Roladki z grillowanego bakłażana, rukoli, serka i szynki parmeńskiej sprawdzają się jako przekąska, lunch czy kolacja. Są bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI(...)średni bakłażan 1 serek Arla Apetina pomidory i bazylia 7-8 plasterków szynki parmeńskiej garśc liści rukoli sól do smaku 2-3 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Bakłażana kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolimnie ze skórką i z dodatkiem koperku 2 dojrzałe pomidory 2 małe lub 1 większa cebula 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego 3-4 plasterki ulubionej szynki (u mnie drobiowa) 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego masło i olej do smażenia przyprawy: 2/3 łyżeczki soli ziołowej + jeszcze trochę, po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)nieco po brzegach niedużą ilością masła. Wysyp ziemniaki na dno. Ser żółty w kostce zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a jeśli masz plastry - jak ja - pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój. Około 2/3 sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj
Anioszek w kuchniJestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na różne przyjęcia. Pyszne aromatyczne mięso, szynka szwarcwaldzka i szałwia to połączenie idealne. Danie to ma jednak jedną wadę. Zdecydowanie za szybko znika z talerza. Składniki: 50 dag polędwicy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (10 dag) 12 listków świeżej(...)kawałki. Mięso wkładamy do marynaty, odstawiamy w chłodne miejsce. Szybkę kroimy na średniej wielkości kwadraty. Szałwię płuczemy pod bieżącą wodą. Na każdy kawałek mięsa układamy plasterek szynki. Na wierzch kładziemy listek szałwii. Przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Koszt przygotowania: ok. 25 zł Czas przygotowania: 45 minut
Pobite gary Barbarygarście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu 2-3 kromki pszennego pieczywa 5 filecików anchois w oleju(...)łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips. Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek
Pyry na Gazminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Szynka – 25 dag Seler naciowy – 2 łodyżki Jabłko – 2 szt Czosnek -2 ząbki Natka pietruszki Majonez Sól Pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Seler opłukać(...)pokroić cieniutko. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W misce mieszamy ryż, szynkę, seler, jabłka czosnek, dodajemy natkę, sól, pieprz i majonez. Delikatnie mieszamy
Camilla w kuchniSałatek jest tak wiele, jak wiele pomysłów przyjdzie nam do głowy :) Dzisiaj pyszna i sycąca sałatka, której bazą są pierożki tortellini z dodatkiem sera, szynki i ogórka. Proste składniki które sprawią, że na pewno polubisz tę sałatkę i z chęcią ją powtórzysz. Składniki na ok. 8 porcji: 250 g makaronu Tortellini (u mnie z serem) 25 dag żółtego sera - twardego(...)czerwona cebula 2 duże ogórki konserwowe 25 dag szynki konserwowej 5 szt. papryki pepperoni czereśniowej (jak ktoś lubi na ostro ;) sól, pieprz 3 łyżki majonezu szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Tortellini ugotuj wg wskazówek na opakowaniu - odcedzamy i studzimy. Ser, ogórki i cebulę pokrój w kostkę a szynkę w paski - wrzuć do miski. Paprykę drobno posiekaj i razem z tortellini dodaj
Alutka-GotujeZrobiłam sporo kaszy gryczanej z pieczarkami i szynką. I wpadłam na pomysł ,by podać ją nieco inaczej. Do ręki! U mnie zadowolone szczególnie dzieci! Składniki kasza gryczana cebula pieczarki ile chcecie dobra szynka wędzona olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku papier ryżowy Skworcu Ugotuj kaszę gryczaną jak nakazuje producent na opakowaniu. Najlepiej jakby była na sypko(...)oleju kokosowym podsmaż cebulę, pieczarki i szynkę, dodaj kaszę gryczaną i obsmaż. Odłóż na bok. W szerokim rondlu rozgrzej nieco wody i zanurzaj płaty ryżowe. Przekładaj na deskę i napełniaj nadzieniem gryczanym .Zawiń tak jakbyś zawijał krokiety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podałam z ogórkami i sosem Folwark Inny wymiar kaszy gryczanej! Lubicie sos sojowy? Też jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchnizmienić, dlatego w najbliższym czasie zaprezentuję kila wyrobów grubszego typu. A zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki 1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru(...)odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Teraz wyjmujemy mięso z lodówki i tak: Mięso z szynek kroimy nożem w kostkę o boku około półtorej, do dwóch centymetrów. Mięso wołowe mielimy w maszynce do mięsa na bardzo drobnym sitku ( pasztetowym). Mięso z boczku mielimy w na sitku
Miód i pieprzKlasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert(...)szklanki gazowanej lub nie wody sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek - wedle uznania masło klarowane do smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym
Zasmakuj Kuchniszyneczka z szynkowara,inna niż ostatnio. Mogę powiedzieć, że nawet lepsza wyszła. Na śniadanko ją wypróbowaliśmy,a resztę zawiozłam do znajomych bo obiecałam im inny smak niż ostatnio. Składniki: szynka 700 g pierś z kurczaka 600 g koperek 1 pęczek żelatyna 3 łyżeczki Tradismak przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak woda zimna(...)szklanki Krok 1 Szynkę umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam pokrojony koperek i wlałam wodę.Doprawiłam przyprawami i na końcu dodałam żelatynę. Krok 2 Porządnie wymieszałam i przełożyłam do woreczka,a woreczek z mięsem włożyłam do syznkowara. Woreczek złożyłam i zapięłam mięsko
Różowa kuchniapropozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby nie było taki szybki obiad ;) Korzystajcie i smakujcie :) Składniki: 2 młode cukinie 3 plastry szynki 3 plastry sera ok 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów ok 70g sera pleśniowego Lazur 150g sera żółtego w kawałku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinie myjemy dokładnie(...)nacinamy co ok 8mm, uważając, by nie przeciąć do końca. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Szynkę oraz plastry sera kroimy na mniejsze cząstki, podobnie ser pleśniowy. Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową
Kuchnia w czekoladzieSzybka i smaczna sałatka z kolorowym makaronem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Można ją przygotować na kolację lub przyjęcie rodzinne. Składniki: 250 gram kolorowego makaronu świderki 250 gram szynki 1 słoik marynowanych pieczarek Ole! 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 puszki fasoli białej Pęczek szczypioru 5 łyżek majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę, groszek oraz fasolę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy, wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy
Bajeczna KuchniaProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)u0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez).","W przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji
KucharzycaNazwa potrawy pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza "skacz do ust". Nazywa się tak prawdopodobnie dlatego, że to klasyczne połączenie mięsa, szynki i aromatycznej szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana(...)bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI : 1/2 melona Galia 1/2 puszki ciecierzycy Bonduelle gotowanej na parze 100 g szynki parmeńskiej 1 mała, karbowana sałata kilka ciemnych oliwek 150 g malin kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki malinowy krem z octu balsamicznego(...)PRZYGOTOWANIE : Sałatę myjemy, osuszamy. Z melona wydrążamy pestki, następnie kroimy go na kilka kawałków, które owijamy szynką parmeńską. Ciecierzycę dokładnie odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół. Na sporym półmisku układamy liście sałaty, na to rozkładamy ciecierzycę, maliny, pomidorki, oliwki i układamy zawinięte w szynkę kawałki melona. Sałatkę polewamy kremem malinowym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli