spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato, prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ ~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~ Składniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami(...)gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze
Kuchenny Skrawek Niebaktóry ostatnim razem zraził się do awokado zjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę(...)łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego
Kuchenny Skrawek Niebalodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I powstała pyszna ciepła przekąska. składniki: 1 opakowane ciasta francuskiego 275 g 3 figi 1 serek camembert 6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej Ciasto francuskie podzielić(...)sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni
Monia miesza i gotujeDlatego rano postanowiłam zrobić pyszne, wytrawne śniadanko z jego wykorzystaniem. Było tak dobre,że wspomnienie jego smaku ciągle jest w mojej głowie :) ~ Wytrawna owsianka z siemieniem lnianym, awokado, mozzarellą, szynką i pomidorkami ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego przyprawy: pieprz, sól i dowolne zioła + pół małego awokado, mozzarella, pomidorki koktajlowe i plasterki szynki Płatki(...)wrzątkiem i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W miseczce układamy warstwami gorącą owsiankę i mozzarellę. Awokado kroimy i obieramy ze skórki. Do owsiani dodajemy pomidorki, awokado oraz plasterki szynki i posypujemy przyprawami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście awokado, to koniecznie to zróbcie. Tylko pamiętajcie, "ZIELONYCH KAMIENI" się
Kuchenny Skrawek NiebaWędliny sojowe to idealna, niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych wędlin mięsnych. Wędlina sojowa o smaku szynkowym charakteryzuje się wyrazistym smakiem szynki z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i żelaza. Dostarcza niewielu kalorii, dlatego stanowi częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać(...)zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja to śniadanie bądz kolacja, dla tych , którzy lubią jaja i mogą je jeść...Szynka przypieczona na niewielkiej ilości oleju smakuje wybornie, a w smaku mi przypomina włoską mortadellę. Najpierw upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką
Z Kuchni Do Kuchnimoje szybkie pizzerinki! Mini pizzerinki Składniki gotowe ciasto francuskie (może być nawet to z biedronki: http://www.smaczne-blogowanie.pl/wp-content/uploads/2012/09/ciasto-francuskie-z-biedronki.jpg) papryka zielona, papryka czerwona, boczek wędzony ewentualnie, wersja light szynka wędzona (daje super zapach) cebule, ketchup Przygotowanie Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie z rolki, kroimy na kwadraciki, prostokąciki czy inne kształty takie jakie chcemy. Kroimy cebulkę(...)cienkie paseczki, paprykę też, a szynkę (boczek) w kwadraty. Nakładamy na kwadraciki każdy ze składników (szynka, papryka - najlepiej i zieloną, i czerwoną, cebulka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20- 25 minut. W zależności od tego w jakim stopniu chcemy mieć zarumienione;) Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika i jemy!;) Z keczupem są idealne. *Porcja na zdjęciu przygotowywana była na Sylwestra
Kuchnia moimi oczamikanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki(...)plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać
Kulinarny karnet Christopheranajprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas(...)tradycją tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraSoup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić(...)kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą
Kulinarny karnet ChristopheraSandwich with grilled eggplant with tomato tiger. Składniki. 1 bakłażan 50g masła 1 cebulka 2 łyżki mąki 150ml mleka 2 łyżki sera pecorino romano utartego 50g szynki konserwowej 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić(...)Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać
Kulinarny karnet Christopherasezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika(...)minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jedną czerwona paprykę
Kulinarne przygody Gatitypierwszy pojechały ze mną na Kanonizację Jana Pawła II do Rzymu. Wyjechały w czwartek a wróciły w poniedzałek wieczorem. Do największego pojemnika spakowałam kanapki z serem żółtym, masłem, szynką. Czyli podróżny standard. Dodam ,że chleb był razowy, ciemny. Kanapki zostały zamknięte próżniowo, i od czasu do czasu pojemnik był przeze mnie otwierany i zamykany, i tak w kółko. Pragnę(...)gdzie na noc kierowca włączył ogrzewanie. Nogi mi od tego spuchły..ale moim kanapkom NIC się nie stało ! W normalnych pojemnikach moje kanapki miałyby już mokry wygląd, byłyby zaparzone, szynka miałaby zielonkawy nalot, a ser po prostu by zbielał. To po dwóch dniach. W poniedziałek kanapki ,w zwykłym pojemniku, już same by z niego chyba wyszły. Dodam , że wahanie temperatur
Z Kuchni Do Kuchnipyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna. Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia -soczysty pomidor -oregano,bazylia,oliwa z oliwek -szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach -parmezan Ugotuj makaron, jaja zmiksuj ,posól, dodaj troszke pieprzu .Wlej do makaronu, wymieszaj aby powstała masa makaronowo-jajeczna(...)naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie na pomidorach połóż szynkę i ser żółty. Posyp grubo ziarenkami i wylej na wierzch masę jajeczno-makaronową. Polej troszke oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić u góry i odstawać od brzegów
Z Kuchni Do Kuchnidomową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo-wieprzowa, na którą przepis wypatrzyłam u Bożenki na blogu Smakowe kubki . U Bożenki zobaczycie całą fotorelację(...)procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki: 500 g kurzych piersi 500 g szynki wieprzowej 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty ząbek czosnku 3 pełne łyżeczki żelatyny 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich (tym razem nie dałam) 2 razy po 30 cm osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany
Kulinarne przygody Gatity