książce, która wpadła mi w ręce w jednej z tanich księgarni w chwili, gdy zastanawiałem się nad przejściem na dietę po wakacyjnych szaleństwach. Wiadomo – grille, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, obiadki, kolacyjki, imprezki, piwko, kiełbaska… I znów zacząłem wyglądać(...)zaniedbywałem obowiązkowe ćwiczenia fizyczne – gdyby nie to, efekty byłyby jeszcze lepsze! Czy polecam tę książkę? Jasne, czemu nie. Kolejne fazy są przyjemne, uczą dyscypliny i łamią schematy. Jednocześnie naprawdę da się schudnąć, o ile oczywiście ma się nadwagę i… metabolizm B. Czy akurat Ty go masz? Najlepiej będzie, jeśli kupisz książkę i przekonasz się samodzielnie. Tylko przestrzegam – nie przechodź
Proste-przepisy.plTaka sylwestrowa pamiątka. U nas był to chyba najczęściej pity drink, który wszystkim przypadnie do gustu. Nie zrażajcie się obecnością whisky, bo to czyste orzeźwienie
Szybko Tanio SmacznieNie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram
Życie zamknięte w smakuKiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić
Szybko Tanio SmacznieJuż od bardzo dawna przymierzałam się do wypróbowania tej listy zakupów która co miesiąc ukazuje się w marketach BIEDRONKA; miesięcznik "Moje Smaki Życia" numer 7 lipiec
ClauditteMissCookingRosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna z wielu historii dotyczących pochodzenia ramen. Największą popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii pojawiła się tania mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy
W SMAKOd dłuższego czasu staram się porzucić wcześniejsze (złe) nawyki żywieniowe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych i ciekawych posiłków do swojego jadłospisu, a co za tym idzie
Szybko Tanio Smaczniebył to związek idealny potrzebna jest już tylko wyjątkowa grzanka. Czas: 30-35 minut Poziom trudności: łatwy Zupa brokułowa z mielonymi migdałami z grzankami z kozim serem To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka kilka składników, miksujesz i gotowe. Gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy doskonale pasują grzanki(...)zapieczonym kozim serem! Czas: ok. 30 minut Poziom trudności: łatwy Marokańska zupa z pieczonych warzyw Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Czas: ok. 40 minut Poziom trudności: łatwy Zupa krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym z chrupkami
Niedzielny kucharzSoczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a
Słodkie okruszkiGrochówka to kolejna potrawa tradycyjna dla kuchni polskiej. Krążą legendy o wojskowej grochówce, która jest tak gęsta, że łyżka w niej stoi. Przecież żołnierz na poligonie
Kulinarna PatilogiaW sklepach zazwyczaj mijamy je bez zaszczycenia choćby spojrzeniem, a gdy przypadkiem nasz wzrok zostanie przy nich na dłużej, krzywimy się z niechęcią. Kiedyś powszechne, dzisiaj
Życie zamknięte w smakuCenię sobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów(...)Biedronka dostaniemy wszystkie składniki, koszt dania dla dwóch osób ok. 15PLN) W pierwszej kolejności przygotowujemy masę do nadziania rybki: W misce mieszamy 2 łyżki masła, 1/2 ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pstrąga myjemy, szczyptę soli wcieramy w środek jej brzuszka. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę
upichconaHej :) Jak już pisaliśmy wiecie, że przepadamy za zupami. Dzisiaj jakiś taki ponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo
vegetanieDzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu
Chilli Czosnek i Oliwa