szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:51/158)

Zapiekane babeczki z szyneczki, jajka i pieczarek 198

piórka i wraz z dodatkiem soli, pieprzu oraz chili podsmażyć na maśle klarowanym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wyłożyć szynką, kolejno po 1 łyżce podsmażonych pieczarek, wbić jajko i wierzch doprawić szczyptą soli oraz posypać makiem. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piec 15-17 minut. Przed podaniem posypać rzeżuchą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Koszyczki z niespodziankami 177

finki tworząc „koszyczki”. Pomidora pokroić, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szynkę, pomidora i kiełbasę wymieszać i nakładać do „koszyczków”. Posypać serem żółtym, poszatkowaną natką pietruszki i posypać lekko pieprzem.  Włożyć do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć. Najlepiej smakuje ciepłe. Do smaku można polać keczupem

Gotuję Testuję
Roladki drobiowe ze szparagami 153

szynka w śodku i 3 z szynka na zewnątrz. Jeśli roladka jest duża to wtedy dajemy 2 plastry szynki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie

Monia miesza i gotuje
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 212

przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Podawać same

Monia miesza i gotuje
Spirale z ciasta francuskiego z serem 175

drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekane nadziewane pomidory 123

Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posolić środki i włożyć po odrobinie masła.  Szynkę z serem pokroić w kostkę i nadziać pomidory . Następnie do każdego pomidora wbić jajo, lekko posolić i wstawić do gorącego piekarnika do czasu, aż jaja się zetną

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 195

mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam

Kulinarna Patilogia
Pizzerinki 178

nakładamy łyżkę szpinaku (wcześniej rozmrożonego i podsmażonego na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem), na szpinak kładziemy kilka kawałków szynki, papryki i posypujemy startą mozzarellą. Pizzerinki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Pan ziemniak na bogato 309

środku smaruje olejem z dodatkami, solę i pieprzę   - na spód ziemniaka dodaję pocięta w kawałki szynkę parmeńską i wbijam jajko po czym je sole oraz pieprzę  - tak przygotowany ziemniak posypuję wiórkami mozzarelli i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min- w tym czasie przygotowuje sobie szpinak blanszuję go i wkładam na patelnie

Basia w kuchni
Zapiekanka z brokułem, szynką i serem 230

wodzie, następnie odcedzamy. Bagietkę przecinamy wzdłuż i każdą z części smarujemy masłem. Na to kładziemy plasterki szynki, na to ugotowanego brokuła i na samą górę posypujemy startym serem. Można posolić i doprawić pieprzem i ziołami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 7-10 minut sprawdzając cały czas czy nie za bardzo

Anielska Kuchnia Ani
Domowa pizza 287

dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1326

drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem.  Natkę pietruszki drobno siekam.  Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 355

plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Riso al forno 161

forno. Czyli ryż zapiekany w piekarniku. Składniki te same co na zupę pomidorową, tylko się je przekłada w brytfannie i zapieka. Ten ryż często mój mąż brał ze sobą do pracy. Zupa musi być bardzo gęsta ! Składniki -gęsta zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu. -parmezan -jaja -ser topiony w plastrach z szynką  Lactima -ser topiony w plastrach z papryką(...)Nałóż warstwę ryżu. Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką. Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami. I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką. I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem. Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda. Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne. Kroimy

Z Kuchni Do Kuchni
ROSÓŁ Z PULPETAMI 156

sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz  Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę(...)soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i  przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty

KuchcikoweLove
Pizza z rukolą na cienkim cieście 180

pomidorów 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, ostra papryka  Dodatki: rukola pomidorki cherry u mnie wędzony boczek, ale może być szynka parmeńska ser mozzarella   Jeśli używacie świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je 60 ml ciepłej wody, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki i rozmieszać(...)cieście rozsmarować sos, piec przez ok. 7 minut w temp. 250 stopni C, wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Po upieczeniu rozłożyć na wierzchu rukolę, pokrojone pomidorki i szynkę

Simply Food
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 282

chora musiałam jakoś zabić nudę w domu. Film, lampka wina i coś do jedzenia. Taki był plan. #Ciastki? Zamawiamy coś? Niee, zbyt banalne. Chwila w kuchni, kilka minut w piekarniku i miałyśmy pyszną kolację. Pełnoziarnistą pizze z samymi smakowitymi, zdrowymi dodatkami. Smakowała nawet członkowi rodziny, który jest "nie do końca przekonany do #healthylifestyle".  Może Tobie również zasmakuje? :) Składniki(...)papierem do pieczenia ok. 7-10 min w 180 stopniach. Na ciasto wykładamy sos, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i kukurydzę. Całość obsypujemy mozzarellą i ewentualnie posypujemy przyprawami (bazylia, oregano). Ciasto pieczemy do momentu aż boki będą zarumienione.  Każdy dostosowuje czas pieczenia do swojego piekarnika oraz upodobań.  Ja piekłam ok. 15-20 min w 200 stopniach i wyszła krucha

Czarnawisienka
Pizza na wypasie z serem w bokach 130

ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe składniki: kilka różyczek brokuł, wcześniej ugotowanych na parze przez 8-10 minut 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, smażonej na suchej patelni do momentu aż większość tłuszczu wytopi się z niej i uzyskamy chrupiące chipsy 6-7 pieczarek, pokrojonych w plastry i smażonych na patelni z dodatkiem(...)następnie na sos nakładam starty ser gouda. Układam chipsy z szynki parmeńskiej, ugotowane na parze różyczki brokuł i pieczarki oraz posiekane papryki. Całość przykrywam serem cheddar i mozzarella. Gotowy placek umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na kamieniu do pieczenia pizzy i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15- 20 minut, do zrumienienia spodu i boków. Gotową

Mango Papaja
Drożdżowa tarta ze szparagami. 174

szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki ciepłego mleka ¼ kostki drożdży Piekarnik nagrzewam do 30 stopni i wyłączam. Tym samym robię inkubator dla drożdży. Mleko(...)wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto zagniatam i wylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej

ladykitchen
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 226

również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu, pod przykryciem i nie mieszać a jedynie poruszać patelnią. Składniki - na 4 dorosłe porcje ok 500 g mrożonego kalafiora 4-5 średnich ziemniaków 200 gr szynki konserwowej 200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą(...)ziemniaki ułożyć szynkę, na szynkę kawałki kalafiora.  Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej. Dolać śmietanę i porządnie wymieszać. Polać zapiekankę.   Na wierzch pokruszyć twaróg i lekko ugnieść całość. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową, tak, aby nie dotykała sera.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, granie góra dół

Ze smakiem bez glutenu
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 202

szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu sól, pieprz kawałek parmezanu do posypania tarty Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy(...)urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę podpiekamy spód - aż się zarumieni. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody do tarty smarujemy cienką warstwą sosu śmietanowego

sierotka maRysia w kuchni