podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka(...)pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu. 3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić. 4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego. 5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi
Kto ugości moich gości?mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju, 1 łyżka kaszy manny, ok. 1 l mleka, 1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka(...)podsmażyć. Wymieszać wszystko ze startym serem.Dodawać stopniowo bulion, tak by wszystko razem się połączyło. Doprawić do smaku wegetą, pieprzem i papryką. Na każdy usmażony naleśnik położyć po plasterku szynki a na każdy plasterek szynki kłaść farsz. Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
kulinarnajamka.blogspot.comUbijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół bułka (u mnie grahamka) odrobina masła do posmarowania bułek 2 jaja 2 łyżki octu posiekany szczypiorek do posypania Szparagi umyć, odłamać(...)garnku zagotować wodę (ok. 1 - 1,5 litra) z octem. Jajka rozbijać pojedynczo do miseczki, uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Zsuwać do wody, gotować ok. 2-3 minut. Plastry szynki uprażyć na patelni. Na tej samej patelni podpiec bułki. Jajka wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową z wody, osączyć. Na talerzu ułożyć połówki bułki, na nich szparagi i po plasterku szynki
Pełny talerzbrak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte w szynkę są w stanie przeciągnąć na swoją stronę nawet niektórych wielbicieli karkówki. Spróbujecie ? Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, po ok. 200g każda 160 g mozzarelli 8 płatów suszonych pomidorów(...)łyżki oleju Kujawski z bazylią 8 plastrów szynki długodojrzewającej sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić od spodu odstające małe części (zachować do innej potrawy). Każdy kawałek naciąć z boku na całej długości, aby powstała kieszonka. Mięso natrzeć (z zewnątrz i od środka) olejem z bazylią, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na bok. Mozzarellę i pomidory pokroić
Pełny talerzproste, a w smaku jest naprawdę pyszna! Składniki: 100 g makaronu, np. świderki 100 g zielonego groszku* 100 g kukurydzy z puszki 2-3 średniej wielkości pomidory 100 g szynki sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, a szynkę w plasterki. Do dużej miski wrzucić przelany(...)zimną wodą makaron, odsączony groszek i kukurydzę, a także szynkę oraz pomidory. Posypać solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Jeśli sałatka jest zbyt sucha - dodać więcej majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić. * polecam użyć mrożonego zielonego groszku i bezpośrednio zamrożony dodać do sałatki. Dzięki temu groszek nie straci swojego zielonego koloru
UgotowaćSzybka, bardzo smaczna i prosta do przygotowania pasta jajeczna z szynką. Polecam przygotować ją na weekendowe śniadanie. Warto dodać, że musztarda dodaje paście lekko ostrości, więc radzę jej nie pomijać. Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 130 g szynki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skórki. Szynkę pokroić
Ugotowaćsałatkę możecie podać w tradycyjny sposób. Poniższe danie będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Jeżeli macie ochotę na inną sałatkę z dodatkiem szynki to polecam przepisy na sałatkę z tortellini lub sałatkę makaronową z kukurydzą, pomidorami i groszkiem . Składniki: 1 niepełna szklanka (surowego) makaronu w kształcie ryżu 1 puszka kukurydzy konserwowej(...)szynki drobiowej 1 duży ogórek sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu ewentualnie sałata do podania sałatki Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórka umyć, pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w grube plastry i pokroić w kostkę. Do miski wsypać ryż, dodać kukurydzę, ogórka
Ugotowaćmiałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem . Całość polałam ostrym sosem :) Pychota! I do pracy jak znalazł! Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony) 2 jajka 4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni) 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy Składniki na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Składniki na sos dokładnie mieszamy(...)przyprawami na gładką masę Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry Szynkę kroimy w kwadraciki Miks sałat przekładamy do salaterki Dodajemy kukurydzę Następnie szynkę Potem paprykę Na końcu jajko Całość polewamy sosem Sałatkę można podać do dania głównego, ale ja zjadłam solo :) Na zdrowie! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchleb typu ciabatta szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g śmietana 36% około 20 g 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2 plastry szynki długodojrzewającej 2 plastry sera mozzarella 2 plasterki suszonych pomidorów odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź na patelni. Szpinak umyć(...)udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki. Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli, a na niej suszonego pomidora
KreatywnePinyszybkie w przygotowaniu , proste i atrakcyjne dla kubków smakowych przekąski . Możemy zaserwować na przykład , grecką bruschettę - smaczne i figlarne mini grzanki . składniki na 10 grzanek 1 bagietka kilka plasterków szynki 4 pomidory kilka listków bazylii kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz przepis Szynkę kroimy w paski , bazylię drobno siekamy . Pomidory kroimy w niewielką kostkę(...)oliwy ) . Bagietkę kroimy na kromki , każdą nacieramy czosnkiem z oliwą z oliwek , umieszczamy w piekarniku i pieczemy kilka minut w temp. 180 st. C. Następnie na kromki nakładamy szynkę, pomidory posypujemy bazylią .Grzanki dekorujemy plasterkami oliwek
Smakowite Daniaserdecznie polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje 2 brokuły 1opakowanie makaronu - kokardki 300g 2 serki topione o smaku grzybowym po 100 g 2 cebule 20 dag szynki łyżka oliwy 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz przepis Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy i odcedzamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i również odcedzamy. Do miski wrzucamy brokuły(...)oraz ugotowany makaron i całość mieszamy. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule i szynkę , pod koniec smażenia dodajemy serki topione, 2 łyżki śmietany i mieszamy się rozpuszczą i powstanie gęsty sos , całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do brokułów z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco
Smakowite DaniaMoja koleżanka z pracy znalazła w sieci świetny przepis na wiosenną sałatkę z szynką. Jej wykonanie nieco zmodyfikowałam, zastępując część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie. Składniki : 5 jajek 1 mały pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera 250 g szynki puszka kukurydzy 1,5 pęczka rzodkiewki pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz(...)odsączyć z zalewy, wyłożyć do salaterki. Posmarować 1/3 porcji majonezu ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. 2/3 szczypiorku wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć pokrojoną w niedużą kostkę szynkę a następnie 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Delikatnie posypać solą i pieprzem do smaku. Posmarować ostatnią porcją sosu. Sałatkę schłodzić
Czerwień i błękitzielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie(...)Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z blogu Kotlet.tv
Ala piecze i gotujepodczas wszelkich imprez i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Warto czasem zaskoczyć bliskich czymś nowym i nietypowym. Taka właśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence! Składniki: 250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki ), 4 jajka, puszka kukurydzy, brokuł(...)150g szynki konserwowej lub wędzonej, 150g ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu (użyłam Majonezu Kętrzyńskiego ). Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, następnie oskubać i pokroić w kosteczkę
Z miłości do słodkościCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko(...)błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy
Mania Gotowania