się na specjalne okazje. Przepis na sałatkę warstwową łabędzi puch Składniki: 10 jajek, 400 gramów ziemniaków , pół małej cebuli, 3-4 ogórki kiszone, 150 gramów sera żółtego, 200 gramów szynki wędzonej w plasterkach, 1/3 średniej główki kapusty pekińskiej, majonez, łyżeczka tartego chrzanu, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę łabędzi puch? Ziemniaki ugotuj w mundurkach, całkowicie ostudź, obierz(...)dociskać każdej z układanych warstw, aby pozostawić pomiędzy składnikami jak najwięcej powietrza. Dzięki temu sałatka zachowa puszystość. Kolejna warstwa to bardzo drobno posiekana cebula, następnie starte ogórki, starty ser, szynka pokrojona w cieniutkie plasterki, pokruszone żółtka, bardzo cienko pokrojona kapusta (połowa), starte białka (połowa) – każdą warstwę posmaruj cienko majonezem, oprósz solą i pieprzem. Ostatnią warstwę stanowią starte białka wymieszane
Kulinarna PolskaSałatka z jajkiem i szynką to pyszna i prosta do zrobienia sałatka, którą można podać na lekki obiad lub kolację. Artykuł Sałatka z jajkiem i szynką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudamięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 kajzerka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej(...)najlepiej w dwóch rzędach, na zakładkę). Wykładamy mięso mielone. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi, formujemy prostokąt o długości keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm). Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni
Smaki Na TalerzuJeśli szukacie nowych doznań kulinarnych oraz niebanalnych połączeń smakowych, musicie wypróbować ten przepis na sałatkę z szynką i selerem. Artykuł Sałatka z szynką i selerem konserwowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudapyszna sałatka makaronowa z szynką świetnie sprawdzi się na każdą okazję, a do tego jest bardzo prosta do zrobienia. Artykuł Sałatka makaronowa z szynką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudajako przekąska na przyjęciu albo na wynos do pracy lub szkoły. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Moje pizzerinki zrobiłam w dwóch wersjach, klasycznej z szynką, serem i pieczarkami oraz drugiej dla miłośników trochę innych smaków – z camembertem, żurawiną i żółtym serem. Jeśli lubicie np oscypki na ciepło z żurawiną, to takie połączenie z pewnością(...)miseczce mieszamy ketchup z koncentratem i przeciśniętym czosnkiem *** *** Każdą porcję ciasta smarujemy cienką warstwą sosu *** *** Na babeczkach układamy ulubione dodatki, u mnie są to pieczarki podsmażone z cebulką i szynka *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Ciasta starczyło mi na dwie porcje babeczek. Drugą turę zrobiłam z serem camembert i żurawiną ze słoika – już bez sosu ketchupowego *** *** Pizzerinki posypałam startym
Blog z ApetytemSkładniki bardzo dobrze się ze sobą komponują, a dodatkowo sałatka jest doprawiona pysznym sosem, więc całość smakuje wprost wybornie. Polecam wypróbować! Składniki: 250g tortellini prosciutto 200g ulubionej szynki 200g żółtego sera 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek pietruszki sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy(...)przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i razem z ananasem przekładamy do miski z tortellini *** *** Szynkę kroimy w kostkę *** *** Ser kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i razem mieszamy *** *** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, musztardę
Blog z ApetytemRuloniki z szynki to szybka i smaczna przekąska, którą przygotujecie w 15 minut! Artykuł Ruloniki z szynki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudaimprezy czy wizyta przyjaciół. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, ponieważ czas ich przygotowania nie przekracza 15 minut! Zapraszam na przepis! ROLADKI TATARSKIE – PRZEPIS Składniki 10 plastrów szynki 4 ogórki konserwowe 6 marynowanych pieczarek 1 cebula czerwona 2 gałązki koperku 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)chrzanem tartym, cukrem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy sos oraz posiekany koperek. Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na środek każdego plastra szynki nakładamy porcję przygotowanego sosu i zwijamy w rulonik. Każdą roladkę przewiązujemy szczypiorkiem, do dekoracji. Artykuł Roladki Tatarskie pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Sałatka z brokułem i szynką świetnie smakuje, jest lekka, ale i pożywna. Idealna na każdą okazję. Artykuł Sałatka brokułowa z szynką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaBardzo efektowna i znakomita w smaku sałatka warstwowa z szynką na krakersach. Idealna na imprezy i przyjęcia rodzinne. Artykuł Sałatka na krakersach z szynką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaChoć lubię gulasz w wersji tradycyjnej, lubię również eksperymentować. Zamiast gotować fasolkę osobno dodałam ją do gulaszu. Wyszło smacznie! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 marchewki 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plastry lub półplastry(...)wody, dodajemy fasolkę. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. dania obiadowe, szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, gulasz, obiad, zdrowy obiad, fasolka szparagowa, dieta, dietetyczny obiad, fit obiad, zdrowo
Szefowa kuchnisprawdzi się na kolację lub jako przekąska na imprezę. Zapraszam do wypróbowania przepisu! SAŁATKA Z PORA PRZEPIS Składniki biała część pora 5 jajek 150 g sera żółtego 200 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1 Jajka ugotuj na twardo, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)żółty również zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w kosteczkę. 3. Białą cześć pora pokrój w półplasterki. Następnie umieść go na sitku np. w zlewie i przelej wrzątkiem. Dobrze odcedź go z wody. 4. Kukurydzę odsącz z zalewy. 5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,solą oraz pieprzem. 6. Przygotowanie składniki przełóż do miski, dodaj sos i całość
Alle Dobre!kurczaka w cieście francuskim Course Danie główne Cuisine Europejska Ingredients 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki 1 rolka ciasta francuskiego 8 pastrów szynki wieprzowej 8 plastrów ostrego sera zółtego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 jajko Instructions Piersi kroimy na grube sznycle. Bazylię, oregano, paprykę sól i pieprz mieszamy(...)mieszanką nacieramy sznycle z piersi. Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów. Na każdym prostokącie na środku układamy kawałek kurczaka. Na kurczaka kładziemy plaster sera. Na ser kładziemy plaster szynki. Ciasto nacinamy z boków co około centymetr. Nacięte paski ciasta zakładamy na siebie lekko naciągając tworząc warkocz. Podczas zawijania należy pamiętać aby pozostawić szparki między kolejnymi paskami, aby podczas pieczenia miała
PanGotujeprzygotowanie posiłku do pracy czy imprezową przekąskę. Niby proste, a jednak coś zupełnie innego niż tradycyjny wrap Do środka można dać swoje ulubione dodatki. U mnie dziś to szynka, ser, rukola i pieczona papryka. Niby niewiele składników, a wyszło przepysznie! Spróbujcie sami tortilla 1-2 czerwone papryki dwie garście rukoli kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków ulubionej wędliny (u mnie(...)zamykamy woreczek i odstawiamy na kilkanaście minut, do przestudzenia. Następnie usuwamy skórkę, a miąższ kroimy na grubsze paseczki. Tortille nacinamy od środka do zewnętrznej krawędzi. Układamy na krawędziach plasterek szynki, obok dajemy plasterek sera, obok troszkę rukoli oraz pieczoną paprykę. Następnie składamy całość, przenosząc poszczególne warstwy jedna na drugą, w trójkąt. Przygotowane tortille podgrzewamy na patelni grillowej
Smaki Na Talerzu