szynka - 15543 przepisów (strona:265/1037)

Włoskie paluchy z ciasta francuskiego 211

ułatwia ich przygotowanie, bo całość zajmuje dosłownie kilka chwil, odliczając czas spędzony w piekarniku. Z 1 arkusza ciasta francuskiego wychodzi 7-8 sztuk. 1 arkusz ciasta francuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku(...)placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem.  2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę.  3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną

Szefowa kuchni
Sałatka z makaronem z zupki chińskiej 167

Składniki: 3 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 350 g szynki 1 por łyżka posiekanego koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron połamać na mniejsze kawałki, wsypać do miski, zalać 3 szklankami gorącej wody. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Por pokroić w pół plasterki, sparzyć i dokładnie osączyć. Kukurydzę, groszek(...)szynkę oraz koperek przełożyć do makaronu. Na sam koniec dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka dla dwojga z ananasem i selerem. 152

wiadomo nie długo Walentynki i mam dla Was propozycję pysznej sałatki dla dwojga :) Do sałatki dodałam ananasa , szynkę Tradycyjne Jadło   i Seler firmy Orzech , a jak nam wiadomo seler to afrodyzjak :)  Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 szklanka Selera Orzech 1/2 szklanki kukurydzy 3 plastry świeżego ananasa 1 łyżka groszku 4 plastry Szynki Tradycyjne Jadło 2 jajka 2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku   2 łyżki majonezu sól, pieprz ostry do smaku   Wykonanie : Jajka i ananasa kroimy w kostkę, następnie dodajemy kukurydzę, szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę, groszek. Dodajemy przyprawy i majonez, mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia smaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 112

pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 200 stopni, następnie kroję każdą na pół i smaruję majonezem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni(...)gotuję w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekanka hawajska 392

Składniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa tostowego 330 g kremówki 2 jajka tłuszcz do smażenia sól, pieprz gałka muszkatałowa Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy(...)naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca.  Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze

Pobite gary Barbary
,,Cykoria otulona szynką parmeńską’’ 98

Przenosimy się w podróż do Belgii. Prezentuję dziś smaczne i łatwe do przygotowania danie z cykorii, szynki oraz sera. Składniki: • 3 cykorie • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub chłopskiej • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego • 1 łyżka majonezu • 3 plasterki żółtego sera • Sól, pieprz, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cykorię myjemy osuszamy i w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne listki. Piekarnik rozgrzewamy(...)osolonej wodzie 5 minut. Wyjmujemy odsączamy i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, majonez, przyprawiamy według uznania i mieszamy. Cykorię zawijajamy w plasterki szynki i sera. Układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy ok. 20 minut aż ser się zrumieni

Podróż w kulinaria
Sałatka z brzoskwinią i makaronem 219

fajną propozycją. Makaron w kształcie ryżu daje inny wygląd sałatce. Polecam na imprezę karnawałową czy spotkania ze znajomymi ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu w kształcie ryżu 1 puszka brzoskwiń 300g szynki konserwowej 1 słoiczek selera konserwowego 2-3 łyżki majonezu sok z brzoskwiń sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować. Brzoskwinie, szynkę pokroić  w kostkę. Seler odsączamy z zalewy, dodajemy do ugotowanego(...)makaronu, brzoskwiń i szynki. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem brzoskwiń. Sałatkę schłodzić

Garnkowe fanaberie
Wędzenie przepis ogólny 166

litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby(...)szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka płaska wędzona 204

zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso szynkę (3 nastrzyki). - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Szynkę siatkujemy w siatce(...)odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy szynkę, idzie do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70-72 stopnie. Parzenie - Przygotowujemy duży gar - wlewamy wodę do gara wrzucamy 2 liści

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 175

Przepis Składniki: szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody Wykonanie: Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach(...)wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie i do lodówki na 24h. Później łączymy mięso i dodajemy troszkę wody i znowu wyrabiamy. Dokładnie wyrobione mięso wkładamy do praski na przemian raz szynkę raz łopatkę i odstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie następuje parzenie woda 80 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku będzie miało 68 stopni. Studzimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Comber z jelenia z orzechami 104

comber z jelenia, około 600 g, 100 g szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć(...)szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop

królestwo garów
Kotlety ziemniaczane 248

Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100 g szynki w plastrach - 100 g sera żółtego - 1 jajko - sól - pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - bułka tarta - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli(...)mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Kulinarne życie
Zapiekanka makaronowa 100

Coś dla wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka. Zapiekanka makaronowa Składniki: - 200 g makaronu kokardki Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą(...)Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka z szynką i pieczarkami 603

wykorzystać obcięte butelki plastikowe. Sałatka podana na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 0,5 brokuła  200 g pieczarek 0,5 cebuli 4 jajka 150 g szynka dworska Tradycyjne Jadło  200 g pieczarek majonez sól morska drobnoziarnista ale-raj pieprz czarny 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić(...)niewielką ilość majonezu i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na średnich oczkach dodać niewielką ilość majonezu wymieszać i doprawić solą. Żółtka zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Szynkę pokroić w małe i cienkie plasterki. Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł  posypujemy startymi

Ala piecze i gotuje
Roladki schabowe z Lazurem i gruszką w orzechach 142

Bardzo lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona(...)oraz grubo mielone orzechy włoskie do panierowania Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć na oleju z każdej strony. Roladki dusić ok. pół godziny, na patelni pod przykryciem do miękkości

Czerwień i błękit