tanie danie - 2223 przepisów (strona:98/149)

sernikowiec na zimno... 188

mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce(...)gorącej wody i ostudzoną wlać na sernikowca do lodówki schować na kilka godzin sernikowiec jest nie za słodki i jakby mniej kaloryczny no i bardzo łatwy i tani w przygotowaniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Blog roku 2014 zagłosujecie ? 143

Witajcie kochani :) Jak większość blogerów oczywiście również wystartowaliśmy w konkursie BLOG ROKU Od teraz możecie oddawać głosy na nasz blog 

vegetanie
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 320

Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam

Nerds Kitchen
Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 253

promocja. ASSAM - to zupełnie inna bajka, to delikatna herbata o specyficznym aromacie który może być twoim ulubionym. Szczególnie polecana jest dla tych którzy lubią delikatne smaki. Oczywiście przestrzegam przed tanimi herbatami głównie z firmy POSTI. Najpopularniejszą przyzwoitą herbatą tego rodzaju jest TEEKANNE i gdy zobaczycie promocje na nią warto ją wypróbować DARJEELING - tutaj stanowczo odradzam wszelkie herbaty ekspresowe dostępne(...)Aromat identyczny z naturalnym to sztuczny aromat, jeżeli jest napisane: naturalny aromat bądź olejek bergamoty to mamy do czynienia z dobrą herbatą. Powinien być też napisany procent aromatu który da nam informację jak mocno jest herbata aromatyzowana. 7 % to już mocna aromatyzacja, 1,5 % to prawie nic nie poczujecie. Tutaj nr. 1 jest herbata DILMAH, nie najgorsza jest TEEKANNE

Kuchnia PROzdrowotna
Szparagi z jajkiem sadzonym 225

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
kotlety mielone z dorsza... 135

natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną(...)będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami lub do pieczywa na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 288

Tłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy

Nerds Kitchen
RODOS i grecki grill czyli skordalia na grillowanej cukinii na grillowanych bułkach 129

hotelu i tylko jedząc i pijąc, to zastanawiam się dlaczego nie wybiorą się na działki i nie zamówią sobie cateringu i alkoholu z marketu. Bardzo podobnie, a znacznie taniej. Zastanawiałem się nawet czy samemu nie zorganizować komuś takich wczasów za pół ceny :) I nawet, znane z egipskiego all inclusive, koshari mogę zrobić. Tym bardziej, że robiłem je już tutaj(...)uprawy własnych warzyw, po stosowanie ciekawych rozwiązań oszczędnościowych. Oczywiście dobre miejsce, żeby zjeść na wolnym powietrzu. Tak i ja wczoraj zainspirowany greckim Rodos zrobiłem takie o to danie. Jako, że 2 lata temu zdobyłem mistrzostwo regionu w grillowaniu, to zrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpeciki z kaszy jaglanej 173

Przygotowując poniższe pulpeciki nie wiedziałam czego się spodziewać - w końcu jest to tylko połączenie kaszy jaglanej i warzyw, ale... naprawdę warto je przyrządzić. Pulpeciki są pyszne

Ugotować
Schab suszony vel. z pończochy! 238

Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw do niej możemy dobrać wg naszych indywidualnych gustów smakowych. Ja przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem(...)głosowanie tra do piątku do godziny 22.  Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz (ja nie dałam) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego Kamis 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć osuszyć i natrzeć cukrem. Wstawić do lodówki na 24h przykrywając folią aluminiową miskę/naczynie. Wyciągnąć mięso

Fabryka pomysłów
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 223

Witajcie :) Wakacyjne klimaty udzielają się nam ostatnio często. Dzisiaj potrawa z klimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę

vegetanie
Kontynentalny MIX :) 169

Witajcie :) Dzisiaj poszaleliśmy i pomieszaliśmy kuchnie z rożnych stron świata. Postanowiliśmy połączyć trzy kontynenty: Azję, Europę i Amerykę. Co Wy na to ?? Pierwsze to Indie i

vegetanie
Kot duszony w tymianku. 153

Przepis przygotowany na konkurs kulinarny z okazji 130 lecia marki Victorinox. Zadanie : danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Przysłali mi nawet nożyk i napisali w liście, że liczą na moją odwagę i kreatywność. Myślę, że zastosowałem się do prośby :) Jednym z bardziej znanych, bo bardzo kontrowersyjnych zwyczajów szwajcarskich jest to, że Szwajcarzy jedzą koty i psy o czym(...)SEITAN, co w wolnym tłumaczeniu z japońskiego oznacza "pełno białka". W kuchni azjatyckiej używany jest do "podrabiania" mięsa, gdzie nadaje mu się różne smaki marynując w przyprawach. Generalnie bardzo tania sprawa, bo robi się to z mąki o czym już zresztą pisałem TUTAJ. Cała sztuka w podrobieniu mięsa kota polegała na tym, aby uzyskać coś co smakuje jak wieprzowina

Kryzysowa Książka Kucharska
PASZTET Z SOCZEWICY – wersja pieczona i gotowana (wegański) 185

Pasztet z czerwonej soczewicy jest moim ulubionym tego typu pasztetem. Świetnie pachnie, jest tani i bardzo szybki w wykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole //   Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju(...)mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy) Sposób przygotowania: Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5 l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 – 15 minut. Po tym czasie soczewicę daj na sitko i zostaw

Via Gusto