Kolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę. Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek. Składniki: 0,5 kg sera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż(...)czasie obierz i pokrój pieczarki w kostkę - podsmaż na 1 łyżce masła i wrzuć do miski. Dodaj serek topiony, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ser wyjmij z garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek i blat odrobiną oleju). Na serowy prostokąt wykładamy farsz
Alutka-Gotujełyżki wody -3 łyżki oliwy lub oleju -2 ząbki czosnku -trochę oregano i bazylii Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. DODATKI -1 papryka -1 cebula -trochę szynki -trochę sera żółtego -pieczarki -oregano,bazylia Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę. paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju. Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy(...)kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią. Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni. I gotowe :-) Podajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudużo kotlecików, można je odgrzać następnego dnia i tez są pyszne. Ale dość pisaniny, zaczynamy: SKŁADNIKI -400g makaronu (np muszelki) -1 duża cebula lub dwie średnie -100g szynki 150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki -trochę vegety -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO(...)gotujemy,odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany i odcedzony makaron siekamy w malakserze na małe kawałki,i dajemy do miski. Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy,mięso mielimy,szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę oraz czosnek dajemy do garnka , dodajemy troszkę oleju i szklimy, dodajemy mięso raz szynkę-wszystko smażymy, chwilkę studzimy, i dodajemy do makaronu. Dodajemy również starty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuswoimi przepisami. Tak więc dziś przedstawiam szybką sałatkę z makaronem u mnie świderki, ale można dodać kokardki, muszelki nie ma znaczenia, bo również będzie pysznie. Do tego kilka warzyw, szynka, ser i gotowe, polecam. Składniki: 150 g makaronu 150 g szynki 100 g sera żółtego 3 ogórki kiszone 5-6 rzodkiewek 1/2 cebuli 1/2 pęczka koperku majonez sól, pieprz(...)Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przelać wodą, odcedzić. Przełożyć do miski. Szynkę, ser, ogórek pokroić w kostkę, dodać do makaronu. Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Rzodkiewkę pokroić w paseczki, koperek drobno posiekać. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać majonez lub majonez z jogurtem 1:1 i dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasiciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz mnie ktoś zapyta: parówki? A dlaczego nie - skoro mają 93% mięsa z szynki? Przyznam, że w moim domu są rzadkością, ale jak trafimy na jakieś smaczne - to zawsze staram się coś z nich wymyślić - takiego niecodziennego. Polecam! Masa ziemniaczana (identyczna(...)Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały ogień
Di gotujedobre! Zresztą, wkrótce jesień, zima, będziemy potrzebować nieco bardziej kalorycznych, sycących i rozgrzewających potraw - oto jedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni(...)żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki garść pokrojonego szczypiorku 2 szklanki mleka 1łyżk1 masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz mozalella (jedna kulka) Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzić na durszlaku. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę
Kulinarne Inspiracjeszynki z dzika, 1 cebula, 400 g kurek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi), kilka gałązek rozmarynu, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz, Szynkę z dzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają(...)tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny
królestwo garówBretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku(...)litra wody gazowanej ½ litra mleka Składniki na farsz na jeden naleśnik: 1 plasterek szynki 1 jajko 1 plasterek sera żółtego Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę
Tradycyjna KuchniaKiełbaski chorizo przygotowuje się ją z wieprzowiny, jest tradycyjną kiełbaską hiszpańską. Jest ich tam wiele, charakteryzują się specyficznym smakiem mięsa z dodatkiem papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo. Jej cechą charakterystyczną jest przyprawianie jej słodką papryką wędzoną i suszoną pimienton. Są to w zasadzie główne i bardzo ważne przyprawy, które dodają(...)tylko pięknego koloru mięsie, ale także odpowiedniego smaku. Składniki: 0,5 kg mielonej szynki 50 ml białego octu winnego papryka słodka sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, czosnek Przygotowanie kiełbasek: W głębszej szklanej misce wymieszaj dokładnie szynkę z octem i wszystkimi przyprawami. Tak doprawione mięso zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z lodówki i formuj kiełbaski. Możesz je też
Zasmakuj KuchniTarta z szynką parmeńską i pastą z suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano(...)ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił. Przed podaniem
Podróż w kulinariaPonieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej(...)łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę. W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam
Wanilia i Kardamonfigami posmakuje każdemu. Przepis na sałatkę z figami, serem pleśniowym i gorgonzolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki 2 garście szpinaku 2 figi 4 plastry szynki parmeńskiej kilka plasterków sera pleśniowego łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Przygotowujemy sos. Miód, musztardę i oliwę wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy(...)połączenia się składników. 2 Szpinak i figi myjemy. Wykładamy na talerz. 3 Dodajemy ser pleśniowy i szynkę parmeńską. 4 Polewamy sosem i... się zajadamy! Porady Sałatka będzie także smaczna z sosem balsamico. Ser pleśniowy można zastąpić dowolnym wyraźnym serem, jak cheddar czy ser kozi/owczy. Artykuł Sałatka z figami, serem pleśniowym i szynką parmeńską pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiszybka w przygotowaniu sałatka makaronowa, sprawdzi się na drugie śniadanie oraz kolację SKŁADNIKI 1 szkl. ugotowanego makaronu małe kokardki , 15 dag szynki, 15 dag żółtego sera, ½ puszki ananasa, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, majonez WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w paseczki, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wystudzony makaron mieszamy(...)szynką, serem, ananasem i kukurydzą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz
słodki bratekNaszła mnie straszna ochota na taki lekki bigosik z kapusty , w tym przepisie wykorzystałam kapustę włoską , dodatek którego dodałam to szynka parmeńska , bardzo fajnie smakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i smakuje super . Składniki 1 główka kapusty włoskiej 10 plastrów szynki parmeńskiej 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka(...)Wykonanie Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie bardzo miękka , moja kapusta
Mój Smakprzygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać na pół po przekątnej i dobrze skleić. Każdy rożek nakłuć widelcem w dwóch miejscach. Posmarować jajkiem u góry i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut. Resztę
Posadzone i zjedzone