szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:55/158)

"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek 143

piwa.  Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej,  małej blaszki wlewamy resztę śliwek i  miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce kładziemy papier do pieczenia

dlaSmaQ
Kotlety mielone trochę inaczej 248

plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego do 180°C piekarnika

kulinarnajamka.blogspot.com
Zapiekanka francuska z brukselką 127

tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Figi w szynce z serem gorgonzola 143

octu balsamicznego mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Umyte figi osuszyć i naciąć na krzyż. Każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej, a w nacięcie wepchnąć kawałek gorgonzoli. Owoce polać odrobiną octu balsamicznego i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekać bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25-25 minut. Podawać gorące

W SMAK
Tosty z jajkiem sadzonym 150

Mała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy(...)prażona cebulką.Tosty są gotowe do położenia na nich jajka.   Możemy na tosty położyć surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa,lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni :)   Tosty w tej wersji

Maminek kulinarny
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1454

nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze

Taste Of My Day
Szaszłyk z wątróbki na jabłuszku. 138

Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce do szaszłyków. Szaszłyki grillować na patelni, albo pod grillem w piekarniku. W trakcie grillowania pokrojone w plastry jabłko,  posypać majerankiem i opiec z obu stron na patelni. Obsmażone

Kulinarny karnet Christophera
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 166

przekładam do tortownicy. Małe bułeczki-focaccie znikają od razu po upieczeniu maczane na ciepło w oliwie.  Okrągłą focaccię odkładam na później. Kroję na pół, smaruję oliwą, nadziewam szynką, pomidorami, bazylią, czosnkiem i mozarellą. Składam tą dużą kanapkę i opiekam na grillu. Powstaje okrągła, chrupka panini, która znika równie szybko jak małe bułeczki. I co najważniejsze smakuje tak, jak powinna(...)oliwek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek. Można także przekroić na pół, wysmarować oliwą, obłożyć np. mozarellą, szynką, pomidorami, bazylią, złożyć i opiekać na grillu - powstanie pyszna, chrupiąca kanapka panini. Smacznego! P.S . Dziękuję wszystkim osobom

KUCHARNIA
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 165

czosnku przeciśniętego przez praskę oraz po dwa plastry szynki parmeńskiej. 2. Na szynkę sypiemy odrobinę startego parmezanu i kładziemy dwa pomidorki koktajlowe przecięte na pół. 3. Do kokilek wybijamy po jednym jajku, posypujemy odrobiną startego parmezanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut, dopóki(...)pomidorki koktajlowe przecięte na pół, posypujemy startym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilkę kładziemy na środku talerza z rukolą, lub wyjmujemy jajko w szynce parmeńskiej z kokilki i kładziemy bezpośrednio na talerzu. Podajemy z grzankami. Smacznego

W kuchni Katie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 230

świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej(...)podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość 5 minut przed końcem

Symfonia Smaków
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 137

błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.  Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś

Mango Papaja
Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami 131

Bardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia

Czerwień i błękit
Szynka pieczona w musztardzie i miodzie 121

minimum 24 h. W międzyczasie mięso można obrócić, aby równomiernie się marynowało. Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło. Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą

Malinowo w kuchni
Caprese z wędzoną szynką na cieście francuskim (zapiekanka) 184

Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy porwaną świeżą bazylią.   Smacznego

ChilliJemy
Gołąbki inaczej 207

ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.