szynka - 15543 przepisów (strona:256/1037)

Kapustka włoska z szynką parmeńską 142

Naszła mnie straszna ochota na taki lekki bigosik z kapusty , w tym przepisie wykorzystałam kapustę włoską , dodatek którego dodałam to szynka parmeńska , bardzo fajnie smakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i  smakuje super . Składniki  1 główka kapusty włoskiej  10 plastrów szynki parmeńskiej  1 duża cebula  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku  1 łyżeczka(...)Wykonanie  Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie bardzo miękka , moja kapusta

Mój Smak
Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 660

przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać na pół po przekątnej i dobrze skleić. Każdy rożek nakłuć widelcem w dwóch miejscach. Posmarować jajkiem u góry i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut. Resztę

Posadzone i zjedzone
Cordon Bleu na wspomnienie lata 109

robię z kurczaka, a raz ze schabu. Z indyka też by wyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem(...)każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe w środku. Moc palnika powinna

Posadzone i zjedzone
Gulasz wieprzowy z warzywami 114

przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).  Robię go zawsze sporo(...)ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400 g ) sól Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką lub w brytfannie rozgrzać około 2 łyżek oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć

Posadzone i zjedzone
wiejska podsuszana kiełbasa 151

poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz,  majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa(...)kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy

Miód i pieprz
Hiszpańska tortilla z ziemniakami i szynką 122

Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad. 3 ziemniaki 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki 6 plastrów szynki 3 białka 3 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół(...)plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
Figi zapiekane z czekoladą i szynką dojrzewającą 140

Figi zapiekane są bardzo popularną i lubianą przystawką na ciepło. Proponuję figi zapiekane z czekoladą i szynką dojrzewającą. Podaję proporcje na 1 figę. 1 figa, 1 kostka czekolady, 2 plasterki szynki dojrzewającej. Figę naciąć z boku w głąb do środka.  W nacięcie wcisnąć 2/3 kostki czekolady. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Sałatka jarzynowa bez jajek 181

najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią, że przez żołądek do serca... Ostatnio pokusiłam się o jej lekką modyfikację i oto jest! Bez jajek, ale z dodatkiem szynki konserwowej. Obawiałam się braku jajek, ale teraz już wiem, że spokojnie można  się bez nich obejść. Składniki: 250g marchwi (waga przed obraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia(...)selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki

Kuchnia w czekoladzie
figi zapiekane w szynce dojrzewającej 141

Figi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne! Na szczęście i u nas można je dostać. Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska. składniki: 10 fig 100 g sera z niebieską pleśnią 20 plasterków szynki dojrzewającej ponadto: 20 pomidorków koktailowych 20 listków bazylii Ser pokroić na plasterki. Figi przekroić(...)połówki. Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka

6niebo
Back to school - Tosty trójkąty 102

Dzisiejsza propozycja to najlepsze tosty czyli z szynką i serem. Dla mnie mega! I na szybkie śniadanie dla dzieci na pewno też! Składniki : *chleb tostowy * kilka plasterków dobrej jakościowo szynki * kilka plasterków sera żółtego  * opcjonalnie ketchup  Przygotowanie : Chleb posmarować ketchupem, obłożyć szynką i serem. Kanapki tostować z obu stron.  Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Sałatka z brązowego ryżu na ostro 178

curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut(...)międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy.  Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Smacznego

Taste Therapy
Dischi volanti w kurkach z wędzonym węgorzem z szynką parmeńska i parmezanem 103

Viola Passion  Następna wyszukana potrawa. Z lasu i jeziora połączona z Włoskim makaronem ,szynką parmeńska i parmezanem. Totalny smaczny haos na moim talerzu . Zapewne zastanawiacie się  co jest z tymi grzybami? Dlaczego ostatnio używam  ich dużo? Już odpowiadam. Po raz- to kocham Polskie grzyby prosto z lasu. Po drugie biorę udział  w konkursie  gdzie(...)ziemi. Składniki: 300 g kurek 3 kawałki Węgorza wędzonego obranego ze skóry Makaron gotujemy według przepisu 3 łyżki masła 1/2 posiekanej natki pietruszki 1/2 posiekanego koperku 1 plaster szynki parmeńskiej   ( PROSCIUTTO) pokrojona w kostkę 2 łyżki tartego parmezanu Pieprz i sól do smaku Szczypiorek drobny ,owoc granatu i kiełki czosnku   do dekoracji Sposób: Makaron gotujemy według przepisu

Viola cooks with passion
Tarta z szynką parmeńską i mozarellą 304

Kolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami. Składniki: na ciasto: 250 g mąki tortowej                 150 g zimnego masła                 1 żółtko                 3 łyżki zimnej wody(...)szczypta soli na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej                kulka mozarelli                kilka pomidorów suszonych z zalewy                szklanka śmietany 30%                3 jajka

wyzwania kuchenne
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną surową 223

łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu Cebulę podsmażamy  z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy(...)pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy  ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Zraziki z gorgonzolą. 102

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego  plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli  1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze

Kuchnia Beaty