łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu Cebulę podsmażamy z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy(...)pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiPewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze
Kuchnia Beatymakaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram sera żółtego Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Powstałe łódeczki delikatnie ścinać obieraczką do warzyw wzdłuż boku tworząc długie i cienkie paski. Skroić w ten sposób(...)całą cukinię. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szynkę i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, a po chwili cukinię. Poddusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory puszczą
Czerwony Gupiknasz układ trawienny. Dziś pokazuję więc pyszny przepis na kotleciki szarpane (szarpańce), które można zajadać do obiadu jak i samodzielnie. Oprócz cukinii znajdziemy w środku pieczarki, żółty ser, szynkę i marchew więc te placuszki potrafią zaskoczyć ulubionym smakiem. Składniki: cukinia o wadze 0,6 kg marchew - 150 g żółty ser - 200 g cebula - 100 g pieczarki - 150 g szynka(...)wzdłuż na pół. Jeżeli wytworzyły się już nasiona, to trzeba je usunąć łyżką; następnie owoc poszatkować na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki umieścić w naczyniu i wbić jaja, dołożyć majonez oraz mąkę. Dodać soli i pieprzu wg uznania, oraz zioła. Za pomocą łyżki masę dokładnie pomieszać
Poezja Smaków - blog kulinarnypierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy(...)smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku, 2 łyżeczki ziół tajskich, świeże listki bazylii tajskiej, pieprz do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące
Moniki Smakołykibardziej w lato. Dzisiaj dlatego sałatka, którą robi się niczym lotem błyskawicy, i jest to sałatka z serii tych, które smakują każdemu. Proste sprawdzone połączenia takie jak dobrej jakości szynka wędzona, ser feta czy suszone pomidory. To produkty za, którymi większość z nas przepada, dlatego jeśli mam przygotować sałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody(...)lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy -1/2 puszki grodzku konserwowego - 1/2 opakowania sera fety - 1/2 pęczka szczypiorku - 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju dressing: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, sól
SMYKWKUCHNIreceptury uzyskujemy wspaniałe ciasto, które po upieczeniu jest doskonałym spodem do pizzy. Ale oczywiście pizzę trzeba obłożyć ulubionymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam najłatwiejszą, najpopularniejszą pizzę z dodatkiem szynki, pieczarek i oliwek. Wierzch oczywiście jest przykryty serem... Lubicie taką? Składniki na 4 szt.: * 600 g mąki pszennej (użyłam luksusową typ 550) + trochę do podsypania(...)pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce
Kuchnia u Krysiprzygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję(...)półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki. 3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz
Tradycyjna kuchnia KasiRoladki z grillowanego bakłażana, rukoli, serka i szynki parmeńskiej sprawdzają się jako przekąska, lunch czy kolacja. Są bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI(...)średni bakłażan 1 serek Arla Apetina pomidory i bazylia 7-8 plasterków szynki parmeńskiej garśc liści rukoli sól do smaku 2-3 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Bakłażana kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolimnie ze skórką i z dodatkiem koperku 2 dojrzałe pomidory 2 małe lub 1 większa cebula 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego 3-4 plasterki ulubionej szynki (u mnie drobiowa) 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego masło i olej do smażenia przyprawy: 2/3 łyżeczki soli ziołowej + jeszcze trochę, po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)nieco po brzegach niedużą ilością masła. Wysyp ziemniaki na dno. Ser żółty w kostce zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a jeśli masz plastry - jak ja - pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój. Około 2/3 sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj
Anioszek w kuchniJestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na różne przyjęcia. Pyszne aromatyczne mięso, szynka szwarcwaldzka i szałwia to połączenie idealne. Danie to ma jednak jedną wadę. Zdecydowanie za szybko znika z talerza. Składniki: 50 dag polędwicy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (10 dag) 12 listków świeżej(...)kawałki. Mięso wkładamy do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce. Szybkę kroimy na średniej wielkości kwadraty. Szałwię płuczemy pod bieżącą wodą. Na każdy kawałek mięsa układamy plasterek szynki. Na wierzch kładziemy listek szałwii. Przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Koszt przygotowania: ok. 25 zł Czas przygotowania: 45 minut
Pobite gary Barbarygarście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu 2-3 kromki pszennego pieczywa 5 filecików anchois w oleju(...)łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips. Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek
Pyry na Gazminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Szynka – 25 dag Seler naciowy – 2 łodyżki Jabłko – 2 szt Czosnek -2 ząbki Natka pietruszki Majonez Sól Pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Seler opłukać(...)pokroić cieniutko. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W misce mieszamy ryż, szynkę, seler, jabłka czosnek, dodajemy natkę, sól, pieprz i majonez. Delikatnie mieszamy
Camilla w kuchniwody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek dodatki: kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu ) 125 g mozzarelli 100 g fety 100 g szynki dojrzewającej 3-4 pomidory rukola garść oliwek świeże listki bazylii świeże oregano Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut(...)oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Mozzarellę pokroić na kawałki, fetę w kosteczkę. Plasterki szynki porwać palcami. Listki oregano oddzielić od łodyżek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano
6nieboSałatek jest tak wiele, jak wiele pomysłów przyjdzie nam do głowy :) Dzisiaj pyszna i sycąca sałatka, której bazą są pierożki tortellini z dodatkiem sera, szynki i ogórka. Proste składniki które sprawią, że na pewno polubisz tę sałatkę i z chęcią ją powtórzysz. Składniki na ok. 8 porcji: 250 g makaronu Tortellini (u mnie z serem) 25 dag żółtego sera - twardego(...)czerwona cebula 2 duże ogórki konserwowe 25 dag szynki konserwowej 5 szt. papryki pepperoni czereśniowej (jak ktoś lubi na ostro ;) sól, pieprz 3 łyżki majonezu szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Tortellini ugotuj wg wskazówek na opakowaniu - odcedzamy i studzimy. Ser, ogórki i cebulę pokrój w kostkę a szynkę w paski - wrzuć do miski. Paprykę drobno posiekaj i razem z tortellini dodaj
Alutka-Gotuje