Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 340Baba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest
Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone na sucho – małosolne 215Ogórki na sucho – bez zalewy. Wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę i tyle, ile potrzebujemy. Do ich zrobienia nie potrzebujemy
Karo in the Kitchen
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 280Lekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z
Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i z boczkiem 220Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the Kitchen
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 243Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do
Karo in the Kitchen
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4148Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak
Karo in the Kitchen
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 270Nie jestem ortodoksem w kuchni. Nie ma jedynie słusznych przepisów i jedynie słusznych sposobów, zawsze można coś zamienić, dodać, udoskonalić, odświeżyć, zrobić po swojemu. Hummus ‘po
Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 580Chude mięso to kulinarne wyzwanie. Pierś z kurczaka – szczególnie. Sami wiecie, że jej smażenie i pieczenie może być i ciężkie, i frustrujące. Ile razy dostaliście w
Karo in the Kitchen
Gumidrink cherry coke. Drink z białą wódką, w postaci galaretki 257Myślimy – drink. Widzimy ładną szklankę i płyn. Słomkę, parasolkę, lód, kolorowe dodatki… A każdy płyn można zamienić w ciało prawie stałe –zrobić z niego galaretkę
Karo in the Kitchen
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 261Serek waniliowy do drinka? O tak. Serek można jeść nie tylko łyżeczką i nie tylko z płatkami zbożowymi. W tym wydaniu i połączeniu – jest nie do
Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 263Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the Kitchen
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 222Indyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym
Karo in the Kitchen
Podgrzybki duszone w śmietanie 217Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne
Karo in the Kitchen
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 222Owsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni
Karo in the Kitchen
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 225Nie lubię barszczu z torebki. Ale taki, z koncentratu, ląduje na stole zawsze, gdy mam ochotę na barszcz z porcją białej fasoli lub gotowanych ziemniaków, a
Karo in the Kitchen