Moja koleżanka z pracy znalazła w sieci świetny przepis na wiosenną sałatkę z szynką. Jej wykonanie nieco zmodyfikowałam, zastępując część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie. Składniki : 5 jajek 1 mały pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera 250 g szynki puszka kukurydzy 1,5 pęczka rzodkiewki pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz(...)odsączyć z zalewy, wyłożyć do salaterki. Posmarować 1/3 porcji majonezu ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. 2/3 szczypiorku wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć pokrojoną w niedużą kostkę szynkę a następnie 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Delikatnie posypać solą i pieprzem do smaku. Posmarować ostatnią porcją sosu. Sałatkę schłodzić
Czerwień i błękitzielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie(...)Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z blogu Kotlet.tv
Ala piecze i gotujepodczas wszelkich imprez i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Warto czasem zaskoczyć bliskich czymś nowym i nietypowym. Taka właśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence! Składniki: 250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki ), 4 jajka, puszka kukurydzy, brokuł(...)150g szynki konserwowej lub wędzonej, 150g ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu (użyłam Majonezu Kętrzyńskiego ). Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, następnie oskubać i pokroić w kosteczkę
Z miłości do słodkościCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko(...)błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy
Mania GotowaniaFascynacja frittatami w naszym domu trwa:) Dzisiaj wyczarowałam frittaty z brokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;) Ta wersja jest już mięsna ;) Frittaty z szynką Składniki: 1/2 brokułu 5 jajek 5 plasterków szynki 3 pieczarki suszony szczypiorek 3 plasterki żółtego sera sól pieprz papryka słodka bazylia suszona olej do foremek Przygotowanie: Brokuła myjemy(...)Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią. Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy w 190 stopniach około
Lawendowe Niebosucharki. No i dodam jeszcze, że można modyfikować składniki wedle tego, co lubicie :) Składniki: 1 op. mini sucharków (tj. 60 sztuk) ok. 10 dag sera gouda ok. 10 dag szynki konserwowej keczup zioła prowansalskie 1 niewielka cebula Sucharki układamy na blaszce przykrytej pergaminem. Plasterki szynki konserwowej i plasterki sera kroimy w kwadraty wielkości około 1,5- 2 cm . Na suche(...)sucharki pierw układamy szynkę, następnie dajemy kropelkę keczupu (wielkości groszku), posypujemy ziołami prowansalskimi, dodajemy niewielkie kawałki cebuli i całość przykrywamy serem i możemy jeszcze raz posypać ziołami. Po przyrządzeniu sucharków, wkładamy je do gorącego piekarnika- temperatura około 200°C i pozostawiamy w nim do czasu aż ser się rozpuści czyli około 3 minut. Następnie wykładamy na talerz, bądź paterę
Smakowy Rajbardzo prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna. Polecam na co dzień i od święta :) PS. Jeśli jesteście wegetarianami lub zamierzacie podać do sałatki mięso lub grzaną kiełbasę, możecie pominąć szynkę. Składniki: 1 średni słój selera 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 duża gotowana marchewka 3 jajka ugotowane na twardo(...)łyżki majonezu 50 – 100g szynki np. konserwowej Natka pietruszki Pieprz Sól Na początek gotujemy obraną marchewkę i jajka. Z puszek z ananasem, groszkiem i kukurydzą odlewamy zalewę. Na dno naczynia, w którym będziemy robić sałatkę dajemy kukurydzę, groszek, następnie połowę pokrojonej w kosteczkę marchewki, kilka kleksów z majonezu, nieco pieprzu, ananas, cebulę, groszek i znowu odrobinę majonezu i pieprzu. Seler
Smakowy Rajczerwonej papryki i dzięki temu sałatka była dużo smaczniejsza. Polecam! Oto mój kolejny pomysł na danie z serii Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Składniki: 250 g szynki wieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika(...)różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo lub krótko gotować z dodatkiem cukru i soli. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Kukurydzę odcedzić. Fetę, oczyszczoną paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Sporządzić sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i zioła, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszać szynkę, fasolę, kukurydzę, paprykę
Czerwień i błękitkurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, por, 3 łyżki musztardy(...)łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem
Z miłości do słodkościinternecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber(...)łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 2 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną
Kuchnia domowa Aniposzukiwaniu inspiracji natrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym. Składniki: 3 cykorie łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 l mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić(...)gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu. Zapiekać przez 30 minut w temp
W kuchennej krainiePolędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda(...)sera pleśniowego u mnie Gorgonzola 1 średnia cebula boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach pieprz zielony w zalewie 1 śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta ZALEWA: oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy
Kuchnia Beatyprzygotowanie jajka. Po dzisiejszej próbie zaliczam tą formę śniadania do jednych z najlepszych. Jak na pierwszy raz - jajko w koszulce wyszło mi nawet dobrze:) Na grzance z plasterkiem ulubionej szynki smakuje przepysznie. Zdecydowanie polecam dla fanów śniadań z jajkiem w roli głównej. Składniki 1 jajko 1 plaster szynki kromka chleba sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól(...)ogień, zamieszać łyżką by utworzył się wir, wlać jajko. Po ok 3 min wyjąć jajko łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Kromkę chleba opiec w tosterze. Na niej położyć plasterek szynki, jajko i polać sosem. Smacznego
pink envelopeprzy okazji przycinania ziół pozwala zutylizować je w smaczny sposób. W takim razie do rzeczy. PIERŚ KURCZAKA Z MAJERANKIEM (na 2 osoby) jedna podwójna pierś z kurczaka opakowanie dojrzewającej szynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa do wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem(...)żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy owinięte kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka można podawać na ciepło na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Ponieważ kiedy jest gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść
les mirabellesSUSZONYMI POMIDORAMI I KWIATAMI SZCZYPIORKU 1/2 średniej młodej cukinii 1 średni ziemniak 250 g kolorowego makaronu farfalle ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 100g krojonej w plasterki szynki szwarcwaldzkiej sól do smaku garść kwiatów szczypiorku Ziemniaka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki (raczej mniej niż milimetr). Cukinię kroimy na cieniutkie półplasterki. Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy(...)grubą kostkę. Plasterki szynki kroimy tak, aby powstały około centymetrowej grubości wstążeczki. Kwiaty szczypiorku płuczemy i osuszamy. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 5 minut przed upłynięciem czasu gotowania, do makaronu dorzucamy plasterki ziemniaków i cukinię. Gotowy makaron odcedzamy, dorzucamy pomidory i szynkę, mieszamy. Wierzch dekorujemy kwiatami szczypiorku i jemy na ciepło. Szczypiorkowe
les mirabelles