Tagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie. Składniki 1 kg muli 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 pomidory pół łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule rozmroziłem
R'n'G Kitchenmłoda cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy(...)oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle
VioletoweKucharzenieDzisiaj w kuchni pachnie kurkami. Aromatyczne kurki z pietruszką i serkiem mascarpone, podane z makaronem tagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę
Smak mojego domuSpaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)Składniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze 1-2 30 g startego parmezanu 2-3 łyżki natki pietruszki łyżka białego octu
Kuchnia Prezydentowejmacie pomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz, sól Porcja
Kuchenne Wariacjenaprawdę bardzo wdzięczny kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany(...)mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny - 100 g makaronu tagliatelle - kilka bąków z cebulki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka natki pietruszki - garść rukoli Składniki na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy
Kuchenne WariacjeTAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja obiadowa ~100g makaronu tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego) ~200g rozdrobnionego szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić) ~150g pieczarek ~łyżeczka oliwy z oliwek ~sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, kardamon Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron będzie się gotować przygotuj pozostałe składniki; szpinak wymieszaj z solą, pieprzem
chili & sugarśmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek W misce mieszamy mięso(...)wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder ManufacturePołączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany
VioletoweKucharzenieUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka
VioletoweKucharzenieDzień dobry, Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji(...)porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej
Chilli Czosnek i OliwaBardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym. Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej
Moje Kuchenne Rewelacjerozpocząć poważną degustację. Ten pierwszy zostanie zjedzony w całości „na surowo”. Już planuję kolejne większe zakupy. W zeszłym roku udało się z niego wyczarować: groszek pęczotto z groszkiem tagliatelle z bobem i zielonym groszkiem tagliatelle z suszonymi pomidorami i groszkiem Czas pomyśleć o nowych sposobach „zagospodarowania
królestwo garówroli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami(...)barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań
królestwo garówDanie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. Tagliatelle fresche z niedźwiedzim czosnkiem, pomidorkami malinowymi i kalarepką 400g pomidorów, 2 kalarepki, 250g tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim "ciao bella", 75ml klarowanego masła, kolendra, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku Kalarepkę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wyciśnięty ząbek czosnku
królestwo garów