Dzisiaj przepis mistrza Gordona, do którego jak wiecie powracam, co czas jakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością
Życie zamknięte w smakufilm jest średni, nie porywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy(...)zupełnie przypadkiem taką samą tartę znaleźliśmy podczas naszej ostatniej wyprawy do Krakowa. Bywamy tam czasem, mamy tam kumpelę (i teraz wszyscy pozdrawiają Martę :)) Wpadamy na parę dni, znajdujemy jakiś tani hotel w Krakowie i włóczymy się po okolicznych knajpkach. A jak się włóczymy to zawsze coś ciekawego jemy. I przypadkiem w jednej z kafejek natknęliśmy się właśnie na taką tartę
Marder&Marder Manufacturedomu. Nie zawsze tanie i nie zawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny(...)wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie jest przygotowanie wspólnego posiłku. A jest to przede wszystkim przyjemność. Radość łączenia, ciekawość smaku
KUCHARNIAJak już pisałam najbardziej lubię te proste, zwykłe przepisy, bo ze mnie prosta zwykła dziewczyna Nie skomplikowane, nie wykwintne tylko takie najprostsze. Dlatego właśnie ten przepis
Moje pyszne gotowanieImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko
Kuchcik gotujeczęsto robi to bezpośrednio na ulicy, tymi samymi łapkami pchała swój wózeczek, a nie widziałam, żeby któraś używała rękawiczek. Ja wolałam nie ryzykować. 6) Jedzenie w Tajlandii jest dosyć tanie, no chyba, że wybierzecie się do restauracji na płetwę rekina- to wtedy uaaa- zapłacicie. Swoją drogą, podobno zdobywanie tych płetw nie jest zbyt humanitarne... 7) Nie bójcie się(...)ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie
Czerwona Porzeczkaproste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z talerza. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, którego składniki wystarczy wymieszać oraz migdałową kruszonkę. Zapraszam // KRUSZONKA – składniki: 80 g mąki 40 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego pół łyżeczki cynamonu 1 garść płatków migdałowych Sposób przygotowania: Wszystkie składniki daj do miski
Via Gustohistorii tego dania. Wg najpowszechniej uznawanej wersji currywurst został wymyślony przez panią Hertę Heuwer. Ta zapobiegliwa i sprytna mieszkanka dzielnicy Charlottenburg, w ciężkich tuż powojennych czasach, dostała od brytyjskich żołnierzy kilka egzotycznych wtedy składników i eksperymentując z nimi uzyskała w efekcie sos. Połączyła go z ulubionymi przez Niemców kiełbaskami i zaczęła sprzedawać smaczną i tanią przekąskę na ulicy
zadanie-gotowanieTen przepis może pełnić 2 funkcje.... zarówno sałatki jak i pasty, w zależności czy część składników zetrzemy na tarce czy drobno pokroimy. Sprawdziłam obie opcje i
IMPRESJA SMAKUśmiesznie tanie), zatem nadszedł czas na przygotowanie zapasów ajwaru na najbliższe kilka miesięcy. Postanowiłam zrobić go całkiem sporo, bo chcę obdarować nim moją rodzinę, a i ja z Mężem nie pogardzimy kilkoma słoiczkami w kuchennej szafce:)Dla przypomnienia ajwar to przepyszna pasta na bazie pieczonej papryki i bakłażanów o bałkańskim rodowodzie. Doskonała do dań z grilla
Chilli Czosnek i OliwaNagietek w kuchni? Dlatego nie? Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast
MarcinChefWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań
Karo in the KitchenGdy w upalne dni słyszę od domowników, że coś orzeźwiającego by się wypiło, to w myślach mam od razu miętę. Świeża mięta nie zawsze jest
Kuchcik gotujeTaka se, rzadka, jakoś tak mi zalatywała torebką . Nie przekonała mnie - zapłaciłam za nią 4,90 zł. Dużo i nie dużo. Czas na rarytas, czyli drugie danie. Oczywiście kartofelki, mięcho i dodatek warzywny. Kotlet schabowy - 11,90 zł - dużo ale przy tym pokaźny w swojej wielkości. Smaczny, miękki, soczysty. Duży plus!!! Ziemniaki(...)będę się czepiała, kosztowały jakieś 3 zł, niech będzie. Zamówiłam jeszcze marchewkę z groszkiem, była ok. taka domowa za 3 zł. Podsumowanie - że domowo to na pewno, że tanio? nie do końca - za całość zapłaciłam 25,80 zł bez napoju. Szybka i sprawna obsługa,ładne białe talerze, jedzenie trochę zimne ale jest to, raczej bolączka każdego mlecznego
pieprzny smaczekpieczenie ile się dało. Może wyda Wam się to śmieszne, ale bałam się robić karmel, a następnie zalać go wodą, Dorota Świątkowska napisała, że karmel po zalaniu go wodą gwałtownie zareaguje. Wciąż myślałam, gwałtownie, ale jak? Zadzwoniłam do taty i zapytałam go czego mogę się spodziewać. Przyciągało mnie w tym przepisie dodatkowo to, że jest dosyć tani jeśli chodzi
Blondynka Gotuje