lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka.skladniki:okolo 1kg wiekszych ziemniakow100g szynki (moze byc surowa)cebulapeczek szczypiorku125 ml smietany2 jajkasol, pieprzgalka muszkatalowaokolo 2 lyzki oliwypol lyzeczki majerankukilka lyzek tartego wedzonego sera zoltegoWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Ziemniaki po umyciu i osuszeniu nacieramy oliwa i zawijay w folie aluminiowa. Tak przygotowane wkladamy
Przysmaki Karolkismaczne, niektóre są wręcz gorzkie). Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry To samo robimy z marchwią Cebulę obieramy i kroimy w piórka, por w cienkie paseczki Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. W międzyczasie dodać sól(...)pieczenia. Na całej długości krótszego boku ułożyć ugotowane z cebulą warzywa, wymieszane z szynką , boczkiem i tartą bułką. Zawinąć ciasto w rulonik i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 160° C a następnie zwiększyć do 180° C i piec
zielonacukinkapieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili 1-2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą. Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie(...)szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami chili. Posypcie parmezanem (2 garściami) i jeszcze raz wymieszajcie. Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika
OliveandThymepiekarnika na około 15-18 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe 4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej 1 jajko 1 łyżka śmietany lub jogurtu sól pieprz Czosnek umyć(...)poddusić na nim czosnek. Baardzo zmniejszy swoją objętość. Dodać pokrojone pomidory i szynkę. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietany. Przełożyć na ciasto. Roztrzepać jajko z sola i pieprzem i zalać nim farsz. Włożyć ponownie do piekarnika na około 7 min lub do momentu aż jajka się zetną. Przepis bierze udział
Jemy Pijemyszynki ułożyć duży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut
Pieguskowa Kuchniadoprawić solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Ogórki pokroić w talarki. Kajzerki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cieniutko masłem. Położyć plaster szynki, nałożyć wystudzone pieczarki. Następnie położyć ogórka, posypać serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Zapiekanki wyciągamy i polewamy ketchupem i sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwnętrze posmarować 1 łyżeczką musztardy, wyłożyć suszonymi śliwkami (jeżeli są duże i grube, to przeciąć na pół), a następnie owinąć 2 plastrami szynki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieprzymy z obu stron. Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser. Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut
Pan i Pani Smith w kuchniokoło godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaSzparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni Czas wykonania: 25 minut 5. Gruszka w szynce parmeńskiej z rukolą Co potrzebujesz: Gruszkę, kilka plastrów szynki parmeńskiej, rukolę, kawałek cytryny Wykonanie : Gruszkę pokroić na około 8 części, skropić sokiem
Tradycyjna Kuchniachwila namysłu i szybki obiad gotowy. Tym razem połączyłam je z delikatnym mięsem kurczaka. Delikatnie oprószone solą i pieprzem filety owinęłam plasterkami szynki szwarcwaldzkiej, wkładając pod nie gałązki estragonu. Krótko obsmażyłam na oliwie i wstawiłam do piekarnika aby doszły. W tym czasie przesmażyłam szparagi z czosnkiem. Gotowe posypałam startym serem i podałam z filetami. Szybkie, lekkie danie na ciepłe
Wiem co jempiady pomidory i posypać poszarpaną na kawałeczki mozarellą. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - nie przesadzajmy z ich ilością. (Ja na jednej położyłam szynkę, na drugiej salami z papryką, a na trzeciej tuńczyka z oliwkami.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser zacznie bąblować i się zrumieni. Po upieczeniu układamy na wierzchu liście bazylii
Kulinarne Inspiracjezalewy sól (opcjonalnie) pieprz posiekany szczypiorek Wykonanie: Na dno kokilki wyłożyć plastry szynki parmeńskiej. Szpinak poddusić, aby płyn odparował. Wyłożyć na szynkę, następnie pomidory. Jajko wbić na wierzch. Ewentualnie doprawić, posypałam tylko pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do czasu, aż jajko się zetnie. Posypać posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowaniepapryczkami chilli. Ja zawsze podgrzewam olej i zalewam nim wszystkie składniki w misce, a sok z pomarańczy dodaję na końcu. Zamarynowaną szynkę wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naszą karkówkę z pieca i obkładamy ją kawałkami papryki oraz wkładamy plastry pomarańczy pod mięso
Kuba Gotujezredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem. Podanie Na sos wyłóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kawałki szynki, rukolę oraz odrobinę sera. Przed położeniem rukoli soccę możesz również krótko zapiec w piekarniku. Smacznego
Food Squarebeszamel zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej
Sezonowy GarnekOdstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem i startym żółtym. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się
VioletoweKucharzeniecebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik moje zapiekanki...i gdy tylko zamknęłam drzwiczki- uciekłam! Wróciłam po około 5 minutkach, zapiekanki były gotowe. Smaczne, chrupiące. Mnie udało
Z Kuchni Do Kuchniformujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser. Odkładamy na około 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte pizze posypujemy oregano i pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 8 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniemałym naczyniu żaroodpornym układam "koszyczek" z 2 kromek chleba przerwanych na pól. Następnie smaruje w kilku miejscach masłem i dodaje ser i szynkę pokrojoną w plastry. Wbijam jajka i posypuję solą i pieprzem. Wkładam do rozgrzanego piekarnika ok. 180 stopni i zapiekam do momentu, aż białko się zetnie a żołtko będzie lekko przypieczone. Dekoruje szczypiorkiem i można zajadać :) Smacznego :) Jeżeli
Kolejny blog o gotowaniupory podsmażonej na maśle -sól, pieprz Zeszklony na maśle por przekładany do kokilki, którą wypełniamy na brzegach z jednej strony zwiniętym plastrem szynki, z drugiej serem. Przekładamy ostrożnie jajko, solimy i pieprzymy z wierzchu. Wkładamy do piekarnika do kąpieli wodnej w termoobiegu 180 stopni, (kokilkę wstawiamy do miski żaroodpornej wypełnionej wodą do 1/2 wysokości kokilki) na 12-15 minut. Smacznego
BaRepasktórego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki.Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli.Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny.Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny PamiętnikObsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche.Piersi bardzo dobrze komponują się
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka -oliwa z oliwek MINIMONINI -siekany seler naciowy i pietruszka -ser żółty w plastrach Uparuj ziemniaki i pokrój w cząstki, dodaj szynkę, pierś z kurczaka i ser żółty, polej oliwą, posyp siekanymi ziołami, i...do piekarnika! Zapiekaj dotąd aż pierś z kurczaka „będzie gotowa” a ser zacznie spływać. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniżółtkiem i wegetą.Na wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej
Moje domowe kucharzenie