żóltego sera szklanka twardego zółtego sera potarkowanegosólpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi z obu stron. Na każdej układamy plaster sera i szynki. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Poprostu należy je przełamać, pękną w tym miejscu co trzeba. Na każdą pierś kładziemy też po 2 szparagi, zwijamy wokół nich mięso z serem(...)szynką po skosie. Spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rumiano na głębokim oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, zapiekamy ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnijeszcze udoskonalić? Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie 1 łyżeczka przyprawy włoskiej i szczypta chili sól, pieprz 1 łyżka oleju ½ czerwonej(...)chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę i paprykę (odrobinę zostawić na wierzch), posypać serem, znów na wierzch dać chleb. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę szynki i papryki oraz posypać serem, po czym zalać każdą kokilkę masą jajeczną, a na koniec lekko docisnąć całość. Tak przygotowane naczynka odstawić na mniej więcej 10 minut, aby wchłonęły część masy jajecznej
Fabryka pomysłówtypie, nuggetsy. Mimo tego wcinał moje roladki, że aż miło było patrzeć! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi z kurczaka (3 małe piersi) 3 plastry szynki parmeńskiej 100 gram sera koziego sól pieprz oliwa z oliwek garść pistacji Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, na każdej roladce układamy kawałek koziego sera
Mango PapajaDziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego!W domach często robimy takie z pieczarkami … wędliną … serem … papryką czy też
Ostra na Słodkospróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji - ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki:2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła(...)szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g szynki100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka ziół prowansalskichszczypta suszonej pietruszkiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.Mąkę wraz
Słodka StronaPaluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKorzystając z przepisu podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w ustach wraz z delikatnie stopionym serem i lekko podgrzaną szynką. Poezja śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie! Ilosc porcji: 1 Czas przygotowania(...)plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej szynki Sól, pieprz 2 łyżeczki wody Łyżeczka masła Wbijamy jajka do miski, dodajemy wodę oraz szczypiorek i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Szynkę oraz ser tniemy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę jajeczną na patelnie i potrząsamy nią
Kolizje Smakówzakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie(...)kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z dowolnymi sosami
Słodka Stronaumyć, osuszyć przeciąć na pół,aby powstało 4 roladki. Mięso dobrze rozbić, uważając by nie porwać mięsa,osolić i opieprzyć. Następnie na każdy filet drobiowy nałożyć po jednym plastrze szynki,sera żółtego i słupki papryki kolorowej. Zwinąć roladki, obtoczyć dobrze w mące,rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierować roladki w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu w głębokim tłuszczu
Kuchnia DanusiRogaliki...robione przy pomocy rogalomanii...rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 5 szkl. mąki 20 gram drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 1 3/4 szkl. ciepłej wody jajko(...)posmarowania rogalików Farsz: kawałek sera żółtego kawałek szynki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem.Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się
Moje domowe kucharzenieżółtko – resztki żółtego sera – resztki szynki – 50-60g miękkiego masła W misce łączymy masło z jednym żółtkiem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ser i szynkę. Powstałą pastą z masła, sera i szynki smarujemy kanapki. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Szybko Tanio Smaczniefilmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna. Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)ser żółty w plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania(...)ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170°C przez ok. 15- 20 minut
Słodka Stronaproste i codzienne. Wymyśliłam więc omlet, który dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;)Składniki na 1 omlet:1 jajko, 4 łyżki mleka,2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,szczypta(...)ubić. Masło stopić na patelni (na średnim ogniu), wlać jajko z mlekiem i mąką. Delikatnie podsmażyć, a kiedy góra zacznie się ścinać, posypać serem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.)masłosólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową.Lekko zetnij wierzch bułek
Słodko-Słony Świat Ilonyżółtego 12 plasterków szynkiPrzyprawy:PaprykaZioła prowansalskie Papryka słodka ,ostra jak kto lubiSólCzosnekDodatki:KeczupUWAGI:Ser żółty można zastąpić pleśniowym lub mozzarellą wedle uznania. Wykonanie : Na usmażonego naleśnika kładziemy plasterek szynki , plasterek sera. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich czosnku (jak kto lubi). Składamy na pół i jeszcze raz na pół tak żeby powstał trójkąt. Smażymy na maśle z obydwu stron na złoty kolor
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę