szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:34/158)

ROGALIKI Z WODY 153

pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.   nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto(...)rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili

w mojej kuchni
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 186

średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag sera wędzonego 20 dag plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 dag pieczarek 2 duże cebule mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać(...)dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez

Kocham Czekoladę
Roladki z piersi kurczaka w szynce 213

papryki konserwowej, zawinięte w 2 plasterki szynki, ułożone obok siebie (z lekką zakładką). Mięso w środku posolone bardzo delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym piórkami cebuli i odrobiną oliwy na dnie, w piekarniku (180 st, ok 45 minut). Całe danie podałem z kaszą jęczmienną, ugotowaną i podsmażoną z ulubionymi dodatkami (cebula, czosnek

Ugotuj to sam ...
Szybka Lasagne 387

jest nie tylko bardzo smaczna ale i dużo szybciej się ją przygotowuje. No może pomijając fakt, że siedzi godzinę w piekarniku ;) Za to znika ze stołu w ekspresowym tempie.SKŁADNIKI500 g mięsa mielonego500 g płatów lazanii (suchych)350 g szynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego)ok 1 litr wody2 kulki mozzarelli4 jajka ugotowane na twardo1 cebula100(...)szynka, jajka i mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała szynka, jajka i mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym serem.Naczynie przykryć folią aluminiowa (matową strona na zewnątrz) i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta

Złote przepisy
Makaron z pomidorkami, papryką i orzechami nerkowca 117

pomidorki, pokrojoną w słupki paprykę. Polać obficie oliwą, dodać posiekaną drobno bazylię i przepołowione ząbki czosnku. Piec w piekarniku w temp. 180C przez 15-20minut. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć do naczynia z pomidorkami. Dodać podsmażoną szynkę i orzechy nerkowca. Całość dokładnie i delikatnie przemieszać. Gotowe danie posypać całymi orzechami nerkowca. Można także posypać tartym parmezanem.Smacznego

Raj dla Podniebienia
Tarta z szynką 156

Tarta z szynką... Może pięknie nie wygląda, ale smakuje obłędnie. Może być na śniadanie, na obiad czy kolację. Tarta z szynką, a co ważne... ze składników, które zawsze są w lodówce.  Pomysł na wyzbycie się resztek wędlin czy sera ;) Ciasto: 175 g mąki pszennej 85 g masła 2 łyżki wody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto(...)blachy do pieczenia tarty (ciastem wyklejamy dno i boki formy 26 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto pieczemy przez 15 minut. Farsz: 5 jajek 20 dkg szynki  2 średnie cebule 1 łyżka oliwy 25 g masła 25 g mąki 300 ml mleka 2 łyżeczki musztardy starty

Pelusiowa Kuchnia
Miniomlet z papryką i szpinakiem 171

Miniomlety to ostatnio bardzo popularny sposób na śniadanie. Zapiekanie jajek w piekarniku reklamuje i wrześniowa Kuchnia, i Zosia z bloga Make Cooking Easier. To faktycznie, bardzo łatwe i jednocześnie efektowne danie. Wrzucić można do niego wszystkie nasze ulubione składniki. Jeśli ktoś planuje startować w programie Masterchef na pewno warto przetestować co można zrobić z jednego jajka ;)Składniki na 6 omletów(...)szpinaku1/4 małej czerwonej cebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka i potem udekorować nimi 2 miniomlety.Formę nasmarować

W kuchni wieczorem
Pizza 173

różne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później dla zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO(...)pieczarki i jakiś czas smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę i obsypuję jeszcze

Passions hobbies life
Pizza, różne wariacje w dodatkach 222

minut, dopraw i zmiksuj.Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki, nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg.Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając(...)szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła: Pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i  papryczki ze słoika łagodne.Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada.Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Pasje Jolki
Szybka pizza 3 sery 110

miejsce zajmował) ketchup oliwa czosnkowa,oliwa chilli (opcjonalnie do polania pizzy) Piekarnik rozgrzewamy do temp 220 stopni. Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia (może być na papierze w które jest zawinięte ciasto). Smarujemy ketchupem, na ketchup układamy pokrojoną w piórka cebulę, na nią szynkę szwarcwaldzką (ja swoją pokroiłam na 4 części i takie kawałki rozkładałam na cieście) na to kładziemy

