obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło(...)klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1
Smaczne Zdrowedanie wymyśliłam po Świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki(...)żółtego sera Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt
Kulinarne Inspiracjewypiekami na twarzy o paryskich kanapkach. Mama chcąc powtórzyć sukces kulinarny mamy Pauliny wypytała Agnieszkę, co też było w tym zagranicznym daniu. Siostra z zaangażowaniem wymieniła szynkę, rzodkiewkę, szzypiorek, żółty ser i majonez. Następnego dnia mama przygotowała kanapki zgodnie z opisem. Niestety - to nie było to! Bo "Jak to mogą być paryskie kanapki, skoro nie było samolotu(...)kiedy spotykami się z siostrami w domu naszych rodziców, często wspólnie robimy te kanapki. Sympatią do nich zaraziłyśmy także swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać
Kulinarne Inspiracjefasoli, który podbił serce mojego mięsożernego brata: Mój brat zapowiedział się, że przed świętami przyjedzie na kilka dni. Wcześniej przez telefon opowiadał mi, jak w sklepie widział wegetariańską szynkę i zastanawiał się, jak coś takiego może istnieć. Wegetariańska szynka to przecież nie szynka! Tylko jakieś papkowate nie wiadomo co! Ja, jak zwykle
wegetalerzeCzasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom. Do przygotowania sałatki niezbędny jest majonez kielecki. Składniki: 1 por (biała część) 1 jabłko 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu(...)kielecki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier do smaku plasterki szynki konserwowej Przygotowanie: Por, jabłko i jajka pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by lekko przełamać ostrość. Sałatkę schłodzić. Przed podaniem posmarować plasterki szynki konserwowej i zwinąć
Ala piecze i gotujeZapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów 1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chilikońcu doczekałam się młodych czerwonych buraków z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka(...)gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą
Bea(u)ty kitchenBardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo(...)następnie odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde
In my kitchenMoże dzisiaj z innej beczki:) Nie na słodko, ale wytrawnie i obiadowo:) Piersi z kurczaka w innej odsłonie, bo znajdziesz tam i szynkę i serek żółty i paprykę... Polecam na niedzielny obiad i nie tylko:) Dla 4 osób: 4 pojedyncze piersi z kurczaka; 4 plastry szynki gotowanej; 4 plastry sera żółtego; 1 mała czerwona papryka (może być konserwowa); 2 jajka(...)delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką. Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie
In my kitchenczęść sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po wymieszaniu składników przetrzeć przez bardzo gęste sitko i pozostawić na godzinę, aby sos nabrał odpowiedniego aromatu. Szynka ardeńska Można zastąpić szynką Prosciutto lub szynką Serrano Sumak Można zastąpić wymieszaną z solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa Starego Wielbłąda. Składniki - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem(...)skórki pomarańczowej *** opcjonalnie mała szczypta mielonych goździków Sprzęt szynkowar garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar 2 termometry do mięsa woreczki do szynkowaru lub osłonka barierowa Przygotowanie Mięso z szynki i łopatki pokroić na małe kawałki o wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 5 jajek 1 puszka kukurydzy 200 g szynki 1 por 2 małe ogórki konserwowe natka pietruszki 7 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, drobno kroimy, solimy i odstawiamy. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę odcedzamy, mieszamy z majonezem i pozostałymi składnikami a następnie przyprawiamy
Domowy Smak Jedzeniabiała kiełbasę z dodatkiem wołowiny ( tutaj ). Inspiracja Wędliny domowe Domowa biała kiełbasa wieprzowa Czas przygotowania: 2 dni Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy Składniki: 3,5 kg szynki wieprzowej 1 kg podgardla 0,75 kg boczku 90 g soli kamiennej niejodowanej 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego 10 g majeranku 40 g czosnku ok. 350 ml zimnej wody jelita wieprzowe(...)Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy
Kulinarne przygody GatityJest delikatniejszy niż ten z żytniej. Ale tak na prawdę tę zupę od tych robionych na co dzień, wyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej, wędzonej szynki. Taki barszcz jest najsmaczniejszy! I u nas gości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki, użyjmy(...)kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa 1 średnia cebula 350 g ziemniaków 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku zakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu
Stare Garynagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie 2012 i wiele wiele innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny(...)porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie tak dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego świeża bułka i przekąska gotowa. * szynka długodojrzewająca - na początku się jej trochę bałam i nie potrzebnie! Jest pyszna! Jest subtelna i niepowtarzalna w smaku. Musicie spróbować! Nie zawiedziecie się. Jest lekkostrawna oraz zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka
CookYourself