Składniki /2 porcje: – 6 zielonych szparag – 250 g makaronu tagliatelle – parmezan – 100 g filetu z pstrąga łososiowego – oliwa z oliwek – sól i pieprz – 1 zielona cebulka – cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Szparagi umyć, oderwać stare końcówki, posmarować oliwą z oliwek i ugrilować na patelni grillowej*. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą(...)makaron z łososiem i szparagami na talerze. Posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką i parmezanem. * wskazówka Jeśli nie mamy patelni grillowej szparagi możemy włożyć również do piekarnika z łososiem. Artykuł Tagliatelle z łososiem i szparagami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFELekkie i bardzo sycące danie. Przygotowanie zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Pesto z bazylii jest bardzo łatwe do przygotowania. W połączeniu z makaronem tagliatelle i zielonymi szparagami rewelacyjnie smakuje, a sam wygląd zachęca do jedzenia. Uwielbiam takie szybkie do przygotowania dania obiadowe, w których można wykorzystać sezonowe warzywa. Kilka produktów i bez dużego wysiłku mamy(...)zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli zależy nam na bardziej kalorycznym daniu, można podać je z podsmażoną piersią kurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego sól i pieprz do smaku
Kuchcik gotujekolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny
Karola gotujejajeczno-śmietankowym sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może to być spaghetti, tagliatelle lub inny rodzaj makaronu, jednak osobiście wolę długie kształty. Dobrze byłoby, gdyby makaron był ręcznie robiony (nie koniecznie przez nas samych:) Taki makaron zazwyczaj jest bardziej omączony, co z kolei(...)gotowania. Później pozostaje tylko szybkie mieszanie i głośne wołanie rodziny na obiad. To co? Wszystkie składniki mamy? Możemy zatem przygotować carbonarę:) Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu (spaghetti, tagliatelle) 2 żółtka 50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron
Obiad gotowyŚwieżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory
Kopystką po garachŚwieżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory
Kopystką po garachSKŁADNIKI 400 g makaronu typu tagliatelle 250 g soczewicy 500 g pulpy pomidorowej 400 ml wody 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili bazylia tymianek natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di tagliatelle 250 g di lenticchie 500 g di polpa di pomodoro 400 ml di acqua 1 cipolla 2 carote
La grande e la piccola cuocazbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła(...)doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać. 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem. Artykuł Tagliatelle z cukinią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mebardzo, bardzo, ale to baaardzo kremowe, aromatyczne i sycące, a przy tym szybkie, niebywale proste i przyjemne w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania(...)parmezan i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 7) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 8) Gotowy makaron podawać posypany parmezanem z listkami szałwii. Artykuł Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meilość kalorii. Jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza. Powinny go szczególnie jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu
Zasmakuj Kuchnimiana tej właściwej. Ale jest prosta, smaczna i można ją łatwo wzbogacić o sezonowe dodatki. Takie jak grzyby, które w naszym ogrodzie znów osiągnęły szalone rozmiary. Polecam ją szczerze! TAGLIATELLE Z GRZYBOWĄ CARBONARĄ (dla 2 głodnych osób) 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy do smażenia ok. 700 g grzybów (mniej lub więcej, w zależności jak wyraźny chcemy(...)wytrawnego wina 1 gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella (lub więcej, sosu starczy :-) ) 125 g serka mascarpone 50 g parmezanu Szalotkę kroimy w cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy
les mirabellesDzień Dobry z rańca! :) Dzisiaj mam dla Was szybki obiad, makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Kto ma ochotę?! Zapraszam :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 250 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 200 ml śmietanki 18 % (lejącej) 4-5 pomidorków koktajlowych na pół sól pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu. Na oliwie poddusić cebulę
Trufelkowoefekt był pozytywnie zaskakujący. Nawet mój Mąż, który zawsze był "na nie" na krewetki, był zadowolony z obiadu. A ja zakochałam się w tym daniu :)!. Zapraszam Was na Tagliatelle w sosie ze świeżych pomidorów z krewetkami. Jest bosko!!!! :) Składniki: 12-15 sztuk krewetek 3 świeże pomidory obrane ze skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli natka(...)pietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan Wykonanie: Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Makaron ugotować al'dente. Pomidory wraz z koncentratem i połową natki pietruszki zmiksować za pomocą blendera. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę
Trufelkowobardzo, bardzo, ale to baaardzo kremowe, aromatyczne i sycące, a przy tym szybkie, niebywale proste i przyjemne w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania(...)dodać parmezan i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 7) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 8) Gotowy makaron podawać posypany parmezanem z listkami szałwii. Artykuł Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meszparagów no i jestem zachwycona ich smakiem. Sałatka ta, to moja propozycja do akcji kulinarnej sezon na szparagi której autorem jest blue_megi. Tagiatelle verde, szparagi 250 g makaronu Tagliatelle verde 4 białe szparagi czerwony grejfrut szczypiorek 1 kulka mozzarelli olej, sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, szparagi obieramy, kroimy na ukośne kawałki i smażymy do przyrumienienia(...)talerzu, dodajemy usmażone szparagi i grejpfruta.Posypujemy szczypiorkiem i mozzarellą. Można doprawić solą i pieprzem ale ja tego nie robiłam bo sałatka wydała mi się idealna w smaku. Smacznego Artykuł Tagliatelle verde, szparagi i nie tylko… pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia