Sałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUPrzepis pochodzi od babci mojego męża. Sprawdzony przez lata, przetrwał do dnia dzisiejszego. Cieszę się, że jako kolejne pokolenie mogłam go przetestować. Po weekendzie spędzonym
Szybko Tanio SmacznieWszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je
Walijskie Pichcenieznajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty gulasz warzywny z dużą porcjom białka roślinnego i witamin. Fasola Piękny Jaś to bogate źródło odżywczego białka, jest zasadotwórcza i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu (odkwasza). Dodaliśmy do niej rewelacyjną dynię Hokkaido, bakłażany i pomidory. Jak w przypadku każdego dania z fasolą gulasz jest najlepszy następnego
SzczyptaSmaQpyszny, prosty i tani obiad. A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą
Walijskie Pichcenietanie i można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe
Poezja smakuAfryki próbowano narzucić religię z Bliskiego Wschodu. Pisałem o tym trochę przy okazji potrawy jambalaya. Druga to Kuk Klux Klan. O nich nie pisałem nigdy. Niemniej jednak geneza dania, które Wam przedstawie jest zdecydowanie niereligijna, więc ten temat zostawimy w spokoju. Luizjana to taki region, gdzie jak się okazało, że nie ma tam złota, to nikt nie chciał(...)osiedli tam Francuzi. I to jest dla nas istotna informacja, bo ostatecznie Luizjana stała się jednym ze stanów, ale z wyraźnymi wpływami francuskimi, np. w kuchni. Historia tego dania zaczęła się pod koniec XIX wieku, kiedy stały się modne bułki paryskie ze smażonymi ostrygami. Prawdziwą sławę zyskało ono dopiero w latach 20-tych XX wieku, podczas wielkiego kryzysu
Kryzysowa Książka KucharskaWitajcie :) Długo już nie było nic makaronowego :P To niedopuszczalne ! A kilka dni bez makaronu dla fanów makaronów, jakimi jesteśmy, to szmat czasu. Mamy nadzieję
vegetanieWprawdzie każdy wie, że chipsy bez problemy kupimy nawet w najmniejszym sklepie. Do wyboru jest ogrom różnego rodzaju smaków, rozmiarów i grubości. Chipsy przyrządzone w domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy napada, dosłownie napada, Was czasami myśl „muszę zjeść coś słodkiego”? Od tej chwili krążycie po kuchni, zaglądacie do szafek w całym mieszkaniu
Szybko Tanio Smaczniereszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarniuk nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w tortownicy umyte truskawki położyć na cieście i zalać tężejącą galaretką, schować do lodówki na zastygnięcia galaretki - łatwe, proste, tanie ciasto z dodaniem budyniu, dodanie
W Mojej Kuchni LubięSmak dzieciństwa- moje pierwsze skojarzenie, gdy w mojej buzi ląduje kolejny kawałeczek sernika. Przygotowywała go moja mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem
Wielki apetytzadań które młodzież miała wykonać było krojenie w kostkę cebuli. Po wykonaniu zadania padło pytanie co z cebulą zrobić, wyrzucić? Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia, nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl(...)kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka, wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli, zawiązujemy woreczek, którym tak długo potrząsamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy strząsnąć jej nadmiar np. na sicie. W szeroki rondlu rozgrzewamy olej i partiami prażymy cebulkę na złoty kolor co jakiś czas mieszając widelcem. Wyjmujemy uprażoną cebulkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy(...)oknie księgarni, czeskie dzieci też muszą zakuwać gramatykę rynek czeskie pasy dla pieszych Czechy kojarzą mi się z dziwnymi lub śmiesznymi pomnikami w mlecznym barze "Naproti", super tanio, woda do każdego posiłku droga powrotna do akademika W większych miastach Czech najlepiej nocować w akademikach, które po czesku nazywają się "ubytowna". Ten w Ostrawie na ul. Neroduvej 23 miał wszystko
Qlinarnie i QlinarnieTo przekąska/danie powstało przez zupełny przypadek. Będąc na zakupach, jak zwykle odwiedziłam mój ulubiony warzywniak na Grochowej. Patrzę, a tam olbrzymie brązowe pieczarki portobello po
Gosia gotujeZainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast
Szczęśliwa kuchniaZainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPodstawa tej zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna
Apetyczna babeczkajuż naprawdę bardzo tania, dlatego nie żałujmy jej sobie i zróbmy z niej pyszny krem. 30 minut, a może nawet mniej i myk - zupka krem z cukinii ląduje na Waszych talerzach. Przepis: Najprostsza zupa krem z cukinii 6. Zupa z pieczonego kalafiora Piekliśmy już buraki, czas na kalafiora. To kolejna mocno rozgrzewająca zupa, która da nam odrobinę ciepła
Bananowe PolePanierki cenię sobie z wielu powodów. Po pierwsze, chociaż może jest to mało widoczne na pierwszy rzut oka, dostępnych ich jest bardzo wiele, wręcz nieograniczona ilość
Życie zamknięte w smakuDzisiaj przepis mistrza Gordona, do którego jak wiecie powracam, co czas jakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością
Życie zamknięte w smakufilm jest średni, nie porywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy(...)zupełnie przypadkiem taką samą tartę znaleźliśmy podczas naszej ostatniej wyprawy do Krakowa. Bywamy tam czasem, mamy tam kumpelę (i teraz wszyscy pozdrawiają Martę :)) Wpadamy na parę dni, znajdujemy jakiś tani hotel w Krakowie i włóczymy się po okolicznych knajpkach. A jak się włóczymy to zawsze coś ciekawego jemy. I przypadkiem w jednej z kafejek natknęliśmy się właśnie na taką tartę
Marder&Marder Manufacturedomu. Nie zawsze tanie i nie zawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny(...)wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie jest przygotowanie wspólnego posiłku. A jest to przede wszystkim przyjemność. Radość łączenia, ciekawość smaku
KUCHARNIAJak już pisałam najbardziej lubię te proste, zwykłe przepisy, bo ze mnie prosta zwykła dziewczyna Nie skomplikowane, nie wykwintne tylko takie najprostsze. Dlatego właśnie ten przepis
Moje pyszne gotowanie