solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki(...)ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml past pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz
Food SquareSałatka z rukolą, szynką szwacwaldzką i suszonymi pomidorami Dzisiejszą sałatkę wykonacie w try miga. Będzie prosto, szybko, ale bardzo wykwintnie i baaaardzo smacznie. Idealnie będzie pasować na lekką kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika(...)łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem. Polać sosem sałatkę. Smacznego
na moim stole...Dziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakował i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży(...)młody;) Składniki : 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli 200g bobu 150g szynki pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie : Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko
Codzienne Gotowanierazem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze(...)Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Smacznego
Niezły Młynekktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka(...)kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie
Podróż w kulinariamasz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 płaskie łyżeczki soli ½ łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka(...)papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie szynkowar wkładamy do większego garnka, wlewamy gorącą wodę ponad poziom szynki w szynkowarze, wodę doprowadzamy do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzymy w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Następnie wyjmujemy z wody, ostudzamy i wstawiamy
Podróż w kulinariadrożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo 8 plastrów szynki długodojrzewającej pęczek pietruszki Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić(...)wyrośnięcia w ciepłe miejscu. 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10x8 cm. Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką. Na szynce ułożyć jajko. Zlepić ciasto formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut
Nastoletnie Wypiekaniemiękkie gruszki 1 średni seler (mniej więcej 150 - 180 g) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 szklanki wywaru z jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry. Do garnka wlewamy szklankę(...)razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty. Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Zupę podajemy z chrupiącą szynką i pestkami dyni. Smacznego
bistro mamałodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę(...)Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie
Pełny talerzTartak, kilkaset metrów od granicy z Litwą. Mieszka w niej około 80 osób. Niezły wynik. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec(...)trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko smakowało, „normalnie” - tak jak powinno. Szynka smakowała jak szynka, boczek jak boczek a kiełbasa jak dobrze doprawiona i uwędzona kiełbasa. Normalne tradycyjne dawne smaki. Zapasy, które przywieźliśmy do domu jedliśmy jeszcze przez wiele dni, nic się
królestwo garówdynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam ewentualnie szynkę
Moje Małe Czarowaniezapraszam na pierwszy test, prostą i szybką potrawę, ryż po kantońsku. Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki(...)osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez
Mia Cucina Sofietapysznego tosta fracuskiego Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Tosty francuskie Przepyszne tosty francuskie Składniki : pieczywo tostowe 2-3 jajka ser żółty szynka masło inne dodatki (papryka, ogórek, pomidor...) pieprz sól Przygotowanie: W pojemniku rozbijamy jajko z pieprzem i solą(...)Międzyczasie przygotowujemy tosty. Pieczywo tostowe smarujemy masełkiem, kładziemy szynkę, ser, paprykę czerwoną cokolwiek co nam przyjdzie do głowy lub co mamy w lodówce. Całość obtaczamy w jajku i wkładamy do rozgrzanego grilla lub innego urządzenia. Gotowe zjadamy ze smakiem !!! Rozbijamy jajka Szykujemy tosty smarujemy masłem, kładziemy szynkę, ser i inne dodatki Składamy tosta i obtaczamy jajkiem całą powierzchnię
Sprawdzone przepisy kulinarnePyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów , pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów(...)szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki
Plate of JoyPasty jajeczne na dobre zagościły w moim domu-dziś z szynką i serem. SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane około 5 dag. ser żółty starty na drobnych oczkach 4-5 plastrów szynki pietruszka 2-3 łyżki majonezu WYKONANIE: ugotowane jajka i ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, szynkę pociąć w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekać, wszystkie składniki wymieszać z majonezem, dodać sól
Kuchnia Beaty