placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest doskonałym przykładem gorącego tapas. Szczęśliwego Nowego
Kulinarny karnet Christopheraprostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu
Kraina Miodem Płynącaziemniaczki miały wielkość małych śliwek. Wszystko jednak czego do niej użyłam jest dostępne i obecnie, choć wiadomo, że ziemniaki zdążyły podrosnąć. Takie jest niestety to nasze życie, że wszystko przemija. Kwiaty przekwitają, ludzie umierają, a rosliny rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 100 g gotowanej wędzonej szynki 100 g ulubionego
Gosia gotujeszynką Serrano Sumak Można zastąpić wymieszaną z solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj Tamarynd (tamaryndowiec) i pasta z tamaryndowca Można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1 sokiem z cytryny zmiksowanym z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1 lub suszonymi śliwkami w proporcjach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso do formy należy je dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięponiżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy: – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem(...)dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe(...)jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi
More food, love and dreamsSkładniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku(...)stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych 1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki 1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRano nigdy. Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka jego ulubioną kanapkę z szynką albo dżemem truskawkowym (tylko domowym), przypominam sobie pewien stół w ogrodzie. Nad stołem rozłożysta śliwa, na stole obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek. Wokół piątka dzieciaków(...)Jedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem. Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć. Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć
KUCHARNIAwłoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny. Kolejny kraj - Portugalia(...)bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest . Jak zwykle były doskonałe. To tylko kilka wybranych
królestwo garówwołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie. Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej. Jest jedną(...)małej apelacji D.O. Campo de Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano
królestwo garówsezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się wydać nieco dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami. Składniki na pizzę: 250 g mąki 2 łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru(...)Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu
Gosia gotujekuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól(...)100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest
w mojej kuchniSprawdź inne wyszukiwania: