bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też(...)paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale
Kolorowy Przepisownikbolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też(...)paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale
Kolorowy Przepisownikmakarony więc od razu wiedziałam jak je wykorzystać jedne z warzywami, inne z sosem carbonara, a jeszcze inne bolognese. Największym wyzwanie okazał się dla mnie makaron tagliatelle, najczęściej królował z sosem kurkowym ale nie tym razem;) Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella litry wody do ugotowania makaronu
Życie zaczyna się w kuchnisamo jak ja, wielkim miłośnikiem makaronów i nie może bez niego przeżyć kilku dni? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach i dajcie znać jak Wam smakowało to danie. Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone porcja dla 4 osób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około
JaglusiaMiłośników makaronu, zapraszam na dzisiejsz ą odsłonę Tagliatelle z pieczarkami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Obficie posypany moim ulubionym parmezanem💗 Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam 😊 Składniki: makaron tagliatelle 350 g, cebula 1 szt, pieczarki 300 g, oliwki czarne pół małego słoika, pomidory suszone pół małego słoika, śmietanka 30% 1/4 szklanki, czosnek
kulinarne odsłony patiWitajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu(...)tagliatelle 100 g łososia wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pęczki pietruszki 100 g czarnych oliwek garść orzechów włoskich 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 5 łyżek śmietany 30% sól, pieprz 2 łyżki oliwy odrobina oleju Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę
Kuchnia MagdaLenysię na siłę za coś zabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany 18% 4 spore
Mama z miastabędą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p). W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli). Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p). Następnie wlej(...)spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle. Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka ♥ Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową
Eat me! Fit me!Tagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, na bazie którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado. Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni
Kuchenne innowacjeJest piątek, więc na moim stole zawitała ryba. Kompozycja jest zaczerpnięta z jednej z moich ulubionych książek z przepisami, choć została przeze mnie nieco zmodyfikowana. Składniki na tagliatelle z łososiem i brokułami (4 porcje): tagliatelle 250 g (opakowanie) brokuł 500 g łosoś (świeży filet) 300 g ząbek czosnku śmietana do sałatek 12% - 280 g łyżeczka mąki 3 łyżki wody
Karola gotujedania i udało się. Po skosztowaniu "surowej" pasty nie wzbudziła ona mojego zainteresowania (żeby nie powiedzieć, że mi nie smakowała). Po obróbce nabrała jednak zupełnie innego wymiaru. Składniki na tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 - 250 g pasta truflowa około 80 g 2 ząbki czosnku 1,5 opakowania śmietany 18 % pietruszka bazylia sól
Karola gotujepieczarki. Pizza obłędna. Zastanawialiśmy się czy by nie zapytać kucharza o ciasto na pizzę. Naprawdę genialna. Chcemy wrócić na kolejną. Idealne cienkie ciasto, doskonała proporcja składników. Palce lizać. Makaron Tagliatelle - wstążki makaronu z cielęciną w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i kaparami. Zastanawiałam się czy to dobry pomysł, ale makaron okazał się być wspaniały. Świetna konsystencja samego tagliatelle, wyczuwalny aromat
Karola gotujemija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej(...)łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy
Szczęśliwa kuchniaminut, 4 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeża i suszona bazylia, sól, pieprz, olej kokosowy, makaron tagliatelle. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, cukinie, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie pokrój wszystko w kostkę. W garnku rozpuść łyżkę oleju kokosowego i podsmaż na nim warzywa. Przypraw(...)duś warzywa, do czasy aż wszystkie zmiękną. Gdy warzywa będą już gotowe zmiksuj je za pomocą blendera. Przypraw suszoną bazylią, solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem, najlepiej tagliatelle, posypany świeżą bazylią. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron
Fit&Fast Kitchenmięsa 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 100 g selera korzeniowego 100 g szpinaku mrożonego ¾ szklanki bulionu lub wody Sól Pieprz Liść lubczyku Oliwa z oliwek 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Przesmażamy na rumiano na patelni na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, kostki mrożonego(...)starty na tarce o średnich oczkach seler korzeniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Mieszamy z ugotowanym tagliatelle
VioletoweKucharzenie