szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:45/158)

Pieczona szynka 183

marynatą zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Muffinki jajeczne 189

drobno a ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. Szynkę podsmażam na patelni. Do foremek na muffinki wkładam pokrojoną i podsmażoną szynkę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i ser. Następnie muffinki prawie do pełna zalewam roztrzepanymi jajkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piekę aż jajko nie będzie płynne.  Smacznego

Kuchnia Viki
Muffiny z szynką i serem #2 148

jajka i połączyć je z maślanką i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Dodać szynkę, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami wypełnić ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut

kuchnia doski
Comber z jelenia z orzechami 107

zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło

królestwo garów
Oliwa Band of Chefs 113

daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami i lekko pikantnym wykończeniem

królestwo garów
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58474

rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem

Kulinarne Przeboje
Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 135

beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 25 minut ( jeśli były ugotowane). Jeśli były surowe dobre będą po około 40 minutach

Jemy Pijemy
Wiosenna zapiekanka jajeczna 196

ziołami, mlekiem, solą i pieprzem (opcjonalnie odrobiną gałki). Czosnek należy drobno posiekać, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek. Dodać szynkę i chwilkę podsmażyć. Dodać całość do rozmąconych wcześniej jajek i wylać na blachę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, program góra/dół.  Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut (na złoty kolor

Garniec Magalie
Pizzerinki z mięsem mielonym. 139

układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 224

rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni.  Smacznego

Salonik smaków
Zraz zawijany z mielonego. 181

rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 193

mięso w ciasną roladę zaczynając od boku z nadzieniem. Jeśli nam wygodniej możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie obkładamy mięso szynką parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z pomarańczy, bulionem i miodem. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając

Kolizje Smaków
Gdy głód atakuje w środku nocy... 188

pizzy (oczywiście możemy z tego zrezygnować ja jednak miałam 2 głodne mordki do nakarmienia i jedną pitę). Smarujemy ketchupem. Kładziemy szynkę, odsączoną i pokrojoną mozzarellę, plasterki żółtego sera. Na całości układamy nieduże kupki z pesto. I do piekarnika aż się zapiecze. Nic prostszego! Szybciutko i smacznie

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki z kurczaka, szparagów i szynki parmeńskiej 261

sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy tworząc roladki. Ponownie powstałe roladki zawijamy w szynkę parmeńską. Dno naczynia żaroodpornego polewamy resztą sosu miodowo-musztardowego. Na tym układamy roladki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. W połowie czasu warto je obrócić by równomiernie

Mango Papaja
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 149

Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem(...)gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Smacznego!     The post Pierogi drożdżowe z bobem i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na wytrawne muffinki z białą kiełbasą, majerankiem i pastą jajeczno – chrzanową 290

wysokości 2/3 papilotki. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika na około 20 minut. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z tartym chrzanem. Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną. Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej

Eat me! Fit me!
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 159

wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki(...)cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką

mojewypiekiinietylko
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 236

patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)  ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez(...)wyrabiamy ręką.  Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.  SZPINAK : Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła

cool and minty
Kolorowa, mięsna tarta 225

tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso z cebulą i podsmażone warzywa. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach. Gdy masa się zetnie, należy przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser. Gotową tarte posypać szczypiorkiem. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Szynka wieprzowa pieczona 129

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa z  *najlepszy jest zwarty kawałek, ** razem powinna być garść ziół, *** można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:( (otrzewną można zamówić u rzeźnika

królestwo garów
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 145

bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty(...)umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić,  środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz pieprzem, ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego  do 180*c piekarnika na czas przygotowania farszu . Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut

Wanilia i Kardamon
,,Cykoria otulona szynką parmeńską’’ 99

przygotowania danie z cykorii, szynki oraz sera. Składniki: • 3 cykorie • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub chłopskiej • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego • 1 łyżka majonezu • 3 plasterki żółtego sera • Sól, pieprz, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cykorię myjemy osuszamy i w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Cykorię podgotowujemy w osolonej wodzie 5 minut. Wyjmujemy odsączamy

Podróż w kulinaria
Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami 191

pomidorkami często przygotowujemy na weekendowe śniadanie. Robi się go bardzo szybko i w zasadzie można użyć do niego dowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy trochę fety, która nadaje słoności. Śmiało eksperymentujcie – zamiast szparagów można użyć przecież fasolki szparagowej, bobu czy groszku. Najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu(...)jeśli nie chcecie ryzykować przewracania (choć zachęcam), można też wstawić na chwilę omlet pod rozgrzany grill piekarnika (wtedy trzeba go robić na patelni, którą można wkładać do pieca) lub po prostu smażyć go cały czas pod przykryciem. Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami: 8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie

Poezja smaku
Fit pomidorowa frittata 165

składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Danie piecz w piekarniku w 200 stopniach na termoobiegu przez 45 minut. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Omlet a la pizza jajko pomidory papryka Jajko w szynce jajko szynka brokuły

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem 172

blasze razem z umytym burakiem, delikatnie solimy. Wszystko pieczemy ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak

Niezły Młynek