szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:49/158)

Roladki z kurczaka 727

każdej strony na dość mocno rozgrzanej patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka z dzika z kurkami 233

płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu

królestwo garów
Grzebień cukiniowy 1753

Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.  Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ, BATATAMI I GROSZKIEM 133

mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami w ziołach 183

wykładamy na środek piersi, przykrywając go warstwą fety oraz pokrojonymi pomidorami. Pierś spinamy wykałaczkami i dokładnie obkładamy cienkimi plastrami szynki (tak aby kolejne kawałki na siebie zachodziły). Górę rolady smarujemy pozostałą zalewą z pomidorów. Całość wkładamy pod przykryciem do piekarnika (200 stopni), wlewając na dno naczynia 4 - 5 łyżek wody na około 40 minut (ja piekłam 43 minutu. Przed podaniem

ChilliJemy
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 295

dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy w dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką.  Przekładamy roladki na blaszkę (np. brytfanna Hendi )  lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez

Symfonia smakowa
Szynka pieczona (ze skórą) 152

temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast zamknąć je w sobie. Wieprzowina nie może być różowa. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Focaccia z rozmarynem 203

Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami  i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie.  Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu

Stare Gary
Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym 226

przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 200

cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim.  Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem

SzczyptaSmaQ
Roladki pomidorowe 353

Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO! P.S Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie

Luźna Kuchnia
Pasztet domowy 165

posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam

Na słodko lub wytrawnie
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 254

parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego

BaRepas
PIZZA SERCE 202

mieszamy,wyrabiamy ciasto.Cienko rozwałkowujemy.Rozwałkowane ciasto przycinamy na kształ serca smarujemy keczupem pudliszki,na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę,posypujemy serem, wykładamy kukurydzę, układamy przekojone na pół pomidorki, posypujemy przypawą Kamis..Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym do 170 st piekarniku

Z Majeczką w kuchni
Tarta z winogronem i kozim serem 213

się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania