gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej restauracji, ale zrobiona samodzielnie(...)ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki chili krążki zielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso
Kuchnia Prezydentowejsmak, biorąc pod uwagę możliwość dostępnych składników. Zresztą obecnie można dostać już prawie wszystko, a sama zupa nie wymaga karkołomnych, egzotycznych zakupów dlatego j ą zrobiłam. Zupa Tom Yum jest prawdopodobnie najbardziej znaną tajską potraw ą , a istnieje jej tyle wersji ile w polskich domach pomidorowych. Ja poniżej przedstawiam jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych wersji. Jako pierwowzór wykorzystałam przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyły duże i najedliśmy się do syta. Więcej opcji z menu Ahimsy zdecydowanie jeszcze przed nami :) Baszta ul. Kraińskiego 14 Baszta to tajska wegetariańska i wegańska knajpka. Mieści się niedaleko Wyspy Słodowej. W swojej ofercie ma zupy, drugie dania oraz desery. Miejsce jest całkiem przytulne i ciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku. Na stronie lokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję
Bananowe PoleBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wciągu paru dni zrobiło się cholernie zimno. Zimno, buro i nieprzyjemnie. W takim razie trzeba się rozgrzać. Znamy rożne sposoby rozgrzewania się, ale akurat taki, który
slodkokwasnaplPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu
Tajskie smakiczas kiedy próbuje przyrządzone jedzenie, kiedy z uśmiechem spogląda znad okularów i w błysku jego oka widać jakie to jest dobre. Ostatnio Nigel Slater zrobił w programie szybką tajską zupkę - zapowiadała się świetnie więc szybko chwyciłam za kartkę i długopis. Proporcje są moją miarą, więc w razie potrzeby dostosujcie ją do siebie. Zapraszam na zupkę :) Składniki: imbir - u mnie(...)oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili
Plate of JoyKuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru
Tajskie smakiZrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące
Kuchnia PokoleńOryginalny tajski makaron ryżowy polecany jest w diecie niskokalorycznej. Jest idealny do zup, sałatek, oraz wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Warto po niego sięgać!. Znajdziecie go u sprawdzonego sprzedawcy www.naSushi.pl Składniki: 20 dag makaronu ryżowego 1 zielony ogórek 3 jaja 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól pieprz olej kujawski o aromacie bazylii jako dressing świeża natka pietruszki 1. Makaron
Apetyczna babeczkaBania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze
Chop w kuchniProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ: - 500 g dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy
SMYKWKUCHNIkrótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy przejść się morskim brzegiem w jakimś spokojnym miejscu poza sezonem, by przekonać się, że i w naszym szarym Bałtyku są krewetki. PPS Moja tajska bazylia ma się dobrze i znalazła się w zupce. Dzisiaj
zadanie-gotowaniepełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz
DietologNiezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła
Gotowanie i blogowanie