tanie danie - 2223 przepisów (strona:74/149)

Ucierane ciasto na oleju, z owocami 156

To ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający

Karo in the Kitchen
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 230

Szybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno

Karo in the Kitchen
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 586

Mimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała

Karo in the Kitchen
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 202

Nie ma chyba szybszych „pączków” niż te robione na homogenizowanym serku. To nie żaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji

Karo in the Kitchen
Domowe żelki o smaku coca-coli 216

Każdy kto mnie dłużej zna wie, że jestem żelkożercą. Nieważne ile żelków kupię, dostanę… Wciągam jak leci, ile się weźmie w dłoń. Ulubione? Wszystkie, poza tymi

Karo in the Kitchen
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 158

Pisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką

Karo in the Kitchen
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 135

Syta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok

Karo in the Kitchen
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 144

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 211

Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku

Karo in the Kitchen
Krem jaglany z chałwą i karmelizowanym rabarbarem 152

Kasza jaglana to nie tylko świetny materiał na śniadanie, zamiast porannej owsianki. Przydaje się też jako zdrowa baza do wielu deserów. Korzystając z sezonowych owoców za

Karo in the Kitchen
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 200

Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem

Karo in the Kitchen
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 180

Całkowicie wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już

Karo in the Kitchen
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 178

Chrupkie, soczyste i maksymalnie skondensowane w smaku szparagi, wypieczony bekon, płynne żółtko, ciągnący ser… Bułka maczana na przemian w czosnkowym maśle i żółtku. Pyszne i proste

Karo in the Kitchen
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 188

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 173

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki

Karo in the Kitchen