książce kucharskiej z 1949 roku. Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako "Błękitna Wstęga" Ja dziś przygotowałam nieco "oszczędny" cordon bleu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Na smakoszy serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera. Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry(...)łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Każdy obłożyć plastrem szynki i sera, następnie złożyć na pół i dobrze docisnąć. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą a jajka rozmącić w śmietanie. Gotowe sznycle obtaczać w mące, potem w jaku a na końcu
Tradycyjna Kuchniapyszny omlecik ;) Składniki: na omlet: 2 jajka 2 łyżki zielonych otrębów szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta oregano dodatki: 1/4 papryki 2-4 pieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę kroimy w talarki paprykę, cebulę(...)pieczarki podsmażamy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmiękną szynkę kroimy w kostkę (też możemy podsmażyć) białka z jajek ubijamy na sztywną pianę z solą do żółtek dodajemy otręby, proszek do p., oregano i mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do ubitych białek mieszankę z żółtkami tak przygotowany omlet wylewamy do blachy pokrytej papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeszcze większą przyjemność sprawiają mi komentarze od Was! ;) Składniki: 2 jajka kawałek papryki (mniej niż 1/4) 2 pieczarki 2 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) około 4 plasterków szynki drobiowej szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z przyprawami i serkiem wiejskim szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki(...)plasterki masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) szybko wykładamy na omlet paprykę, pieczarki, szynkę smażymy omlet na małym ogniu przez około 5 minut (tylko na jednej stronie) następnie przykrywamy patelnię pokrywką (żeby góra omletu nam się ścięła, wtedy nie trzeba będzie przewracać go na druga stronę) i smażymy jeszcze przez 10 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPOLECI MI KTOŚ W POZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej ząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku(...)Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni, aż się zezłoci makaron dokładnie płuczemy jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks jogurtowy wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry(...)Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenieKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie. Roladki(...)Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :) Porcelana Bogucice Składniki : piersi z kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki
Takie tam pichcenieNADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju(...)dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom
W Mojej Kuchni LubięDziś mam dla Was mini danie, które bardzo przypadło mi do gustu , proste i w miarę szybkie w przygotowaniu :) składniki pęczek zielonych szparagów 5 plastrów szynki prowansalskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła ser cheddar kilka listków bazylii sól, pieprz Szparagi myjemy i obieramy , odłamujemy zdrewniałe końce i odcinamy główki. Następnie za pomocą obieraczki(...)julienne szparagi dzielimy na paseczki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy szynka się przyrumieni, dodajemy masło i wrzucamy szparagi wraz z główkami, dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz , na wierzch ścieramy odrobinę sera i ozdabiamy bazylią. Smacznego ! K:* Przepis znalazłam na kwestia smaku tam zaprezentowany jest
Cukier&Puderrówne kawałki („ósemki”, „szesnastki” lub podobne, zależnie od wielkości i kształtu owoców). Plastry prosciutto przycinamy tak, aby miały szerokość zbliżoną lub mniejszą od szerokości kawałków owoców. Na plastrach szynki układamy po 1 kawałku brzoskwini, a na nim 2-3 liście bazylii. Następnie zawijamy ciasno szynkę. Całość przekłuwamy wykałaczką. Voila! Uwagi Wielkość i kompozycję składników możemy dobierać w zasadzie dowolnie zależnie(...)jakie efekty dekoracyjne i smakowe chcemy osiągnąć. Jeśli np. liście bazylii są bardzo duże, możemy użyć ich również jako zewnętrzne „łódeczki”, w które wkładamy brzoskwinie owinięte w prosciutto. Plastry szynki mogą też osłaniać brzoskwinie w całości lub np. tylko w połowie. To dość „trwała” przystawka. Oczywiście nie powinniśmy przechowywać jej nadmiernie długo, zwłaszcza poza lodówką, jednak nie musimy obawiać się
Kulinarna Pokusaskładniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy(...)warstwowo: ryż, szynkę, połowę kukurydzy, majonez, resztę kukurydzy, jajka, solimy, posypujemy pieprzem oraz papryką, pieczarki, natka pietruszki. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaSzynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji. SKŁADNIKI: 70 dag szynki Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej 2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki(...)łyżeczka sosu sojowego jasnego *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję
Kto ugości moich gości?kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 2-3 łyżki ricotty 1/2 kalarepy, obieramy i kroimy w słupki sól, pieprz 2-3 łyżki oleju z orzechów laskowych Na rozgrzanej, suchej patelni smażymy szynkę parmeńską(...)Następnie całość odcedzamy. Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki. Następnie na talerzu układamy pokrojoną w słupki kalarepę, na to kładziemy chipsa z szynki parmeńskiej, sadzone jajo, ugotowane szparagi oraz łyżkę ricotty. Całość polewamy olejem z orzechów laskowych do smaku
Mango Papajazaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany(...)sposób przygotowania. Oczekiwanie wieńczy dzieło, czyli smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowany ziemniak 1 cebula 2 łyżki masła 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później(...)około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego
Kolizje Smakówzielonych szparagów, 100 g wędzonego bundza*, 10 plasterków szynki dojrzewającej, Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki. Na plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć. Tak przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażyć z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką. Pokrywką przykrywam
królestwo garów