Piekielna Kuchnia Pati
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką 141

inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła   1 jajko 1 szczypta soli   Farsz:   250g szynki 150g żółtego sera 1 cebula 1 garść roszponki 2 jajka 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania wierzchu Ponadto:   olej do smażenia(...)drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszopnkę. Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.   Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera . Czasami

Di gotuje
Parówki w cieście 189

cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego

Zasmakuj Kuchni
Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem 117

Jajka zmiksować z olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.  Na końcu do ciasta wmieszać kurki z cebulą, ser i szynkę. Masę doprawić do smaku i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. #MyVictorinox

Di gotuje
JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE 127

wierzch i wydrążyć delikatnie miąższ tak żeby nie zrobić dziurki w spodzie. Na dno ułożyć nieco tartego sera żółtego i pokrojonej w paski szynki. Wbić jajko, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć odrobinę masła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 5-10 minut w zależności jaki poziom ścięcia lubicie. Gotowe posypać szczypiorkiem. Artykuł JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 332

ukosie kwadratu) kładziemy po 2-3 szparagi, posypujemy środek obficie   tartym serem. 5. Szparagi i ser z przodu owijamy najpierw w szynkę, a następnie zlepiamy dokładnie ciasto pośrodku. 6. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy ok. 15- 18 minut, do zrumienienia się ciasta.  Pyszności...smacznego!  Oryginalny przepis zaczerpnęliśmy z bloga  Kwestia Smaku

Aromatyczne Podróże
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 113

maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym

Państwo Wojtczuk gotują
Polentowa przekąska 112

szczęśliwymi posiadaczami wielkiego kamiennego blatu). Z zastygłej polenty za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy niewielką ilością pasty pomidorowej, układamy boczek lub szynkę pokrojone na niewielkie kawałki, pieczarki, kozi ser i posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku (opcja grill, 170 stopni) tak, aby ser lekko się przyrumienił. Zamiast tych wszystkich dodatków możemy również krążki jedynie posmarować jajkiem, posypać świeżymi ziołami

Kate's Kitchen
Pieczone szparagi z szynką 121

końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól), skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 170*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut

Gotowanie i blogowanie
Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 484

cienko rozbijamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut.  Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata. Smacznego :) źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Śniadaniowe muffinki 215

kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda lekko posmarowana masłem) tworząc koszyczek.  Dociskamy lekko. Na dnie koszyczka układamy poszatkowanego pora (lub plaster cebuli), potem szynkę i wbijamy jajko. Posypujemy obficie tartym serem.Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni

Gotuj z Rumcajsem
Domowa pizza 169

którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze na 10 minut, po tym czasie smarujemy keczupem. Wykładamy wpierw starty ser, potem rozrzucamy pieczarki i szynkę. Możemy poukładać plasterki pomidora, ogórka lub inne dodatki wedle uznania. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Żeberka duszone w Coca-Coli. 165

idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak nie tylko zabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 142

upieczeniu. Jeśli zostaną Wam jakieś resztki – zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i przechowujcie w lodówce. Najlepszy będzie po krótkim odgrzaniu – czy w piekarniku, czy w tosterze. Mnie wystarczy kawałek świeżego masła i plasterek dobrej, domowej szynki lub pomidora. SKŁADNIKI 270g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 50g tartego

Karo in the Kitchen
Kurczak po hiszpańsku 183

pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z bułek 232

układamy jak dachówkę , ma lekko nachodzić jedna na drugą. Następnie posypujemy serem żółtym Następnie wykładamy pieczarki  Na pieczarki ser żółty Plastry szynki  Ser żółty Kromki bułki  Wierzch zalewamy jajkami ze śmietanką Posypujemy serem żółtym Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na cienkim spodzie 363

dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut

Ala piecze i gotuje
Jajka z szparagami w kokilkach 101

pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej

Milion Smaków
Na piknik - tartaletki z warzywami 161

francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw

Plate of Joy
Calzone 157

oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy

NA MOIM TALERZU
Pizza z serowym brzegiem 185

nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę 180 stopni

Aga w kuchni
Zapiekanka z szynką. 273

przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron, szynkę z kiełbasą, makaron... wszystko zalewamy jajkiem z mlekiem i serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 457

serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie

A Ty Smakuj Mnie
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 164

minut, aby smaki się przegryzły.  Przygotowane spody do pizzy posmarować z wierzchu pesto. Ułożyć na wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się

KUCHARNIA
ZAPIEKANE PORY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 183

garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie odkrywamy,podpiekamy dozrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania