tanie danie - 2223 przepisów (strona:69/149)

Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 222

Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone

Karo in the Kitchen
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 185

Na obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy

Karo in the Kitchen
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 191

Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos

Karo in the Kitchen
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 384

Nie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych

Karo in the Kitchen
Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami 135

Zostało mi 6 białek po robieniu faworków. Zapowiedzieli się goście – trzy dni pod rząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem

Karo in the Kitchen
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 228

Zima to świetna pora na cytrusy – z krajowych owoców niewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą

Karo in the Kitchen
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 255

Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 290

Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 164

Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki

Karo in the Kitchen
Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 222

Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z

Karo in the Kitchen
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 183

Bardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób

Karo in the Kitchen
Pasta jajeczna – nie tylko na śniadanie. Patent na obieranie jajek w kilka sekund 161

Pasta jajeczna i grzanki. Zderzenie dwóch tekstur – kremowej, delikatnej z chrupiącą i przypieczoną. Śniadaniowy duet idealny. Moja pasta jajeczna jest mocno przyprawiona a dodatek curry, selera

Karo in the Kitchen
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 211

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 270

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak

Karo in the Kitchen
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 162

Szykujemy tylko jedną masę – nie będzie ani bardzo lekka, ani bardzo kremowa, przypomina raczej ciasto na naleśniki. Za to po upieczeniu powstaje… sztywny spód, kremowy środek

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 161

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem

Karo in the Kitchen
Naleśniki jesienne 178

Naleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy

Karo in the Kitchen
Chrupiące bagietki w godzinę 324

Cześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam

Karo in the Kitchen
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 129

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak

Karo in the Kitchen
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42835

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I

Karo in the Kitchen
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 227

Szybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa

Karo in the Kitchen
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 158

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 164

Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a

Kuchcik gotuje
Rozmarynowy kurczak z morelami 180

Uwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania

Wielki apetyt
Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu. 1273

Tym razem wyzwanie rzuciła mi Arla- stworzyć smaczne danie w 30 minut. Pomyślałam, że to nic trudnego- przecież gotuję tak na co

Wielki apetyt
Bułeczki z cebulką i żółtym serem 153

Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolacją lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić  w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia

Kuchcik gotuje
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 235

Po tylu drobiowych przepisach pewnie zauważyliście już, że lubię pieczonego kurczaka? Szczególnie wtedy, kiedy jest to kurczak z wolnego wybiegu smakujący tak, jak prawdziwe wiejskie kurczaki

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 231

Kotlety mielone z ziemniakami to przepis, który odkryłam stosunkowo niedawno. Kotlety te są smaczne, delikatne i chrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Jest to zarazem dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostają z poprzedniego dnia. Podałam je z tradycyjną i prostą w przygotowaniu zasmażaną(...)można znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego

e-PrzepisyKulinarne
Makaron ” Luciana’s” 168

wpadające w różowe z serem i pieczarkami….no tak połowa dań zawiera takie składniki , a Luciana’s jest tylko jedna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest naprawdę genialna i często gości na naszym stole . Polecam , szybkie , tanie i pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 192

Cudownie pachnące… Z wierzchu ultrachrupiące, lekkie i delikatne. W środku – przyjemnie wilgotne, kremowo-mięsiste, podobne teksturą do ciasta ptysiowego. Każda z nazw w tytule pasuje do

Karo in the Kitchen
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 236

Wiosna to pierwsze młode warzywa. Już pojawiają się wczesne ziemniaki – jeszcze nie nasze, polskie, ale greckie, egipskie i cypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma

Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 159

Masło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1283

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin 172

Piersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam

Moja Delicja
Roladki z wkładką 137

Roladki z wkładką Tą przystawkę jadłam pierwszy rak rok temu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy. Od razu bardzo mi posmakowała i robię ją teraz dość często

Tanio smacznie i prosto
Zupa z gwoździa 325

Kiedyś moja babcia opowiedziała mi historię o tym jak to kucharka gotowała zupę z "gwoździa" i do dziś zostało to w mojej pamięci dlatego ta nazwa

Tanio smacznie i prosto
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 211

Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole

Życie zamknięte w smaku
Kremowa zupa serowa 186

jest konieczny, jednak ja ostatnio jestem od niego "uzależniona" i dodaję praktycznie wszędzie gdzie się da. Jest bardzo wyrazisty - dużo bardziej niż inne sery - i ma bardzo fajny smak, który zupie doda intensywności. Jedynym jego minusem jest cena ponieważ niestety nie jest tani) PRZYPRAWY: Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz cayenne Zwykły pieprz (najlepiej świeżo mielony) Odrobina soli Bazylia suszona

Jedzeniomania